Câştigătoarele, primite acasă ca nişte vedete
0
În 1956, titlul de Miss Universe a mers pentru a doua oară în Statele Unite, la Carol Morris. În anul următor, Gladys Zender a câştigat pentru prima oară pentru Peru, dar şi pentru o ţară din America Latină.
Carol Morris este a doua reprezentantă a Statelor Unite care a câştigat competiţia Miss Universe. Concursul, la care au participat 30 de frumuseţi, a avut loc la 20 iulie 1956, în Long Beach, California.
Cu doar câteva zile înainte, la 24 iunie, Morris le învinsese pe cele 19 competitoare care râvneau la titlul de Miss Iowa şi apoi pe cele 24 de la Miss SUA. Morris, în vârstă de 20 de ani, studentă la Universitatea Drake, nu a plâns atunci când a primit titlul, deşi a fost aplaudată de peste 4.500 de spectatori.
Mândria oraşului
Carol s-a născut în 1936 în Omaha şi a fost unicul urmaş al preotului LaVerne Morris şi al soţiei lui. Familia s-a mutat apoi în Ottumwa. Acolo, Carol a devenit campioană la înot şi a lucrat ca salvamar la piscina din oraş. În adolescenţă s-a remarcat cântând la vioară, dar şi în corul bisericii.
Primul ei contact cu un concurs important de frumuseţe a avut loc în 1954, la Miss SUA, unde a reprezentat Iowa. După ce a primit titlul de Miss Universe, a plecat la Hollywood pentru a-şi îndeplini angajamentele. Abia la mijlocul lunii august s-a întors din nou în Iowa, unde a fost aşteptată cu mândrie.
Când avionul în care călătorea a aterizat în Ottumwa, 2.000 de oameni erau acolo, în aşteptarea ei. O formaţie a cântat piesa „Ain’t She Sweet“, iar Morris a primit cheia de aur a oraşului.
A fost vedeta unei parade prin mijlocul oraşului, la care a arătat trofeul de aur pe care îl câştigase. Devenită faimoasă, Morris a primit un contract de film şi a început lucrul. În lungmetrajul „Crazy Love“, Miss Universe 1956 a jucat cu un Don Juan al momentului, Jeff Chandler.
A continuat să joace în filme şi a apărut de mai multe ori la televiziune înainte de a hotărî că este momentul să‑şi dedice viaţa familiei.
Viaţă de vedetă

Proba rochiilor de seară a avut întotdeauna un rol foarte important în concurs
Alesul inimii ei a fost un bogat om de afaceri texan. În iunie 1959, Morris (în vârstă de 23 de ani) s-a căsătorit cu Ed „Buzz“ Burke. Cei doi s-au mutat la Houston, iar la un moment dat Carol i-a spus unui reporter că viaţa ei este minunată.
Mergea la film, ieşea la masă în oraş de două-trei ori pe săptămână şi juca bridge. Apoi a început să picteze şi să joace golf. În aprilie 1960, presa a relatat că Morris a dat naştere unui copil.
Ultimul rol pe care l-a jucat Morris a fost cel din „Paradise Alley“ (1962). Viaţa ei s-a schimbat însă în timp. S-a recăsătorit, dar a continuat să trăiască în Houston. A participat sporadic la diferite activităţi ale organizaţiei Miss Universe.
Prima câştigătoare din America Latină
Carol Morris a încoronat-o pe succesoarea ei Gladys Zender, prima Miss Universe din Peru şi, de fapt, din America Latină.
De mică, Gladys a excelat la sport, în special la volei.
A studiat arta şi limbile străine, iar la un moment dat şi-a dorit să devină aviatoare. Încă dinainte de a deveni Miss Peru, reprezentantul companiei Max Factor, Roman Toporow, a fost impresionat de frumuseţea lui Gladys şi a spus despre ea că este „perfectă“.
Deşi la început familia nu a fost de acord ca ea să participe la concursul Miss Universe, aceştia s-au răzgândit şi au însoţit-o în Long Beach, în 1957. În timpul celei de-a şasea ediţii a concursului au existat tot felul de zvonuri. S-a spus atunci că erau preferate candidatele din ţări care treceau prin dificultăţi politice.
Concurentele din ţările latino-americane credeau că au fost invitate doar pentru a se păstra aparenţele, deoarece în anii anteriori două concurente pierduseră în finală – Martha Rocha, din Brazilia, şi Maribel Arrieta Galvez, din El Salvador.
Potrivit presei americane din acea perioadă, Gladys a câştigat concursul datorită trăsăturilor ei de personalitate. Nici victoria ei nu a fost lipsită de controverse. După ce a primit premiul, s-a aflat că avea 17 ani, cu câteva luni mai puţin decât vârsta minimă acceptată la concurs.
Oficialii au hotărât însă ca ea să-şi păstreze premiul, pentru că în Peru o persoană este considerată mai mare cu un an dacă au trecut deja mai mult de şase luni de când a împlinit vârsta respectivă. La fel ca în cazul lui Carol Morris, Gladys a devenit o celebritate în ţara ei după concurs.
La puţin timp după întoarcerea acasă, Miss Universe a apărut pe coperta revistei „Caretas“, una dintre cele mai bine cotate reviste politice din Peru. A apărut, de asemenea, pe prima copertă color a revistei.
Urmariti imagini video de la concursurile Miss Universe din 1956 si 1957
Mândră de vârsta ei
Gladys s-a căsătorit cu Antonio Meier în 1965, cu care a avut patru copii. Fiul lor, Christian Meier, este un cunoscut actor de telenovele. În 1982, când concursul Miss Universe a avut loc la Lima, în Peru, organizaţia Miss Universe i-a oferit acesteia un trofeu special.
În 2003, le‑a permis reporterilor de la „Caretas“ să viziteze casa în care locuieşte. „Sunt foarte multe femei care nu vor să se ştie câţi ani au. Eu sunt mândră că am 67, că am avut o viaţă frumoasă şi că am reuşit să realizez lucruri pe care nu mi le-am imaginat“, a declarat Gladys în 2007, pentru o altă revistă, „Cosas“.
Istoria Miss Universe

