În intimitatea celor mai mari pictori ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În intimitatea celor mai mari pictori ai lumii
În intimitatea celor mai mari pictori ai lumii

Începând din 16 septembrie, Biblioteca de Artă a Editurii Adevărul oferă în fiecare miercuri, împreună cu ziarul „Adevărul“, câte un album monografic, la preţul de 12,99 lei. Primul volum va fi oferit gratuit.

Timp de 14 săptămâni, cititorii ziarului nostru pot călători prin întreaga Europă artistică. Colecţia „Pictori de geniu“, realizată în colaborare cu renumita Editură Giunti din Florenţa, cuprinde nume celebre ale artei din Italia, Franţa, Spania, Ţările de Jos şi România.

Periplul începe în vremea Renaşterii, trece prin perioada barocă, face un popas în lumile impresionistă şi postimpresionistă pentru a ajunge în secolul XX.Titanilor Renaşterii italiene - Michelangelo, Leonardo da Vinci, Rafael, Titian şi Botticelli - li se adaugă marii maeştri ai Barocului  flamando-olandez (Rembrandt şi Rubens).

Spaniolul Francisco Goya prefigurează în unele dintre operele sale arta modernă. Poezia naturii, bucuria de a trăi se afirmă în arta francezului Claude Monet, iar dramatica nelinişte a lui van Gogh anunţă toate libertăţile de stil şi de expresie din creaţiile semnate de Picasso şi Dali. Desigur, nu puteau lipsi din această tentantă colecţie importanţi artişti români ai secolelor al XIX-lea şi al XX-lea. Grigorescu şi Tonitza marchează evoluţia artei moderne din ţara noastră.

Viaţă şi operă

Importanţa albumelor oferite de Editura Adevărul în colecţia „Pictori de geniu“ constă, pe de o parte, în numărul mare de reproduceri, menit să acopere aproape în totalitate creaţia artiştilor prezentaţi. Valoarea publicaţiilor este accentuată de modul de structurare al cărţilor. Pentru fiecare artist este evidenţiată integrarea lui în epoca în care a trăit, principalele tendinţe estetice ale perioadei. Operele sunt comparate cu lucrările înaintaşilor care l-au influenţat sau ale contemporanilor lui.

image

Pablo Picasso a fost unul dintre cei mai prolifici creatori ai secolului XX, implicat în toate curentele avangardei europene



Evoluţia măiestriei artistice şi a concepţiei estetice a fiecărui artist este explicată în text şi poate fi urmărită prin numărul mare de reproduceri, judicios alese în acest sens. Şi pentru că apropierea de artă cere un interes anume şi e menită să producă plăcere, viaţa celor analizaţi, cu meandrele ei, cu atmosfera atelierului, cu relaţiile bune sau încordate dintre artişti şi comanditari ocupă un loc important în albume.

image

Celebra „Gioconda“, căreia Leonardo da Vinci i-a dăruit o inegalabilă frumuseţe ambiguă


Fiecare artist este urmărit pas cu pas în existenţa sa fizică (familie, copilărie, ucenicie) şi în drumurile lui creatoare. De un deosebit interes se dovedesc „Cronologiile“ de la sfârşitul volumelor, care plasează fiecare personalitate în contextul epocii: evenimente politice, sociale, intersectarea cu alţi artişti sau cu scriitorii vremii, numele comanditarilor celor mai importante opere (mai ales în timpul Renaşterii şi Barocului), părerea contemporanilor despre artistul respectiv, reflectată în funcţiile sau distincţiile primite.

Pe urmele capodoperelor

image

„Câmp cu corbi“, este o lucrare din ultima perioadă de creaţie a lui Van Gogh



De cele mai mule ori, publicul larg nu cunoaşte locul în care se găsesc capodoperele despre care a auzit sau pe care le-a admirat în reproduceri. Una dintre surprizele plăcute ale albumelor este „Indexul topografic“. Graţie lui, lucrările importante sunt plasate în oraşul, în muzeul sau în colecţia în care se află în momentul de faţă. Informaţia este interesantă nu numai pentru cititor, dar şi pentru turistul cu intenţii culturale şi chiar pentru specialişti.

De altfel, prezenţa, la sfârşitul albumelor, a unui „Index analitic“, care permite regăsirea cu uşurinţă a tuturor personajelor amintite în carte, şi a unei bibliografii adaugă acestor albume o dimensiune ştiinţifică, interesantă pentru toate categoriile de cititori. Editate pe hârtie cretată, integral color, albumele, cusute şi broşate, cu coperţi cartonate şi plastifiate, se remarcă prin calităţile lor grafice şi tipografice, iar formatul (17x20 de centimetri) asigură comoditatea consultării lor. 

image

„Portretul Jacquelinei“ de Picasso este o sugestivă operă cubistă


Primul titlu al colecţiei „Pictori de geniu”, dedicat vieţii şi operei lui Michelangelo Buonarroti, va fi distribuit gratuit împreună cu ziarul „Adevărul” din 16 septembrie şi cu revista „Dilema veche” din 17 septembrie. Următoarele 13 titluri vor putea fi cumpărate în ziua de miercuri al fiecărei săptămâni împreună cu „Adevărul”, la preţul de 12,99 lei.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite