"Ce tratament aş mai putea urma pentru hepatita C?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Ce tratament aş mai putea urma pentru hepatita C?"
"Ce tratament aş mai putea urma pentru hepatita C?"

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

image

Părul meu se îngraşă prea repede

image



Din adolescenţă am început să am probleme cu îngrăşarea părului. Acesta are, după părerea mea, un aspect dizgraţios şi trebuie să mă spăl zilnic pe cap. Deşi folosesc un şampon şi un balsam speciale pentru păr gras, acestea nu au niciun efect. Am apelat şi la diverse infuzii din plante, dar problemele persistă.

Am început să am complexe din acestă cauză şi nu ştiu ce să mai fac. Nu am consultat încă un medic, pentru că nu ştiu cui să mă adresez. Credeţi că este vorba de o problemă medicală? Ce recomandări îmi puteţi face pentru ca părul meu să nu se mai îngraşe atât de repede? Claudia, Feteşti

Este necesară o consultaţie la medicul dermatolog. Iar dacă hiperseboreea este cauzată de un complex de factori dermatologici şi endocrini, acesta v-ar putea recomanda să faceţi şi un consult endocrinologic. Este bine să ştiţi că şampoanele antiseboreice nu trebuie folosite continuu, ci trebuie alternate cu şampoane pentru scalp fragil.

De asemenea, spălarea părului cu apă fierbinte şi expunerea la aburi stimulează seboreea. Dacă sunteţi deranjată de aspectul inestetic, vă puteţi spăla în fiecare zi, cu condiţia ca şamponul să fie unul pentru spălări frecvente sau pentru bebeluşi.

image


Prof. dr. Anca Zbranca medic specialist dermatolog

image

Urinez în cantităţi foarte mari

image



Am 79 de ani şi, în urma unui control urologic făcut în urmă cu patru ani, am fost diagnosticat cu adenom de prostată. Medicul mi-a spus că afecţiunea nu este într-un stadiu avansat, examenul de urină fiind şi el normal. Beau circa 1,5 litri de lichide pe zi, iar medicul de familie mi-a recomandat un tratament cu Vesicare, pe care însă nu l-am putut suporta. Ceea ce mă deranjează este că mă trezesc noaptea de câte trei-patru ori pentru a merge la toaletă şi din această cauză am o continuă stare de oboseală. Menţionez că urinez în cantităţi mari (circa 1,2 l pe noapte). Ce mă sfătuiţi să fac? P. Cornea, Bucureşti

Numărul mare de urinări nocturne poate fi explicat şi de cantitatea mare de urină pe care organismul dvs. o produce pe timpul nopţii. Din acest motiv, înainte de a vă putea face recomandări în ceea ce priveşte tratamentul general indicat pentru adenomul de prostată, trebuie făcute o serie de investigaţii medicale, care să includă examenul urinei şi analize sanguine, dar şi tuşeul rectal şi examenul PSA (antigenul specific de prostată). Cu ajutorul acestora vor putea fi excluse sau corectate şi eventuale alte cauze care determină urinatul nocturn frecvent. În concluzie, sfatul meu este să faceţi un consult urologic complet şi examenele pe care medicul vi le va recomanda pentru a putea stabili conduita terapeutică potrivită în cazul dvs.

image


Prof. dr. Petrişor Geavlete medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Bucureşti

image

Ce tratament aş mai putea urma pentru hepatita C?

image



Sufăr de hepatita virală cronică C pentru care am urmat tratament. Însă am făcut recădere la Ribavirină şi Interferon. Medicul mi-a recomandat să fac un fibrotest, în urma căruia a rezultat că valoarea fibrozei este trei. Iar acest lucru s-a întâmplat la trei ani după ce am terminat tratamentul cu Interferon. Din păcate, medicul nu mă mai poate ajuta şi, acum, probabil, nu mai am decât să aştept instalarea cirozei hepatice, pentru că nu există un tratament pe care mi l-ar mai putea prescrie. Ce mă sfătuiţi să fac? Există vreo soluţie pentru problema mea?Ienuţa, Bucureşti

În momentul de faţă există o serie studii clinice care folosesc, în completare la schema clasică de tratament cu Interferon Pegylat în asociere cu Ribavirină, o serie de alte produse medicamentoase noi, de tipul inhibitorilor de protează. Din acest motiv, sfatul meu este să vă prezentaţi la Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” pentru a fi luată în evidenţă. Astfel, în urma consultului medical complet şi în funcţie de tabloul clinico-biologic al afecţiunii dvs., există şansa să fiţi inclusă în unul dintre aceste studii.

image


Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel medic primar boli infecţioase Directorul Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”

image

Care sunt riscurile operaţiei de fibrom?

image



În urma unui consult ginecologic am fost diagnosticată cu fibrom ovarian şi nu ştiu ce implică un astfel de diagnostic. Medicul mi-a recomandat să fac o intervenţie chirurgicală, dar eu am dubii în această privinţă. Ce complicaţii ar putea apărea în urma unei astfel de operaţii? Ce presupune acest tip de procedură? Există posibilitatea ca fibromul ovarian să poată fi tratat şi eventual înlăturat şi prin alte metode care nu implică intervenţia chirurgicală?  N. Ionescu, Piteşti

Fibromul ovarian apare rar în patologia ginecologică, pentru că acesta se dezvoltă din ţesut muscular, iar ovarul este o glandă, fără a avea ţesut muscular. Diagnosticul este dificil de stabilit şi se bazează pe ecografia transvaginală. Dacă nu aţi făcut o astfel de ecografie şi nici alte examinări paraclinice, ar trebui să le faceţi pentru a avea un diagnostic corect. Este important de ştiut că niciodată fibromul nu se transformă în cancer.

Totuşi, simptome precum menstruaţie abundentă, durere pelvină, tensiune intraabdominală sau creşterea accentuată în volum a fibromului necesită intervenţia chirurgicală. Tratamentul medical este eficient doar pentru stoparea sângerării. Mai există şi posibilitatea tratamentului prin embolizare, însă tipul intervenţiei chirurgicale se decide doar intraoperator.        

image


Dr. Alexandra Crişan medic primar obstetrică-ginecologie Spitalul Clinic Filantropia

image

Am spasme musculare frecvente

image



De circa un an, am spasme musculare în aproape toate regiunile corpului. Acestea sunt permanente în muşchii gambelor şi frecvente în alţi muşchi, inclusiv în zona feţei şi gâtului. Destul de supărător este atunci când spasmele se manifestă intercostal. Simptomul a apărut în urma unui stres puternic în momentul în care am fost diagnosticat cu sarcoidoză şi, în urma analizelor ulterioare, s-a ajuns la concluzia că nu este necesar un tratament medicamentos. Am vârsta de 48 de ani, nu fumez, nu consum alcool şi nici nu am lucrat într-un mediu toxic. Cum pot rezolva această problemă? Ion, Craiova

Printre simptomele sarcoidozei se numără şi afectarea musculo-scheletală. Tratamentul afecţiunii constă, de obicei, în administrarea de glucocorticoizi (Prednison) şi de alte medicamente de acest tip. Însă, pentru simptomatologia de tip musculo-scheletic se pot administra diferite tipuri de miorelaxante, cum ar fi Mydocalm sau Rivotril. Unele studii arată o oarecare eficacitate a aspirinei în astfel de cazuri.

Sfatul meu este să consultaţi un medic neurolog sau medicul de familie înainte de a lua vreunul dintre medicamentele menţionate mai sus. Pentru o mai bună susţinere a tratamentului medicamentos puteţi consulta şi un psihoterapeut, având în vedere că aţi constatat declanşarea simptomatologiei în urma unui stres psihic.  

image


Dr. Radu Leon George medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite