"Cum îmi pot ţine glicemia sub control?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Cum îmi pot ţine glicemia sub control?"
"Cum îmi pot ţine glicemia sub control?"

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

image

Nepoţelul meu nu vorbeşte bine

image



Am un nepoţel în vârstă de 6 ani care nu articulează corect cuvintele. Cu greu putem înţelege ce spune, deoarece nu poate pronunţa unele litere, precum s, ş sau r. De circa trei ani merge la logoped, dar progresele sunt slabe. Are vreo influenţă asupra vorbirii faptul că are „aţa” de la limbă până aproape de vârful acesteia? Poate rămâne aşa toată viaţa? Problema poate fi rezolvată prin intervenţie chirurgicală? Ce riscuri ar implica o astfel de operaţie? Este nevoie cumva de anestezie totală? Ajutaţi-ne cu un sfat, vă rog! Florea Alexandru, Buzău

Dacă este vorba despre fren lingual lung, pe măsură ce copilul învaţă să vorbească, apar dificultăţi în articularea consoanelor. La această vârstă, cel mai probabil este necesară operaţia, ţinând cont că logopedul nu a reuşit să amelioreze defectul de vorbire. În cazul limbii sudate, pot fi realizate două tipuri de proceduri chirurgicale. O procedură simplă este tăierea frenului, pentru relaxarea limbii. Intervenţia poate fi făcută cu anestezie locală. O altă metodă este frenuloplastia, ce se recomandă pentru refacerea frenului lingual. Intervenţia necesită anestezie locală sau generală.

image


Dr. Adrian Dumitrescu, medic specialist pediatrie vicepreşedinte Societatea Română de Homeopatie

image

Vreau să fiu sigură că nu am cancer la sân

image



Am vârsta de 49 de ani şi, în urmă cu aproximativ şapte luni, am mers la o clinică privată şi am făcut o mamografie din proprie iniţiativă. Nu am consultat în prealabil medicul, dar am auzit că după vârsta de 40 de ani este bine să se facă anual o astfel de investigaţie medicală. Rezultatele acestui examen au fost: la sânul stâng aspect radiologic normal, iar la sânul drept placard displazic, nimic oncologic. Medicul care mi-a făcut mamografia mi-a spus că nu sunt probleme. Însă eu aş vrea să fiu sigură de acest lucru. Ce mă sfătuiţi să fac în continuare? Camelia, Bucureşti

Sfatul meu este ca, în primul rând, să consultaţi medicul dvs. de familie. După un examen fizic, acesta vă poate îndruma către un medic specialist ginecolog. În ceea ce priveşte un posibil diagnostic, acesta nu poate fi stabilit cu certitudine decât în urma rezultatelor examenului clinic şi, respectiv, imagistic.

Pentru aceasta, trebuie să faceţi, pe lângă mamografia despre care aţi menţionat şi ale cărei rezultate le aveţi deja, şi o ecografie mamară. În funcţie de aceasta, medicul v-ar putea recomanda şi un consult chirurgical. În acest fel veţi avea şi un examen clinic care să concluzioneze un diagnostic complet. Dacă în urma tuturor acestor investigaţii şi consultaţii medicale sunt depistate tumori, ar putea fi necesar să faceţi şi o biopsie la sân.

image


Dr. Dana Lucia Stănculeanu, medic primar oncologie Institutul Oncologic Bucureşti

image

Cum îmi pot ţine glicemia sub control?

image



Am vârsta de 25 de ani şi, în urma unui set de analize sanguine, valoarea glicemiei a ieşit crescută. Medicul specialist mi-a spus că nu este încă nevoie să fac un tratament cu insulină, dar că ar trebui să urmez un regim alimentar. M-a îngrijorat foarte tare acest lucru, mai ales pentru că atât mama, cât şi bunica mea suferă de această afecţiune. Întrebarea mea este cum pot ţine valoarea glicemiei sub control. Ce dietă trebuie să urmez şi ce alte măsuri ar trebui să iau?  Viorica, Slatina

Primul pas în ceea ce priveşte menţinerea glicemiei la valori cât mai apropiate de normal este excluderea din alimentaţie a zahărului şi a produselor dulci, inclusiv mierea şi unele fructe cu un conţinut bogat de fructoză. În plus, trebuie redusă porţia de pâine la două felii la o masă.

Dieta şi exerciţiul fizic au un rol esenţial în menţinerea glicemiei la valori normale, mai ales în stadiul de prediabet, din păcate prea puţin diagnosticat. Însă, adesea, este nevoie şi de un tratament medicamentos, deoarece diabetul este o boală progresivă. Consultaţi deci medicul şi vedeţi dacă medicaţia este necesară şi în cazul dvs.

image


Dr. Alina Dia, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice

Am nevoie de tratament antiviral

Am vârsta de 30 ani şi sufăr de două afecţiuni destul de serioase, şi anume Sindrom Behcet şi hepatită virală cronică de tip C. Am consultat mai mulţi medici infecţionişti şi nu înţeleg de ce aceştia nu îmi pot da tratamentul cu Interferon. Toţi spun că nu se poate, deşi eu am o încărcătură virală foarte mare. Aţi mai întâlnit un caz asemănător? Ce se poate întâmpla dacă nu urmez un tratament? Ce îmi recomandaţi să fac în continuare? Cui aş putea să mă adresez? Iuliana Stanislav, Bucureşti

În primul rând, trebuie evaluată problema infecţiei cu virus hepatitic C şi văzut în ce măsură boala Behcet reprezintă o contraindicaţie la tratament. Nu aţi precizat dacă urmaţi sau nu terapia cu cortizon ori ce tratament de fond aveţi pentru boala Behcet. Dacă staţi fără tratament şi există elemente de evolutivitate ale unei boli cronice de ficat induse de virusul hepatitic C, există riscul unei evoluţii lente spre ciroza hepatică. Sfatul meu este să veniţi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru o evaluare de etapă a celor două boli. După aceea, vă putem face mai multe recomandări în ceea ce priveşte conduita terapeutică.

image
image
image


Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel medic primar boli infecţioaseDirectorul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”

image

Ce tratament se face în caz de candidoză?

image



De o perioadă am o serie de probleme de sănătate destul de neplăcute. În urma unui consult medical am fost diagnosticată cu candidoză. Ce tratament ar trebui să urmez? Ce investigaţii ar trebui să mai fac? După ce perioadă de la instituirea tratamentului se poate spune că m-am vindecat? Pot transmite această afecţiune şi familiei? Aş dori să vă mai întreb dacă trebuie să exclud din dietă anumite alimente? Care sunt acestea şi ce am voie să mănânc? Manuela, Bârlad

Pentru a stabili un diagnostic corect şi pentru a putea recomanda un tratament corespunzător pentru candidoza vaginală trebuie să faceţi în primul rând un examen de secreţie, însoţit de o fungigramă. În funcţie de rezultatul fungigramei, medicul va putea stabili medicamentele la care microbul este sensibil.

Acest tratament trebuie urmat şi de către partener pentru că, deşi nu este o boală cu transmitere sexuală, candidoza îl poate afecta şi pe acesta. În ceea ce priveşte alimentaţia, aceasta trebuie să fie săracă în dulciuri, deoarece carbohidraţii scad pH-ul vaginal, ceea ce determină apariţia candidozei. Sfatul meu este să consultaţi cât mai curând medicul pentru un diagnostic precis, deoarece nu trebuie să amânaţi tratamentul.

image


Dr. Alexandra Crişan medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite