Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Cum pot să scap de acnee?

Am 25 de ani şi de câteva luni sufăr de acnee.

Am consultat medicul dermatolog şi mi-a recomandat crema Retin A şi anticoncepţionale, pe care nu le-am luat deoarece intenţionez să fac un copil.

image
image
image


Am făcut şi analizele sângelui, iar rezultatele au fost normale.

Am urmat tratamentul cu Retin A timp de trei săptămâni, dar acneea nu s-a ameliorat.

De aceea, am început să iau Zynerit soluţie. Îmi apar însă din ce în ce mai multe coşuri şi puncte negre. Vă rog spuneţi-mi ce să fac.
Gabriela, Bucureşti

image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic primar dermatologie
Clinica Roderma, Iaşi


Probabil medicul care v-a consultat nu a fost foarte clar în explicarea tratamentului. Medicamentul Retin A produce, în primele săptămâni de folosire, o explozie de „coşuri“, iritând şi uscând pielea.

De aceea, acesta trebuie prescris obligatoriu împreună cu o cremă emolientă (de exemplu, Bepanthen). Dacă erupţia inflamatorie este mare, terapia poate include şi administrarea de antibiotice orale sau sub formă de tratament local, pentru curăţarea comedoanelor şi a chisturilor.

După această etapă (de circa o lună), ar  trebui să se observe o ameliorare. Nu uitaţi, totodată, că apariţia acneei e strâns legată de stres, o alimentaţie nesănătoasă, lipsa somnului, dar şi de obiceiul dăunător de a stoarce coşurile.

Chalazionul se tratează?

Am o fetiţă în vârstă de şapte ani, care are chalazion la ochiul stâng. A fost operată în urmă cu şase luni, dar afecţiunea a reapărut.

Medicul i-a făcut analizele, iar rezultatul a fost bun, nefiind vorba de o infecţie bacteriană. Din păcate, nu există un vaccin împotriva chalazionului şi nu mai ştiu ce să fac, pentru că este a treia oară când boala recidivează.

Aş dori să ştiu dacă există vreun tratament care să excludă necesitatea unei noi operaţii.
Polixenia Florea, Bucureşti

image
image
image

Dr. Adrian Dumitrescu


medic specialist pediatrie
Vicepreşedinte S.R. de Homeopatie


Chalazionul este o mică tumoră incoloră, situată pe marginea pleoapelor şi apare în urma inflamaţiei unei glande sebacee. Ca tratament, puteţi apela la un remediu homeopat, simplu de administrat.

Medicamentul se numeşte Staphysagria Ch 30, fiind obţinut dintr-o plantă. Se iau câte şapte granule sublingual, dimineaţa, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Tratamentul se face iniţial pe o perioadă de trei zile, iar apoi se repetă, administrându-se câte şapte granule dimineaţa, o dată la 10 zile, timp de maximum două luni.

În majoritatea cazurilor, după această terapie, chalazionul dispare complet, fără risc de recidivă. Pe perioada tratamentului, este indicat să se evite menta şi cofeina. Nici măcar pasta de dinţi nu trebuie să conţină mentă.

Am leşinat şi nu se cunoaşte cauza

Am 43 de ani şi, cu o săptămână în urmă, am avut parte de o experienţă neplăcută: am leşinat şi nu mi-am revenit decât după 20 de minute. Am fost la medic, am făcut şi un RMN, iar diagnosticul a fost „epilepsie”, apoi „atrofiere a cortexului”.

Aş vrea să ştiu care sunt cauzele declanşării acestei boli, dacă este genetică (am o fiică de 22 de ani şi aş vrea să ştiu dacă este cazul să îşi facă, la rândul ei, analizele) şi dacă există riscul ca aceasta să se agraveze într-un timp scurt. În acelaşi timp, aş dori să ştiu dacă e posibil să tratez această boală pe cale naturistă.
Camelia Drăgan, Braşov

image
image
image

Dr. Ioana Mîndruţă


medic primar neurologie
Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti


Un singur eveniment (fie „leşin“, fie altceva) nu reprezintă un argument suficient pentru diagnosticul de epilepsie. De asemenea, cea mai importantă investigaţie care susţine diagnosticul nu este Rezonanţa Magnetică Cerebrală, ci electroencefalograma efectuată în condiţii tehnice corecte.

Deci, eu cred ca nu aveţi suficiente argumente pentru acest diagnostic şi acesta trebuie documentat mai bine. În altă ordine de idei, apariţia acestei boli la 40 de ani face puţin probabilă o cauză genetică. Oricum, mai multe date despre prognostic puteţi avea numai după investigaţii mai amănunţite.

Oxiuraza se poate transmite la făt?

Sunt însărcinată în luna a treia şi m-am îmbolnăvit de oxiurază (n.r. boală pa­ra­zitară). Am înţeles că nu pot urma un tratament pentru această afecţiune, antiparazitarele fiind interzise în sarcină, şi că cea mai eficientă modalitate de a trata boala în acest moment sunt remediile naturiste. Aş dori să ştiu dacă afecţiunea se transmite de la mamă la făt şi ce măsuri trebuie să iau.
Daniela Crăciun, Bucureşti

Dr. Alexandra Crişan
medic primar obstetrică-ginecologie
Spitalul Clinic Filantropia


Oxiuraza nu se transmite de la mamă la făt şi, într-adevăr, tratamentul este foarte agresiv, nefiind recomandat în timpul sarcinii. Tot ce puteţi face este să aveţi o igienă riguroasă, care să includă spălarea atentă a fructelor şi a legumelor, a mâinilor şi tăierea unghiilor.

Trebuie menţionat că nu veţi putea urma tratamentul medicamentos nici în timpul alăptării. Riscul de transmitere a bolii către făt apare doar după naştere, moment în care igiena trebuie respectată şi mai atent. Este indicat să urmaţi acum un tratament naturist, care poate fi prescris de un medic fitoterapeut.   

image
image
image
image

Sunt dependent de cortizon

image
image

De câţiva ani sufăr de o boală de piele, motiv pentru care am urmat un tratament îndelungat cu cortizon. Problema este că acest tratament mi-a produs dependenţă şi aş dori să ştiu cum îi pot elimina efectele. Am consultat medicul, însă rezultatele se lasă încă aşteptate. Ce ar trebui să fac?
Dumitru Tutunaru, Sf. Gheorghe

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
Clinica Leomedica


De obicei, un aport de cortizon din exterior are capacitate de a inhiba parţial producţia de cortizol. De aceea, în momentul în care tratamentul este întrerupt, pot apărea tulburări cu caracter inflamator sau crize de hipoglicemie, depresii, anxietate, hipotensiune sau oboseală.

Recomandarea mea este să consultaţi un medic homeopat sau specializat în acupunctură, care să vă iniţieze un tratament substitutiv. Puteţi, de asemenea, să recurgeţi la un tratament gemoterapic cu extract de muguri de coacăz negru, care are acţiune asemănătoare cortizolului, dar fără efecte secundare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite