,,Cum trebuie să vaccinez copilul?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
,,Cum trebuie să vaccinez copilul?"
,,Cum trebuie să vaccinez copilul?"

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Sunt mama unui copil de patru luni şi am câteva nelămuriri legate de schema de vaccinare. La vârsta de două luni, acesta a fost vaccinat cu Infanrix Hexa.

Acum, la patru luni, este indicat să fie vaccinat cu Pentact-Hib? Medicul mi-a spus că la şase luni se va relua vaccinarea cu Infanrix Hexa.

Oricât aş încerca, nu prea reuşesc să înţeleg aceste recomandări. Întrebarea mea este dacă se pot administra vaccinuri cu aceeaşi compoziţie de la firme producătoare diferite, deoarece Infanrix-IPV+HIB nu se găseşte la ora actuală
. Adriana, Feteşti

image

Dr. Adrian Dumitrescu

medic specialist pediatrie,
vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

În schema de vaccinare este prevăzut ca imunizarea antihepatitică B să se facă la naştere, la două luni, la şase luni şi în clasa a III-a. Acesta este motivul pentru care se face vaccinarea cu Pentact-Hib sau cu Infanrix-IPV+HIB la patru luni, care nu conţin vaccin antihepatita B.

În rest, cele două preparate conţin aceleaşi vaccinuri care ar trebui să protejeze împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi Haemophilus Influenzae tip B. Diferenţele constau în anumiţi adjuvanţi, însă oricare dintre ele poate fi folosit la vaccinarea de la vârsta de patru luni.

,,Vreau să ştiu de ce ameţesc"


Pe lângă alte probleme mai suportabile, am nişte ameţeli foarte supărătoare. Apar oricând, oriunde şi de multe ori fără un motiv aparent. Episoadele au o durată destul de lungă. Pe stradă trebuie să mă opresc şi să mă sprijin de ceva. Mi s-a întâmplat şi să cad, dar fără să leşin.

image

Sunt conştientă de tot ce mi se întâmplă, dar nu mă pot mişca, fiindcă îmi pierd echilibrul. Am făcut toate analizele şi tratamentele pe care mi le-au recomandat medicii, de la endocrinologi la homeopaţi, însă nu mi s-a descoperit nimic. Ce investigaţii credeţi că aş mai putea face pentru a descoperi cauza şi un remediu?

Magda Pop, Sighişoara

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie

Investigarea unui sindrom vertiginos (ameţeli) presupune, în primul rând, efectuarea unor analize medicale generale, care să includă: o hemoleucogramă completă, măsurarea nivelului glicemiei, probe inflamatorii, teste de coagulare, creatinina serică şi ionograma serică.

De asemenea, se recomandă un consult de medicină generală la medicul de familie şi un examen EKG, precum şi investigarea unei eventuale aritmii sau hipotensiuni ortostatice (atunci când se stă în picioare). Ar putea fi util şi un consult neurologic şi/sau un consult ORL. În funcţie de rezultatele obţinute la investigaţiile precedente, se poate recomanda un examen CT (computer tomograf) cranian sau un RMN cranian.

,,Ce şanse există să-mi regăsesc idealul?"

Timp de cinci ore zilnic învăţ în prezenţa aparatului de radio care îmi distrage atenţia. Această metodă a dat rezultate până în prezent, în anul 1997 fiind acceptat la facultate cu bursă de merit. Însă nu am putut să termin facultatea, din cauza unei boli cu care am fost diagnosticat, şi anume schizofrenie.

Deocamdată nu ştiu pentru ce mă mai pregătesc, deoarece examenul la facultate s-a desfiinţat. Îmi place matematica, şahul şi Sudoku, dar pur şi simplu am rămas fără ideal. Urmez un tratament medicamentos şi îmi doresc o viaţă cât mai normală. Ce mă sfătuiţi să fac?
Dima J. Constantin, Vâlcăneşti, Prahova

image

Dr. Alexandru Paziuc


medic primar psihiatrie
Spitalul Psihiatric Câmpulung Moldovenesc

Sfatul meu este să vă reevaluaţi abilităţile profesionale cu ajutorul unui specialist (psiholog) şi să o luaţi de la capăt. Dacă lupta vi se pare grea de unul singur, sprijinul unui ONG cu activitate în domeniu v-ar fi de un real folos. Nu uitaţi că schizofrenia, tratată corect, are şanse de vindecare de peste 25%.

De aceea, respectarea tratamentului şi schimbarea unor atitudini comportamentale în viaţa dvs. sunt foarte importante pentru atingerea acestui deziderat. Gândirea pozitivă şi speranţa ar putea să fie de mare ajutor. Sunt convins că aveţi şanse reale de a vă atinge scopurile din moment ce conştientizaţi problema şi solicitaţi ajutorul. Poate un bun exemplu care să vă inspire şi să vă încurajeze este vizionarea filmului „Beautiful Mind” inspirat dintr-un caz real.

,,Ce pot să fac pentru a scăpa de coşuri?"

Am 17 ani şi mă simt complexată din cauza coşurilor de pe spate. Nu ştiu ce aş putea face pentru a scăpa de ele şi de aceea am apelat la dvs. De asemenea, pe nas îmi apar multe puncte negre.

Pentru a le curăţa folosesc o loţiune cosmetică specială pentru astfel de probleme, dar nu am obţinut rezultate. Am încercat şi masca pe bază de mălai, dar singurul beneficiu a fost că pielea mea a devenit mai fină pentru următoarele 30 de minute. Ce aş mai putea face?
Diana David, Bucureşti

image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic specialist dermatolog

În primul rând, trebuie menţionat că acneea la această vârstă trebuie tratată de medic, pentru a nu lăsa urme. Vă sfătuiesc să mergeţi la medicul de familie pentru a vă prescrie iniţial un medicament mai uşor, de exemplu Skinoren.

Dacă după terminarea acestui tratament problemele persistă, medicul ar putea să vă dea o trimitere către un cabinet de dermatologie. Medicul dermatolog va face o evaluare a tipului de acnee, în funcţie de care va putea stabili tratamentele de îngrijire recomandate în cazul dvs. Până atunci nu este indicat să faceţi plajă, să vă stoarceţi coşurile şi să faceţi băi de aburi.

,,Îmi apar multe pungi de grăsime"

Mă confrunt cu o invazie de pungi de grăsime (lipomuri). La început, acestea au apărut doar pe mâini şi creşteau în volum. Dar în ultima vreme au început să apară şi pe torace, pe picioare şi chiar pe faţă. Am auzit că există o afecţiune care se manifestă asemănător şi anume liposarcomul. În acest caz însă este vorba de tumori maligne.

Sunt foarte îngrijorat din această cauză, deoarece nu ştiu dacă şi în cazul meu este vorba de acelaşi lucru. Ce mă sfătuiţi să fac? Ce investigaţii ar fi recomandate? Cum aş putea trata aceste probleme? Antoniu B., Sighetu Marmaţiei


image

Dr. Dana Lucia Stănculeanu


medic primar oncologie
Institutul Oncologic Bucureşti

image

Principala recomandare în cazul dvs. este să vă adresaţi unui serviciu de chirurgie medicală. Lipomatoza este o afecţiune metabolică rară, care apare cel mai frecvent la bărbaţi cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani. Ea se manifestă într-adevăr prin apariţia unei tumori maligne a ţesutului adipos, putând să ia diverse forme.

Sigur că, în anumite condiţii, şi mai ales în cazuri de traumatisme repetate, aceste lipomuri se pot sarcomatiza. Nu se poate stabili însă un astfel de diagnostic decât în urma consultului chirurgical şi investigaţiilor medicale. În cazul în care se confirmă un astfel de diagnostic, se poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a tumorii şi, eventual, chimioterapia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite