Forum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am fost diagnosticat cu foliculită la nivelul bărbii în urmă cu 5 ani. Am urmat diverse tratamente medicamentoase, dar boala continuă să apară la câteva luni după încetarea tratamentului. Ce mă sfătuiţi să fac pentru a mă vindeca complet de această afecţiune?”

Grigore Constantin, Feteşti

Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog Clinica Roderma, Iaşi


Trebuie, în primul rând, să consultaţi medicul dermatolog pentru a stabili ce tip de foliculită aveţi. Boala poate fi cauzată de bacterii, fungi, poate fi amicrobiană etc.

Astfel, în funcţie de rezultatul analizelor de laborator (punerea în cultură a firului de păr epilat în condiţii sterile) se va prescire tratamentul adecvat. Acesta poate fi sub formă de creme cu antibiotic sau de substanţe antiseptice, medicamente antifungice etc.

În unele cazuri, dacă afecţiunea nu cedează la tratamentul antibiotic sau dacă recidivează foarte des, se poate recomanda tratamentul cu laser, ce constă în distrugerea foliculilor piloşi cu ajutorul razelor laser.


Am probleme cu greutatea de când mă ştiu: întotdeauna m-am considerat prea grasă, dar niciodată nu m-am gândit că aş putea fi anorexică. Menţionez că am 29 de ani, 1,67m şi 50 kg. Nu mănânc aproape nimic toată ziua şi am devenit obsedată de kilogramele în plus, pentru că visul meu a fost întotdeauna să fiu cât mai slabă. Mă întreb când se poate spune despre o persoană că este anorexică, pentru că eu nu am sub greutatea normală, dar în permanenţă mi-e teamă să nu mă îngraş şi nu mă pot opri să iau laxative. Oare am şi eu o astfel de problemă?

Cornelia Păun, Arad

Lena Rusti psiholog psihoterapeut Mentarex Consult


Dependenţa de laxative este în sine o problemă şi, pe lângă faptul că suferiţi enorm, îi chinuiţi şi pe cei din jurul dvs. Dacă aveţi o greutate cu cel puţin 15% mai mică decât greutatea normală pentru înălţimea, vârsta şi sexul dvs., dar vi se pare în continuare că trebuie să slăbiţi şi vă este frică să vă hrăniţi pentru a nu vă îngraşa, dacă aveţi dereglări ale ciclului menstrual ori vă simţiţi vinovată atunci când mâncaţi şi aveţi dorinţa de a face diferite activităţi care să vă consume imediat caloriile asimilate, atunci vă puteţi numi anorexică. În acest caz, trebuie să consultaţi un medic, pentru că direcţia în care mergeţi este una care vă poate pune în pericol chiar şi viaţa.


Am 25 de ani şi, în urmă cu 7 ani, am fost diagnosticată cu miopie. Afecţiunea s-a agravat, iar la ultimul control oftalmologic medicul mi-a prescris medicamente care stopează miopia. Aş vrea să ştiu dacă aceste medicamente chiar împiedică evoluţia bolii. Există posibilitatea ca, prin tratament, boala să regreseze?

Silvia Manole, Buzău


Dr. Adina Grigorescu medic specialist oftalmolo Policlinica Endocenter

Miopia reprezintă un defect de dioptrii care se transmite genetic (se moşteneşte). E adevărat că dioptriile se modifică (în sensul creşterii miopiei) pe măsură ce înaintăm în vârstă, această creştere fiind legată de dezvoltarea organismului şi, implicit, a ochilor. Însă, pe la vârsta de 24-25 de ani, miopia se stabilizează. Dacă a debutat la 18 ani, înseamnă că este o miopie mică.

Tratamentul miopiei se referă de fapt la corecţia optică (cu ochelari sau lentile de contact) şi la chirurgia refractivă. Nu există medicamente care să prevină sau să stopeze miopia. Medicamentele existente, bogate în minerale şi vitamine cu proprietăţi antioxidante, au efecte benefice asupra retinei, dar nu pot stopa miopia.


Băieţelul meu în vârstă de 9 luni are probleme cu somnul în ultima vreme. Se trezeşte din oră în oră şi plânge aproape tot timpul. Se vede că este foarte obosit, dar, totuşi, uneori are chef de joacă. I-am dat supozitoare cu paracetamol, pentru că în această periodă îi ies dinţişorii şi am crezut că somnul agitat este cauzat de dureri, dar fără niciun rezultat. Nu mai ştiu ce să fac. Ar putea fi bolnav?

Cristina Mihăilescu, Deva


Dr. Adrian Dumitrescu medic specialist pediatrie, Vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie


Există multe cauze care duc la tulburări de somn: de la banala erupţie dentară cu subfebră, agitaţie şi iritabilitate la perioada de incubaţie a unei viroze respiratorii sau atmosfera prea uscată din camera de dormit şi chiar până la jocul şi râsul în exces înainte de culcare, toate pot conduce la acelaşi rezultat.

Pentru a asigura un somn liniştit copilului, trebuie să-l culcaţi întotdeauna la    aceeaşi oră. Patul trebuie să fie confortabil şi cald, dar temperatura din cameră să nu depăşească 22–23 de grade Celsius. Stomacul nu trebuie supraîncărcat înainte de culcare, dar se poate apela la un pahar de lapte sau la o supă caldă.

De asemenea, îi puteţi face o baie relaxantă urmată de un masaj înainte de masa de seară şi de desfundarea nasului cu ser fiziologic, ajutată de o pompiţă de aspirare,  dacă este cazul. Aveţi în vedere că, dacă simptomele persistă, trebuie să consultaţi medicul.


Am dureri de cap puternice şi persistente, localizate în mijlocul frunţii. Am luat antiinflamatoare şi analgezice, dar nu mai au niciun efect. Îmi curge nasul şi simt că îmi ard ochii şi fruntea. Ce pot face pentru ca durerile de cap să dispară?

Teodor Anghel, Câmpulung


Dr. Radu Leon George medic de familie, Clinica Leomedica


Este foarte posibil să vă confruntaţi cu o sinuzită sau cu o rinită cronică acutizată. Cel mai indicat ar fi să faceţi o radiografie de sinusuri, cu care să mergeţi la un medic ORL pentru a fi stabilit un diagnostic precis. Tratamentul constă, de obicei, într-o combinaţie de antiinflamatoare cu antibiotice, plus mucolitice, în funcţie de recomandarea medicului.

Pot ajuta şi remediile homeopate de tipul Sinupret sau Coryzalia, plus un imunostimulator pe căile aeriene, precum Baraka. Pot fi recomandate pentru o perioadă scurtă de timp spray-urile decongestionante nazale şi antihistaminice. În cazul dvs. este indicată şi fizioterapia.





Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite