Sfatul medicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am senzaţia de nod în gât

Recent am început să am o durere în gât, mai precis un disconfort la acest nivel. Acesta se manifestă ca un nod în gât sau ca o apăsare uşoară în zona „mărului lui Adam”. Am consultat medicul ORL, iar acesta mi-a descoperit doar o infecţie, pentru care am urmat un tratament, fără să fi observat vreo ameliorare. Am început să mă obişnuiesc cu senzaţia de nod în gât, dar mă jenează în continuare la înghiţire. Simt pur şi simplu că este ceva acolo care nu mai trece. Ce mă sfătuiţi să fac? Flaviu, Bistriţa-Năsăud

Dr. Cezara Danciu, medic specialist ORL Spitalul Clinic Colţea

image


Senzaţia de „nod în gât“ poate avea mai multe explicaţii. Ea poate ascunde mai multe boli, cum ar fi, de exemplu, o afecţiune a glandei tiroide sau una digestivă. De aceea, trebuie consultat şi un medic specialist endocrinolog şi un gastroenterolog. Mai poate fi şi o tulburare psihică sau, pur şi simplu, stresul, care pot da această senzaţie de „nod în gât“. Nu sunt excluse însă nici afecţiunile mult mai grave, cum ar fi cele de laringe sau de faringe, benigne sau maligne, pentru care trebuie făcute o serie de investigaţii. Astfel, un consult ORL mai amănunţit va elucida diagnosticul, în urma căruia va putea fi stabilit un tratament.

Este indicat să apelez la operaţie?

În urmă cu 14 ani am început să am probleme cu hemoroizii. Am făcut mai multe investigaţii medicale la o clinică particulară, iar medicii nu au descoperit probleme majore. De aceea, nu am urmat un tratament anume pentru această afecţiune. Simptomele sunt însă din ce în ce mai stânjenitoare şi aş dori să scap cumva de această problemă. Ce mă sfătuiţi să fac? Eu aş dori să apelez la o intervenţie chirurgicală. Este indicată operaţia în cazul meu? Marilena Mirea, Teleorman

Dr. Radu Leon George, medic de familie,fiziokinetoterapeut Clinica Leomedica

image


Operaţia nu trebuie făcută decât la recomandarea medicului. Ar fi indicat, în schimb, să urmaţi câteva reguli: nu lăsaţi constipaţia netratată (dacă suferiţi de aşa ceva), nu staţi la toaletă mai mult decât este nevoie (nu citiţi sau fumaţi) şi încercaţi să mergeţi la toaletă exact atunci când simţiţi nevoia.

De asemenea, evitaţi alimentele condimentate, fructele în exces (mai ales citricele) şi sedentarismul. Pentru igiena locală folosiţi apă călduţă şi săpun. Adoptaţi o alimentaţie bazată pe cereale integrale, seminţe şi fructe zemoase (în cantităţi mici, şi nu imediat după masă). Este de preferat carnea slabă de porc în locul celei de vită sau de miel. Nu uitaţi să beţi doi litri de apă pe zi. Puteţi folosi, de asemenea, unguentul Hemorstop.

Ce tratament îi recomandaţi mamei mele?

Mama mea suferă de hipertensiune arterială, pentru care urmează un tratament de opt ani. Recent, i-au fost depistate anumite dereglări la nivelul glandelor suprarenale, fiind diagnosticată cu hiperaldosteronism primar. Din analize a rezultat un nivel scăzut de potasiu (2,87) şi unul ridicat de sodiu, ducând la o retenţie de lichide în şesuturi. Mama are 90 kg şi 164 cm. Un regim alimentar ar îmbunătăşi lucrurile? Diana, Arad

Dr. Ana Maria Mihai, medic specialist endocrinolog Spitalul Militar Central

image


Este foarte important ca mama dvs. să scadă în greutate, prin adoptarea unei alimentaşii sănătoase, asociate cu mişcare zilnică, obezitatea fiind o cauză a hipertensiunii arteriale.

Etiologia hiperaldosteronismului primar poate fi: adenom suprarenal secretant de aldosteron, hiperaldosteronism idiopatic în caz de hiperplazie suprarenală bilaterală, carcinom suprarenal sau aldosteronism ce reacşionează la glucocorticoizi. Investigaşiile paraclinice (potasemia, aldosteronul seric, activitatea scăzută a reninei plasmatice) sunt esenşiale pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului.

Există remedii naturale pentru chisturile la sân?

În urmă cu câşiva ani, mi s-a descoperit un chist la sân pentru care am urmat mai multe tratamente. Recent, mi-au fost depistate însă şi alte chisturi, la ambii sâni. Medicii nu recomandă deocamdată o operaşie de extirpare a lor, ci doar controale medicale periodice. Există şi tratamente naturiste pe care le-aş putea urma? Diana Matei, Bucureşti

Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenşă apifitoterapie Clinica Medicală Medas

image


În primul rând, trebuie să acordaşi atenşie dietei, şi anume: evitaşi fumatul şi consumul de cafea, alcool, ciocolată, sucuri carbogazoase, dulciuri rafinate, carne grasă, alimente conservate, afumate sau sărate. Adoptaşi o alimentaşie bazată pe legume şi fructe proaspete, cereale integrale şi sucuri naturale.

Foarte benefice sunt ceaiurile de gălbenele, coada-şoricelului, traista-ciobanului, urzică, brusture, zmeur, creşişoară şi de brânca-ursului. De asemenea, este utilă gemoterapia cu mlădişe de zmeur sau cu  muguri de coacăz negru, în asociaşie cu mlădişe de zmeur, în cure de două–trei luni, cu repetare. Puteşi utiliza şi extract din fructe de Vitex agnus cactus, cu rol în reglarea hormonală. Însă ar fi indicat să consultaşi un medic fitoterapeut, pentru a vă recomanda un tratament individualizat.

Am alergie la nivelul gurii

Am 53 de ani şi de aproape doi ani sufăr de o alergie care a început în urma unei lucrări dentare (cu placă de metal). Aceasta se manifestă prin arsuri la nivelul gurii, limbii şi esofagului. Am făcut mai multe analize, teste alergologice şi am urmat un tratament medicamentos, dar fără rezultat. Am schimbat şi lucrarea dentară, deoarece în urma testelor s-a descoperit că am alergie la metal, precum şi la anumite alimente, la flori şi la fum de şigară. Am urmat un tratament homeopat, dar rezultatele au fost parşiale. Nu mai ştiu ce să fac. Maria Matei, Cluj-Napoca

Dr. Camelia Berghea, medic alergolog Spitalul Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia“

image


Multe dintre materialele utilizate în stomatologie pot determina reacşii iritative sau alergice. Identificarea şi înlăturarea factorului declanşator, precum şi respectarea tratamentului recomandat ar fi trebuit să amelioreze afecşiunea. Deoarece acuzele dvs. persistă, ar fi util să faceşi şi testarea patch a bateriei screening de substanşe pentru uz stomatologic. Apoi, ar trebui să faceşi un consult stomatologic pentru înlăturarea surselor nou depistate de alergene şi un consult la un specialist în patologie de mucoasă orală. Pentru îmbunătăşirea stării dvs. este nevoie, aşadar, să fie reanalizate atât cauzele locale, cât şi cele sistemice posibil corelate cu tabloul clinic pe care l-aşi descris.










Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite