"Am un nodul la sân"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai nevoie de un sfat la una dintre problemele tale medicale? Scrie-ne pe adresa redacţiei sau trimite-ne un e-mail şi, în scurt timp, vei primi răspuns de la unul dintre specialiştii noştri.

image

Cum pot pune capăt vâjâitului?

image



Am un vâjâit în cap, un fel de sunet zgomotos, şi nu ştiu ce să mai fac ca să dispară. Am consultat medicul de familie şi am făcut mai multe analize medicale, iar rezultatele au fost în limite normale. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale este mai mare de 14. Am urmat timp de trei luni un tratament medicamentos cu Enalapril (câte două tablete pe zi), dar nu se simte nicio ameliorare. Care credeţi că sunt cauzele acestei probleme? La ce remedii naturale aş putea apela pentru a le combate? Florea Preda, comuna Brâncoveni, judeţul Olt

Pentru a putea preciza cauza manifestărilor dvs., am nevoie de mai multe elemente care să definească „sunet zgomotos”: dacă este însoţit de ameţeli, zgomote în urechi, tulburări de echilibru. Sfatul meu este, în primul rând, să consultaţi un medic fitoterapeut pentru stabilirea diagnosticului.

Până atunci, puteţi încerca preparate pe bază de Ginkgo biloba, capsule (câte 40 mg de două ori pe zi) sau tinctură (câte 30 de picături de trei ori pe zi, dizolvate în apă). Tratamentul se face timp de trei luni. Puteţi lua şi Geriforte, câte o capsulă de trei ori pe zi. În paralel, este indicat să adoptaţi o alimentaţie bogată în sucuri din legume şi din fructe, salate de crudităţi, cereale şi suc de orz verde (câte 50 ml, de trei ori pe zi).

image


Dr. Ruxandra Constantina medic de familie competenţă în apifitoterapie

image

Soţia mea este bolnavă

image



Sunt alături de soţia mea de 60 de ani şi împreună am reuşit să trecem peste multe obstacole, dar acum ea este imobilizată la pat. Acum şase ani a fost depistată cu o boală mintală (potrivit informaţiilor de pe Internet, este un fel de Alzheimer). Picioarele nu o mai ajută şi păşeşte cu ajutorul unui cadru.

Şi eu, ca unic îngrijitor, m-am îmbolnăvit. Am fost la medici şi am luat fel de fel de medicamente, însă unele dintre ele îmi produc şi alte suferinţe. Ce aş putea să mai fac? Există vreun medicament miraculos care ar putea să mă ajute să îmi revin fizic şi moral, pentru că nu aş vrea să-mi las soţia singură. Dumitru Pasaliu, Drobeta-Turnu Severin

Dvs. sunteţi un partener responsabil şi cu siguranţă aveţi multă grijă de soţia dvs. Însă fiecare dintre noi are propriile sale limite. Aşa cum eu, ca psiholog, nu vă pot prescrie medicamente, nici dvs. nu puteţi să daţi un diag-nostic competent pentru ea şi nici să primiţi un tratament adecvat doar în funcţie de o scrisoare.

Oricât de greu v-ar fi, cel mai bine este să mergeţi cu soţia la un medic sau să aduceţi un medic acasă, pentru a o vedea şi pentru a-i stabili un tratament. În ceea ce vă priveşte pe dvs., doar medicamentele nu vă sunt de folos. Pentru că aveţi nevoie de putere interioară, de optimism şi de încredere pentru a face faţă realităţii de zi cu zi. Nu aşteptaţi un ajutor sub forma unei pastile miraculoase, ci mai degrabă din interiorul dvs.

image


Lena Rusti psiholog psihoterapeut

image

Ce să fac pentru a scăpa de dureri?

image



Am vârsta de 31 de ani şi nu cu foarte mult timp în urmă am făcut o operaţie de hernie de disc L5-S1. După intervenţia chirurgicală am rămas cu dureri puternice. Acestea apar mai ales atunci când mă ridic din pat şi nu pot face acest lucru fără să fiu ajutată.

Menţionez că nu am luat niciun tratament medicamentos după externare, medicul prescriindu‑mi doar Xefo la nevoie. De asemenea, nu am urmat un program de recuperare postoperatorie. Ce trebuie să mai fac în continuare? Ce medicamente sunt indicate în cazul meu? Silvia, Bucureşti

În primul rând, ar trebui să precizaţi unde anume apar durerile: lombar sau iradiază pe picior? Este nevoie de această informaţie deoarece tratamentul este raportat la localizarea, intensitatea şi aspectul suferinţei. Vă recomand ca timp de şapte zile să luaţi Mydocalm, câte 50 mg de două ori pe zi, şi un antiinflamator de tipul Arcoxia, câte 60 mg de două ori pe zi.

Între timp, ar trebui să încercaţi să vă mobilizaţi la marginea patului şi apoi să încercaţi să mergeţi din ce în ce mai mult. Este bine să faceţi acest lucru cu sprijin din partea cuiva din familie. Dacă după alte şapte zile durerea persistă, contactaţi medicul care v-a operat sau solicitaţi ajutorul unui specialist în fizioterapie-recuperare medicală.

image


Dr. Georgiana-Ozana Tache medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

image

Am un nodul la sân

image



În urmă cu un an, după ce am terminat de alăptat cel de-al doilea copil, am descoperit sub sânul drept un fel de nodul tare, la ecografie observându-se că are o dimensiune de 7 mm pe 12 mm. După şase luni am repetat investigaţia şi nu s-a descoperit nicio modificare. Am observat că înainte de menstruaţie este mai proeminent. Mi s-a spus să revin pentru un ecograf peste trei luni, iar dacă situaţia este aceeaşi, să fac o biopsie. Am 31 de ani şi nu ştiu ce să fac în continuare. Ce medic să consult?

Deşi datele furnizate de dvs. sunt destul de exacte, în general, într-o situaţie de acest gen, este dificil de dat un răspuns corect doar din cele spuse de pacient. Pentru a aprecia corect situaţia reală, este nevoie să avem rezultatele examenului clinic şi ale celui imagistic. Deoarece aveţi vârsta de 31 ani şi două naşteri ar fi indicată inclusiv o mamografie. Biopsia de sân este şi ea indicată dacă la mamografie sau la ecografie a fost descoperită o tumoare. Eu vă sfătuiesc să vă adresaţi unui medic ginecolog şi să faceţi eventual şi un consult oncologic.

image


Dr. Dana Lucia Stănculeanu medic primar oncologie Institutul Oncologic Bucureşti

image

Îmi ţiuie urechea stângă

image



Am vârsta de 59 de ani şi de aproximativ un an am un ţiuit permanent în urechea stângă. Simptomul se manifestă şi la urechea dreaptă, dar este mai puţin accentuat. Senzaţia este foarte neplăcută şi nu ştiu ce aş putea să fac pentru a o înlătura. Nu am consultat încă un medic pentru a descoperi cauza şi tratamentul acestei probleme şi, de aceea, am decis să apelez la ajutorul dvs. Despre ce credeţi că ar putea fi vorba? Ce ar fi putut să declanşeze acest ţiuit în urechi? Ce investigaţii şi ce tratament ar trebui să urmez? Mircea Şelaru, Sibiu

Tinitusul (ţiuitul în urechi) poate să fie sau nu expresia unor boli. De aceea, simptomul trebuie diferenţiat în funcţie de felul cum este perceput de către pacient. Dacă este continuu, poate semnifica un anumit grad de hipoacuzie, cel pulsatil poate sugera o anomalie vasculară, cum ar fi o tumoare pe artera carotidă sau alte probleme la acest nivel. Tinitusul apare şi în spondiloza cervicală, în hipertensiunea arterială, dar şi dacă există un dop de ceară sau se ascultă muzică la intensitate mare.

De aceea, când apare un astfel de simptom, el trebuie investigat începând cu audiograma şi ajungând până la tomografie computerizată şi angiografie. În ceea ce priveşte tratamentul, el poate fi stabilit doar în urma acestor investigaţii, după aflarea cauzei tinitusului.

image


Dr. Cezara Danciu medic specialist ORL Spitalul Clinic Colţea

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite