Ce remedii pot folosi la premenopauză?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

Recent, am consultat medicul pentru că aveam stări de nervozitate şi de insomnie. Acesta mi-a spus că este vorba despre premenopauză. M-a îngrijorat să aflu acest lucru, pentru că am doar 41 de ani. Este normal ca premenopauza să apară atât de devreme?

Aş dori să ştiu mai multe amănunte despre această perioadă din viaţa unei femei, cât durează şi cum pot fi depăşite stările specifice, atât din punct de vedere medical, cât şi psihologic. La ce să mă aştept acum? Nu aş dori să urmez un tratament hormonal şi, de aceea, vă rog să-mi recomandaţi câteva remedii fitoterapeutice. Mirabela Zorzon, Bucureşti

Premenopauza reprezintă o perioadă ce precede instalarea menopauzei şi care poate dura chiar şi câţiva ani. Este foarte important să considerăm această perioadă o etapă normală din viaţă, şi nu o boală. Pentru restabilirea echilibrului hormonal, puteţi să urmaţi un tratament cu comprimate ce conţin un amestec de plante şi de componente homeopate, cu efect favorabil în ameliorarea tulburărilor de premenopauză, precum Female hormone blend (două capsule de câte două ori pe zi) sau Midlife Ease (câte două tablete pe zi, între mese).

Puteţi bea şi câte două căni de ceai de creţişoară pe zi sau puteţi lua câte 30 de picături de tinctură de creţişoară de trei ori pe zi. Benefică este şi talpa-gâştei, sub formă de ceai,  de capsule sau de tinctură.

image

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

«Am dureri de cap şi obosesc uşor»

image

Am vârsta de 22 de ani şi, de la o vreme, am dureri foarte mari de cap. De asemenea, ochii îmi obosesc foarte repede atunci când citesc sau când mă uit la televizor şi am stări frecvente de somnolenţă. Pe parcursul zilei mă simt din ce în ce mai obosită şi am început să nu mai dau randament la serviciu.

Atunci când fac efort sau sport ameţesc şi văd galben în faţa ochilor. Parcă nici nu mai asimilez nimic din ceea ce mănânc şi slăbesc mai ales atunci când sunt stresată. Ce părere aveţi? Credeţi că este vorba de vreo boală? Ce aş putea să fac pentru a scăpa de aceste simptome?Mariana, Târgu Mureş


Simptomele descrise de dvs. pot fi asociate unor afecţiuni, dar pot şi semne de epuizare, din cauza oboselii acumulate. Manifestările pot apărea şi pe fondul unui sistem imunitar slăbit, unor tulburări hormonale sau în urma unor infecţii virale, cum ar fi gripa.

Recomandarea mea este să consultaţi medicul de familie şi să faceţi următoarele investigaţii medicale: hemoleucogramă, TGO, TGP, gama GT, sideremia, transferina, markeri virali hepatici, VSH, fibrinogen, ASLO şi glicemia. În funcţie de rezultatele acestor analize, medicul va putea stabili un diagnostic şi, implicit, un tratament adecvat.


image

Dr. Radu Leon George
medic de familie competenţă în fiziokinetoterapie

«Îmi amorţesc picioarele»

image

De aproape doi ani, am dureri puternice de picioare şi de mâini, însoţite de amorţeli, furnicături şi de înţepături. Simptomele sunt foarte acute atunci când e vreme urâtă.

Am urmat câteva tratamente medicamentoase pentru reumatism şi am făcut electroterapie, însă nu am observat nicio ameliorare. Cel mai tare mă supără amorţeala degetelor şi durerile de picioare. Menţionez că nu am extremităţile reci şi nu am dificultăţi de mobilitate. Ce pot să fac? Ce tratament pot să urmez? Cristian Vasile, Pucioasa

Durerile, amorţelile şi furnicăturile de la nivelul mâinilor şi picioarelor pot avea cauze multiple. Faptul că durerile sunt intensificate de schimbările atmosferice este un indiciu pentru o boală artrozică. Totuşi, pentru a stabili un diagnostic este important de ştiut vârsta la care au apărut simptomele şi să faceţi un examen clinic, precum şi explorări paraclinice.

Astfel, trebuie să consultaţi medicul pentru a face aceste investigaţii şi pentru a stabili un tratament. Decizia terapeutică ţine cont nu doar de boala ce a cauzat durerile, ci şi de alte boli asociate sau de alte terapii pe care le urmaţi, putând exista multiple interacţiuni între medicamente.

image

Prof. dr. Ruxandra Ionescu
medic primar boli interne şi reumatologie

«Ce afecţiune am?»

Am vârsta de 58 de ani şi, de o vreme, am simptome ciudate în cavitatea bucală, mai exact pe limbă. Am consultat mai mulţi medici şi fiecare mi-a stabilit un diagnostic diferit, printre care şi candidoză bucală. Desigur, şi tratamentele prescrise au fost diferite, însă niciunul nu a dat rezultate. Nu ştiu ce să mai fac. Sfătuiţi-mă dvs. ce tratament să urmez. Puteţi să-mi recomandaţi la ce spital şi, eventual, la ce medic să merg pentru a putea rezolva această problemă?
Octavian Şoghior, Buzău

Din problema descrisă de dvs. nu reiese şi ce simptome aveţi. Pentru orice afecţiune linguală trebuie să consultaţi medicul dermatolog. Pentru a vă recomanda un tratament specific acesta poate observa dacă este vorba doar de o limbă geografică, care este considerată ceva normal, sau dacă aveţi ulceraţii sau afte.

Diagnosticul de candidoză se stabileşte în urma unui examen micologic şi, dacă la examenul direct apar doar câteva filamente, nu este necesar un tratament. Dacă, în schimb, apar colonii mari de Candida, trebuie să faceţi o fungigramă şi un tratament cu antimicotice. Pe Internet puteţi găsi medici dermatologi în funcţie de zona în care locuiţi.

image

Prof. dr. Anca Zbranca
medic primar dermatologie

«Cei din jur spun că sunt ipohondră»

În urmă cu doi ani, m-am trezit cu o ameţeală căreia nu i-am dat importanţă. După câteva ore s-a accentuat şi am intrat în panică, am început să tremur şi mi-au amorţit parţial gura şi mâinile. Am urmat diverse tratamente, dar ameţeala a continuat să apară.

Am fost şi la psihiatru, care mi-a prescris Zoloft şi Anxiar, dar fără rezultat. Acum am şi dureri de spate, ameţeala este foarte pronunţată şi mă simt penibil când medicii îmi spun că nu am nimic. Cei din jurul meu spun că sunt ipohondră, dar nu este adevărat, pentru că aceste ameţeli chiar există. Ce pot să mai fac? Luminiţa Pavel, Râmnicu Vâlcea

Vă luptaţi de doi ani cu simptome care au o bază psihosomatică (o cauză psihică care produce diverse manifestări la nivel fizic), însă dvs. doriţi un diagnostic organic. Din această cauză, şi tratamentul psihiatric a fost ineficient, pentru că nu aţi crezut în el.

Ce nu am văzut în toată povestea dvs. este înţelegerea cauzei reale a simptomelor şi modul în care încercaţi să le rezolvaţi. Dvs. sunteţi singura care îşi poate da voie să se simtă bine, pentru că nimeni altcineva nu vă poate garanta acest lucru. Sfatul meu este să lucraţi cu un psihoterapeut, pentru a înţelege care este cauza simptomelor dvs., urmând să găsiţi ulterior alte modalităţi de a ajunge la ele, cu respect faţă de corpul dvs. şi fără să vă chinuiţi atât de mult.

image

Lena Rusti
psiholog psihoterapeut



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite