,,Ce remedii există pentru hipotiroidie?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
,,Ce remedii există pentru hipotiroidie?"
,,Ce remedii există pentru hipotiroidie?"

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în Scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

De o perioadă am început să acumulez kilograme în plus şi am o stare continuă de oboseală, deşi nu am făcut modificări în stilul meu de viaţă. Aceste neplăceri m-au determinat să consult medicul de familie, care mi-a dat o trimitere către endocrinologie. În urma analizelor de sânge am fost diagnosticată cu hipotiroidie. Medicul mi-a prescris un tratament medicamentos, pe care îl urmez, însă aş dori să ştiu dacă aş putea ameliora aceste probleme şi cu ajutorul unor ceaiuri sau cu alte remedii din plante. Ce îmi recomandaţi? Viorica, Buzău

Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie, competenţă în apifitoterapie, reflexoterapie

Afecţiunile tiroidei trebuie tratate cu o deosebită atenţie şi, de aceea, inclusiv tratamentul cu remedii din plante ar trebui recomandat de un fitoterapeut. De asemenea, acest tratament trebuie urmat în paralel cu medicaţia alopată, care nu trebuie întreruptă în caz de ameliorare a simptomatologiei.

Ca recomandări generale, este indicată infuzia de creţişoară sau de coada-calului, preparată din o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se beau câte două ceşti de ceai pe zi, dimineaţa şi seara, cu o jumătate de oră înainte de masă. Cura se face pe o perioadă de cel puţin o lună. Alte plante cu efect benefic în hipotiroidie sunt mărarul, sânzienele şi ienupărul, ce pot fi administrate sub formă de capsule, de infuzie sau de decoct.

,,Nu îmi trece răceala!"

Deşi este vară, eu sunt tot timpul răcit. Am vârsta de 34 de ani şi orice medicamente aş lua, am nasul înfundat tot timpul, deşi îl suflu şi secreţiile sunt destul de abundente. În ultima vreme a început să mă doară şi capul destul de puternic şi am o febră puţin peste 37 de grade Celsius. Nu am consultat încă medicul, pentru că sunt destul de ocupat, însă nu înţeleg de ce nu îmi mai trece această răceală. Care credeţi că ar putea fi cauza? Ce tratament ar fi recomandat în cazul meu?  Radu Constantin, Bucureşti

Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL, Spitalul Clinic Colţea

În cazul dvs. ar putea fi vorba de o sinuzită. Sfatul meu este să vă adresaţi unui medic specialist ORL care să vă stabilească un diagnostic concret. Aceasta deoarece un tratament corect presupune, în primul rând, depistarea şi înlăturarea cauzei care a dus la apariţia sinuzitei şi apoi pres-­crierea terapiei potrivite.

În faza acută, tratamentul este medicamentos şi include antibiotice, antiinflamatoare sau antihistaminice. În cazul în care, în urma radiografiei sinusale, se descoperă că sinusurile sunt acoperite cu puroi, medicul poate recomanda şi puncţii sau, dacă nici acestea nu dau rezultate, intervenţia chirurgicală.

,,Prietenul meu are dureri genitale"

Am o relaţie de trei ani şi, de câteva luni, în timpul actului sexual, prietenului meu îi apar mici răni pe capătul penisului, în partea din spate. Acestea sunt ca nişte crăpături care la început sângerează uşor. Pentru a trata această problemă a încercat să folosească tetraciclină unguent, dar îi produce dureri şi usturime. Din păcate nu am putut discuta cu nimeni pe larg despre acest subiect şi nici nu ştim la ce medic să mergem. De aceea, am apelat la dvs., poate ne puteţi lămuri ce se întâmplă. Din ce cauză apar astfel de probleme şi cum pot fi ele tratate?  Veronica, Craiova

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

Cel mai probabil partenerul dvs. are acele fisuri ca urmare a unei infectări cu ciuperca Candida albicans. Pentru a stabili un diagnostic şi pentru a vă prescrie un tratament, cel mai indicat este să consultaţi un medic dermatolog. Dacă nu aveţi această posibilitate, partenerul dvs. trebuie ca, de două ori pe zi, timp de şapte zile, să se spele cu apă şi săpun, să clătească bine şi apoi să aplice (decalotând penisul) cremă clotrimazol.

În cazul în care aveţi şi dvs. o senzaţie de mâncărime genitală sau o scurgere albă, cu consistenţă brânzoasă, folosiţi clotrimazol ovule. Tratamentul se face seara la culcare, timp de şapte zile. Aveţi grijă să udaţi ovulele înainte de a le introduce în vagin. Dacă simptomele nu dispar este indicat să consultaţi totuşi un medic dermatolog, deoarece ar putea fi vorba de o altă afecţiune, cum ar fi psoriazisul.

,,Sunt prea slabă"

Am 14 ani şi am probleme cu greutatea. Am o înălţime de 163 cm şi cântăresc doar 40 de kilograme. Sunt prea slabă şi nu mă simt deloc în largul meu, am senzaţia că lumea din jur se uită într-un anumit fel la mine. Nu-mi pot cumpăra hainele care îmi plac pentru că nu îmi vin aşa cum ar trebui. Însă, oricât aş mânca, nu reuşesc să mă îngraş măcar câteva kilograme. Nu ştiu ce să mai fac. Oare aşa e felul meu de-a fi sau există şi pentru mine o soluţie? Larisa, Bucureşti

Livia Nena
biolog nutriţionist

image
image
image
image
image
image

Este adevărat că o greutate de 40 de kilograme la o înălţime de 163 cm arată o subponderabilitate evidentă. Nu trebuie să uitaţi însă faptul că la vârsta de 14 ani organismul este în plină dezvoltare. Acest lucru presupune o serie de procese de transformare din punct de vedere hormonal şi metabolic şi, deci, nimic nu este stabil.

Poate ar trebui să aveţi răbdare o vreme, pentru că situaţia se poate reglementa odată cu vârsta. Poate fi însă şi o problemă de sănătate care trebuie luată în seamă. Pentru aceasta, în primul rând, trebuie să consultaţi un medic endocrinolog, care o să vă recomande cu siguranţă un set de analize. Ulterior, după ce se ajunge la o concluzie, vi se poate recomanda şi o dietă adecvată.

,,Cum pot grăbi menstruaţia?"

Mi-am făcut programul de vacanţă pentru vara aceasta, însă am uitat să iau în calcul „perioada roşie”. Acum, când mai am puţin până ce plec, mi-am amintit că exact în perioada în care sunt la mare voi avea menstruaţie. Am auzit că sportul ar fi o soluţie bună. Este adevărat? Eu oricum am început să fac exerciţii fizice în fiecare seară. Menţionez că nu iau anticoncepţionale, deci acea metodă care presupune continuarea tratamentului iese din calcul. Ce aş putea să fac? Ioana, Arad

Dr. Alexandra Crişan

medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Filantropia

Puteţi modifica data instalării menstruaţiei prin administrarea unui progestativ (progesteron). Cu ajutorul acestuia puteţi amâna sau declanşa apariţia menstruaţiei. Din păcate, nu mi-aţi dat suficiente date cu privire la ultima menstruaţie. Pe baza acestora aş fi putut să vă fac cu exactitate un program de administrare.

Atât perioada de urmare a tratamentului cu progesteron, cât şi doza necesară sunt strâns legate de data viitoarei menstruaţii. De aceea, sfatul meu este să consultaţi un medic ginecolog, care să vă indice un program individualizat de administrare a progestativului.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite