Ce tratamente de fertilizare să urmăm?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce tratamente de fertilizare să urmăm?
Ce tratamente de fertilizare să urmăm?

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

De peste doi ani, eu şi soţia mea încercăm să aducem pe lume un copil. Însă, fără succes. Ne dorim foarte mult un
urmaş şi, de aceea, am consultat un medic specialist în fertilizare.

Acesta mi-a recomandat să fac o spermogramă, în urma căreia a rezultat că lichidul meu seminal este de calitate inferioară, conţinând un număr foarte mic de spermatozoizi. Din păcate însă, medicul nu a putut să-mi dea niciun tratament. Ce mă sfătuiţi să fac? Ce analize ar mai fi recomandate în cazul nostru? Ce tratamente de fertilizare ar trebui să urmăm?

Florin, Câmpulung

image

Dr. Daniel Tutunaru


medic primar
obstetrică-ginecologie
Spitalul de Urgenţă Elias


Datele problemei furnizate de dvs. sunt foarte vagi, informaţia relatată nefiind suficientă pentru a da un răspuns clar. Sfatul meu este să consultaţi încă o dată un medic specialist în infertilitate. Puteţi să îi prezentaţi şi rezultatele spermogramei deja efectuate, pe care acesta să le interpreteze.

De asemenea, medicul poate să vă recomande o nouă analiză a spermei, prin care să se determine cantitatea şi calitatea spermatozoizilor din lichidul seminal. În cazul în care apar anomalii sau se descoperă o afecţiune asociată cu infertilitatea, ar putea fi necesar să efectuaţi şi o serie de teste de sânge sau de urină pentru a descoperi cauzele unei astfel de afecţiuni. Abia după aceea medicul se poate pronunţa asupra strategiei terapeutice potrivită în cazul dvs. 

«Nu reuşesc să slăbesc»

image

Am 12 ani şi, încă de mic copil, mă tot îngraş. Menţionez că la o înălţime de 165 cm cântăresc 70 kg. Iar părerea mea este că aceasta este o greutate prea mare pentru vârsta şi înălţimea mea. Am făcut un calcul şi rezultatele au fost că ar trebui să am în jur de 55 kg.

Până în prezent, am urmat toate dietele posibile, dar fără niciun efect. Nu am luat pastile de slăbit, pentru că ştiu că pot fi nocive. Nu ştiu ce să mai fac, deoarece, chiar dacă nu mănânc dulciuri sau grăsimi, tot mă îngraş. Abia dacă reuşesc să slăbesc un kilogram. Sunt şi foarte dezvoltată. Ce sfat îmi puteţi da?


Iulia, Baia Mare

image

Livia Nena


biolog nutriţionist

Sfatul meu este ca, în primul rând, să consultaţi un medic specialist. Dar cu siguranţă aveţi nevoie de o serie de investigaţii endocrinologice. Problema dvs. nu este numai una a kilogramelor în plus, ci una de natură hormonal-metabolică.

Trebuie precizat că este foarte importantă rezolvarea cauzei ce stă la baza kilogramelor în plus şi a neputinţei de a scăpa de ele. Este nevoie de curaj şi de optimism. Sunteţi încă foarte tânară şi lucrurile se pot ameliora şi îndrepta foarte uşor. Consultaţi, aşadar, medicul endocrinolog şi urmaţi întocmai recomandările acestuia.

«Mi-au apărut leziuni pe limbă»

image

De mai mult de o săptămână, mi-au apărut câteva leziuni pe limbă, mai exact, de la mijlocul limbii înspre gât. Acestea arată ca nişte crestături, care însă nu mă dor. Am în schimb o senzaţie ca şi cum aş fi băut ceva foarte fierbinte (ceea ce nu s-a întâmplat) şi parcă mă şi ustură puţin.

Problema este că, de când mă ştiu, am chiar la baza limbii (înspre gât) nişte bubiţe. Există vreo legătură? Poate fi vorba de o alergie la ceva ce am mâncat sau la pasta de dinţi? Cărui medic mă pot adresa şi ce investigaţii medicale ar trebui să fac?


Ionela, Bucureşti

image

Dr. Radu Leon George


medic de familie,
competenţă
în fiziokinetoterapie


Ar fi fost util să ne furnizaţi câteva informaţii şi despre coloraţia leziunilor respective. În cazul dvs., poate fi vorba doar de nişte afte sau de limba geografică. Aceasta din urmă apare de obicei ca simptom al candidozelor bucale ce se instalează pe fondul unui sistem imunitar slăbit.

Deoarece este greu de spus cu precizie ce anume aveţi fără a vedea leziunile, vă recomand să consultaţi un medic dermatolog. Acesta ar putea să stabilească un diagnostic precis în urma unui simplu consult sau să vă facă un exsudat de la nivelul leziunilor.

«Am dificultăţi la urinare»

Din cauza unor dureri la urinare, am făcut un consult urologic, în urma căruia mi s-au depistat pietre la rinichi, infecţie urinară şi prostată mărită. Timp de patru ani, am urmat un tratament cu Cardura, pe care l-am întrerupt însă, deoarece se suprapunea cu medicaţia pentru tensiunea arterială.

Situaţia a devenit supărătoare, dar nu mai doresc să revin la tratamentul cu Cardura. Ce alt tip de medicaţie aş putea să urmez şi de unde o pot procura? Aceste medicamente sunt compensate? 

Zavada Vasile, Drobeta-Turnu Severin

image

Prof. dr. Petrişor Geavlete


medic primar urologie
Spitalul Clinic de Urgenţă
„Sf. Ioan”, Bucureşti


În cazul dvs., situaţia actuală trebuie reevaluată de un medic specialist urolog. Având în vedere că suferiţi şi de hipertensiune arterială, precum şi de mai multe afecţiuni din sfera urologică, atât investigaţiile medicale, cât şi conduita terapeutică pot fi stabilite doar individual. De aceea, este absolut necesar să faceţi un nou consult medical.

Trebuie menţionat că, în cazul în care un tratament medicamentos nu este considerat adecvat, există o serie de alternative. Însă doar în urma discuţiei cu medicul, pe baza rezultatelor investigaţiilor medicale, acesta poate stabili schema de tratament cea mai potrivită dvs.

«Cum pot trata insomnia?»

De câteva luni, sufăr de insomnie. Am consultat medicul de familie şi apoi un medic specialist psihiatru şi am fost diagnosticat cu tulburare anxioasă mixtă. Pentru această problemă, mi s-a prescris iniţial un tratament cu Trittico şi apoi unul cu Trittico şi Anxiar, câte o tabletă seara, la culcare.

Cu toate acestea, sufăr în continuare de insomnie, deşi am remarcat o uşoară ameliorare. Adorm mai uşor, dar mă trezesc noaptea fără motiv, iar apoi adorm din nou cu dificultate. Există un alt remediu în afară de aceste tablete care, cred eu, afectează sistemul nervos central? Mi-aţi putea recomanda un cabinet medical de psihoterapie din Constanţa?

Neagu Daniel, Constanţa

image

Lena Rusti


psiholog
psihoterapeut


Atunci când dormim, dăm voie nu doar corpului, ci şi minţii să se relaxeze. Însă, pentru a ne da voie să ne relaxăm, trebuie să ne simţim în siguranţă. Dvs. probabil vreţi să dormiţi, dar mintea vrea şi să fie în gardă. Ca să puteţi dormi, trebuie să vă reamintiţi să vă relaxaţi, să învăţaţi să vedeţi partea bună a lucurilor şi să acceptaţi că nu puteţi controla totul.

Să învăţaţi să vă abandonaţi din când în când. Atât aceste lucruri, cât şi cauza care a dus la adoptarea acestui mod anxios de a reacţiona pot fi descoperite pe cale terapeutică. Din păcate, nu cunosc personal un psihoterapeut în Constanţa, dar puteţi consulta lista psihoterapeuţilor acreditaţi pe www.copsi.ro sau www.psihoterapie.ro.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite