"Pot suferi de anemie?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

image

Mi-au apărut băşicuţe pe limbă

image



În cavitatea bucală, în special pe limbă, îmi apar nişte băşicuţe cu aspect sticlos, care sunt foarte dureroase. Am vârsta de 80 de ani şi acest lucru se întâmplă de câteva luni. Medicul mi-a spus ar fi vorba de micoză sau de aftoză şi mi-a recomandat glicerină boraxată (soluţie), Hexoral (spray) şi evitarea băuturilor acidulate.

Pentru o perioadă, simptomele s-au ameliorat, dar în urmă cu două săptămâni, după extracţia unei măsele, boala şi-a reluat cursul şi acum nu ştiu ce să mai fac. Poate mă puteţi ajuta dvs. cu un sfat. Dumitru Pasaliu, Turnu Severin

Aş avea nevoie de mai multe informaţii pentru a putea stabili un diagnostic, şi anume unde sunt localizate leziunile, dacă durerile iradiază şi care a fost momentul declanşării durerii.

Recomandarea mea este să consultaţi şi un medic stomatolog. Până atunci aţi putea face o badijonare (să vă ungeţi leziunile dureroase) cu următorul preparat: Neomicină 2 g, Metronidazol 2 g, Hidrocortizon AC 0.125 sau Prednisolon 0.01 G, Stamicin 2.000.000 UI, vitamina A 300.000 UI, vitamina B6 (o fiolă) şi glicerină 30 g. Faceţi aceste badijonări timp de zece zile, de câte trei ori pe zi, cu pauză de zece zile. Dacă după această perioadă leziunile nu dispar, trebuie să consultaţi iar un medic.

image


Dr. Cristina Răduţoiu,medic specialist medicină dentară

image

Pot suferi de anemie?

image



Am vârsta de 86 de ani şi sufăr de mai multe afecţiuni, printre care: reumatism, prostată, angină pectorală, probleme de vedere şi, cea mai gravă după părerera mea, ameţeală. Aceasta a apărut în urma unor analize medicale la care, cred eu, mi s-a recoltat prea mult sânge.

De atunci nu îmi mai trece acest simptom, deşi urmez un tratament medicamentos complex. Medicul nu recunoaşte că această tulburare a apărut în urma analizelor de sânge. Credeţi că sufăr de anemie? Ce tratament îmi puteţi recomanda? Marin Constantin, Călăraşi

Probabil că bănuiţi că anemia despre care aţi vrea să ştiţi a apărut în urma recoltării de sânge pentru analize. Nu are cum să fie vorba despre aşa ceva, pentru că organismul are capacitatea de a reface masa sanguină pierdută. Volumul de sânge din organism este de circa cinci litri, iar la analize se recoltează o cantitate nesemnificativă, de doar câţiva mililitri.

Recomandarea mea este să luaţi legătura cu medicul de familie, pentru a stabili ce este de făcut în continuare. Pentru a depista cauza ameţelilor se recomandă să faceţi o ecografie Doppler pe carotide, un examen ORL şi unul neurologic. În funcţie de rezultatul analizelor, se poate stabili dacă suferiţi de anemie şi care este tratamentul corespunzător.

image


Dr. Radu Leon George, medic de familiecompetenţă în fiziokinetoterapie Clinica Leomedica

image

Am probleme de vedere

image



Încă din tinereţe am purtat ochelari pentru miopie. Acum am vârsta de 72 de ani şi, în urma ultimelor controale medicale, am fost diagnosticat cu degenerescenţă maculară senilă. Am urmat tratamentul medicamentos prescris de medic. Acesta mi-a explicat că medicaţia are scopul de a încetini evoluţia bolii. Am totuşi probleme de vedere atunci când încerc să citesc, deşi am schimbat de curând ochelarii. Aş dori să ştiu dacă au apărut tratamente noi pentru această boală.
Constantin Ghinoiu, Brăila

Problemele la citit sunt generate de afecţiunea de care suferiţi, nu de ochelari, întrucât degenerescenţa maculară este o boală care afectează vederea centrală. Terapia diferă în funcţie de forma bolii şi poate fi stabilită doar în urma consultului oftalmologic. Tratamentele noi constau în administrarea intraoculară a unor substanţe care blochează angiogeneza (procesul de formare a noi vase de sânge anormale).

image


Dr. Adina Grigorescu, medic specialist oftalmolog Clinica Endocenter

image

Cum pot trata secreţia vaginală?

image



Am o scurgere vaginală care nu ştiu de ce a apărut şi cum să o tratez. Aceasta are un aspect gălbui cu un anume miros. Nu am mâncărime. Am făcut o analiză a secreţiei vaginale, dar biologul nu a constatat nimic deosebit. Menţionez că am vârsta de 39 de ani şi principala mea problemă ginecologică este anexita. Ce mă sfătuiţi să fac? Tatiana, Bucureşti

Pentru recomandarea unui tratament adecvat, trebuie, în prealabil, să fie stabilit un diagnostic paraclinic precis. Pentru aceasta, trebuie să faceţi o serie de analize ale secreţiei vaginale, cu ajutorul cărora să se determine cu exactitate cauza leucoreei.

În afară de un simplu examen al secreţiei, va trebui să mai faceţi şi alte analize, cum ar fi: culturi din col uterin şi din vagin, determinarea Chlamydiei, Mycoplasmei şi Ureaplasmei şi un citodiagnostic. După ce o să fie depistată cauza, medicul ginecolog vă va prescrie tratamentul cel mai eficient.

image


Dr. Alexandra Crişan, medic primar obstetrică-ginecologie

image

Pot folosi şi remedii pe bază de plante?

image



Am 76 de ani şi anul trecut am fost operat cu laser de adenom de prostată. La externarea din spital, urinam foarte puţin şi des, iar la o lună după aceea nu mai puteam urina. Am fost din nou internat şi la externare am primit recomandarea de a urma un tratament timp de o lună, zilnic, cu Omnic Tocas şi de a mă prezenta din nou la control. Nu am mai mers însă la control şi folosesc şi în prezent acest medicament. Ce tratament pe bază de plante îmi recomandaţi?  Alexandru Vâtca, Teiuş

Tratamentul cu plante este bine să vă fie recomandat de un medic fitoterapeut, în urma consultului, şi să însoţească tratamentul prescris de medicul urolog. Sunt utile ceaiurile de pufuliţă cu flori mici, ghimpe, mătase de porumb, frunze de merişor şi coada-calului, tătăneasă, urzică moartă, gălbenele şi de trei fraţi pătaţi. Se consumă câte un litru de ceai pe zi, alternativ sau în combinaţii.

Benefic este şi ceaiul pentru prostată şi pentru vezica urinară, care conţine seminţe de dovleac, coada-calului, mentă, urzică vie, flori de soc şi rădăcină de osul-iepurelui. Se consumă sub formă de decoct (o lingură de amestec, la o cană cu apă clocotită; se lasă la fiert 5-10 minute), câte trei căni pe zi, între mese. Durata unei cure obişnuite este de 6-12 săptămâni.

image


Dr. Ruxandra Constantina, medic de familie competenţă apifitoterapie Clinica Medicală Medas



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite