Cum pot să scap de acnee?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Am 15 ani şi probleme cu acneea. De-a lungul timpului, la îndemnul farmacistului şi al altor persoane, am folosit diverse creme de tipul Brevoxil şi Zineryt. Ele au dat ceva rezultate la începutul tratamentului, dar după o utilizare îndelungată nu s-a mai observat nicio îmbunătăţire.

Din această cauză, am întrerupt tratamentul, în speranţa că acneea va trece singură. Dar nu a fost aşa, iar problema mea nu se opreşte aici, deoarece acum am faţa plină şi de semne de la acnee. Ce îmi recomandaţi? Ce ar trebui să fac pentru a reduce sau pentru a scăpa definitiv de acnee?  Iulian, Bucureşti

image

Prof. dr. Anca Zbranca


medic primar dermatolog

Sfatul meu este ca, în primul rând, să consultaţi medicul dermatolog, pentru a vă evalua tipul de acnee şi pentru a stabili tratamentele de îngrijire recomandate în cazul dvs. În perioada în care urmaţi tratamentul medicamentos prescris de medic, nu mai luaţi şi alte remedii la îndemnul persoanelor fără competenţă medicală sau al farmacistului. Medicul dermatolog vă poate primi fie cu trimitere de la medicul de familie, fie direct în sistem privat.

«Am dificultăţi de digestie»

image

Am vârsta de 80 de ani şi sufăr de disconfort abdominal şi dificultăţi de digestie. Acestea se manifestă prin balonare şi reflux gastroesofagian. În plus, mă trezesc în cursul nopţii cu gura uscată şi am arsuri la stomac. Medicul de familie, luând în considerare vârsta, mi-a recomandat să mă tratez cu ceaiuri, dar fără rezultat. Am şi o problemă de hipomobilitate gastrică, cu episoade frecvente de constipaţie. Precizez că anul trecut mi s-a extirpat vezica biliară. Ce îmi recomandaţi să fac? C. Pandrea, Bucureşti

image

Dr. Carol Stanciu


medic primar
gastroenterologie



Ceaiurile de plante pot fi de ajutor în cazul dvs. Totuşi, dacă nu suferiţi de anemie şi nu aţi slăbit, cel mai recomandat este un tratament medicamentos cu Omeprazole (sau Lanzul), câte o capsulă dimineaţa, şi cu Motilium, câte o capsulă de trei ori pe zi. Pentru a facilita digestia este indicat să luaţi mesele la ore regulate şi să consumaţi cu preponderenţă cereale integrale, peşte, soia, pâine neagră, fructe, legume şi produse lactate fermentate precum lapte bătut sau iaurt. Evitaţi grăsimile animale, băuturile acidulate şi consumul de alcool.

«Cum se face gimnastica medicală?»

Am vârsta de 19 ani şi sufăr de dureri puternice de spate. Am consultat medicul de familie şi, în urma ecografiei, s-a observat că am probleme la nivelul coloanei vertebrale. Pentru a ameliora durerile, doamna doctor mi-a recomandat să fac gimnastică medicală. Ce înseamnă acest tip de gimnastică şi la ce centru de sănătate sau spital aş putea să fac în Craiova? Ce alte investigaţii medicale ar trebui să mai fac pentru a descoperi ce tip de probleme am la coloana vertebrală? În cazul în care nu voi face gimnastică medicală pot avea probleme mai târziu? Iuliana Vişoiu, Craiova

image

Dr. Georgiana-
Ozana Tache


medic primar
balneofizioterapie
şi recuperare medicală



Din câte ştiu eu, la ecograf este imposibil să se observe vreo afecţiune localizată la nivelul coloanei vertebrale. Se poate face însă, o radiografie cu ajutorul căreia se pot vedea modificările staturo-posturale de tipul scoliozei, cifosco­liozei, accentuarea lordozei lombare sau rectitudinea localizată.

Se mai pot vedea anumite grade de discopatie. Gimnastica medicală este deosebit de utilă în cazul acestor afecţiuni. Pentru un diagnostic de certitudine, radiografiilor li se poate adăuga examenul RMN. Programul de gimnastică medicală este indicat pentru a încetini progresia tulburărilor staturo-posturale şi a discopatiei spre hernie de disc sau spondilodiscartroză. În Craiova, la Spitalul Municipal, există o secţie de recuperare medicală unde puteţi urma un astfel de program.

«Prezint risc de Alzheimer?»

image

Am auzit că persoanele cu fibrilaţie atrială, hipertensiune arterială şi valori crescute ale proteinei C-reactive sunt predispuse să facă boala

Alzheimer. Eu am suferit o operaţie pe cord, prin care mi-a fost înlocuită valva mitrală şi am făcut trei bypass-uri. După intervenţie am rămas cu fibrilaţie atrială, tensiune aterială crescută, proteina C-reactivă, VSH-ul şi fibrinogenul mărite. Ce se poate face? Florin, Giurgiu

image

Dr. Alexandrina Tatu


medic primar cardiologie
competenţă
în ecografie vasculară
şi ecografie specială


În cazul unui pacient purtător de proteză valvulară, prezenţa unui sindrom inflamator (cu proteina C-reactivă, VSH şi fibrinogen crescute) ar trebui să ne ducă în primul rând cu gândul la investigarea unei cauze: inflamaţie articulară, afecţiune stomatologică, infecţii în sfera ORL sau ale tractului urinar.

Aceste cauze trebuie depistate şi tratate deoarece, în caz contrar, pot apărea complicaţii severe. În altă ordine de idei, tripla asociere de situaţii care este citată ca putând fi incriminată în declanşarea bolii Alzheimer nu cred că reprezintă pentru dvs. un pericol imediat. Totuşi, pentru a exclude acest risc, ar fi indicat să faceţi şi un consult neurologic de specialitate.

«Îmi amorţesc mâinile şi picioarele»

Încă din anul 2007, îmi amorţesc în mod frecvent mâinile şi tălpile. Din acest motiv, pentru că nu mai am siguranţă la mers, am început să am dificultăţi de deplasare. Am consultat medicul şi am urmat un tratament cu Neuromultivit, Milgama pastile şi Pentoxifilin. De asemenea, am făcut zece şedinţe de electroterapie în zona mâinilor şi picioarelor şi zece injecţii cu Diclofenac sodic şi Midocalm. Însă rezultatele se lasă încă aşteptate. Menţionez că am şi dureri de stomac de câteva ori pe săptămână. Ce mă sfătuiţi să fac? Vali, Pucioasa

image

Oana Camelia Neagu


medic specialist neurologie

Consider că pentru amorţelile pe care le resimţiţi de doi ani deja în zona mâinilor şi a tălpilor ar trebui să vă adresaţi unui medic specialist neurolog. Consultul de specialitate este cu atât mai necesar cu cât spuneţi că manifestaţi şi tulburări de mers.

În ceea ce priveşte investigaţiile medicale recomandate, acestea ar putea include recoltarea de analize sanguine şi un examen electromiografic (EMG). Însă acestea sunt stabilite cu certitudine doar în urma unei discuţii directe între medic şi pacient şi după efectuarea examenului fizic. De asemenea, tratamentul depinde de rezultatul consultului şi de ceea ce vor evidenţia celelalte investigaţii. Pentru tulburările digestive ar fi bine să consultaţi un medic specialist gastroenterolog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite