A sosit gripa!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele victime au apărut deja: trei bucureșteni au fost depistați cu gripă. Testele au confirmat faptul că virusul gripei a intrat în circulaţie în România. Medicii au izolat tulpina de virus gripal de tip A, care este inclusă în vaccinul din sezonul 2008-2009.

Virusul a fost confirmat în cazul a trei bucureşteni, un copil şi doi adulţi, care s-au prezentat săptămâna trecută la medic cu simptome specifice gripei. De abia în această săptămână, rezultatele de laborator au arătat că este vorba, într-adevăr, de gripă.

Aceste trei cazuri s-ar putea să nu fie singurele. În judeţul Neamţ şi în Capitală, încă alte trei persoane s-au prezentat săptămâna aceasta la medic cu semne caracteristice gripei. Medicii aşteaptă rezultatele de laborator pentru a vedea dacă, şi în situaţia lor, se confirmă diagnosticul.

Virusul îşi modifică structura anual

În fiecare an, virusul gripei suferă modificări, astfel că poate deveni mai ”punctual”, mai agresiv şi mai greu de anihilat. Anul acesta, însă, medicii se aşteaptă ca virusul să nu creeze probleme.

”Ar trebui să scăpăm de o epidemie. Anul trecut am reuşit să vaccinăm foarte mulţi oameni, care mai au încă imunitate pentru tulpinile virusului din sezonul trecut“, subliniază medicul infecţionist Adrian Streinu Cercel, preşedintele Comisiei de Boli Infecţiose şi de Luptă antiSIDA din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.

Din cauza agresivităţii ridicate a virusului, acesta nu poate fi prevenit decât prin vaccinare.”Important este să se vaccineze în perioada optimă, cam până în luna decembrie”, avertizează doctorul Viorel Alexandrescu, specialist la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie ”Cantacuzino”, cel de-al şaselea mare distribuitor de vaccinuri antigripale din Europa.

Mai mult de jumătate din vaccinurile antigripale care se administrează gratuit anul acesta prin medicii de familie sunt produse de Institut.

Trei milioane de doze de vaccin gratuite

Pentru noile tulpini ale virusului, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat, pentru sezonul 2008-2009, 3,1 milioane de doze care se dau gratuit, prin medicii de familie, persoanelor la risc.

Prioritate la vaccinare vor avea persoanele de peste 65 de ani, cele cu handicap, cu infecţii HIV, bolnavii cronici şi copiii sau adolescenţii cărora li se administrează medicaţie pe termen lung cu aspirină. Până în acest moment, au fost vaccinate 50 la sută din persoanele aflate la risc.

Vaccinarea devine ineficientă dacă persoanele au intrat deja în contact cu persoane bolnave.

Prevenţie cu igienă şi vaccin

Numărul cazurilor de infecţii respiratorii este în creștere în această perioadă. Astfel, faţă de săptămâna trecută, s-au înregistrat cu 3,1 la sută mai multe cazuri de îmbolnăviri. De asemenea, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul total de infecţii respiratorii este cu 4,2 la sută mai mare în această săptămână.

Specialiștii sfătuiesc populaţia să se vaccineze împotriva gripei și să menţină o igienă adecvată. Deoarece virusurile, inclusiv cel al gripei, pot trăi până la două ore pe unele suprafeţe, este important să vă spălaţi cât mai des şi mai corect pe mâini.

Paşii către o curăţare corectă a mâinilor sunt următorii: deschideţi robinetul, umeziţi-vă mâinile cu apă călduţă, folosiţi săpunul, spălaţi cât mai bine timp de 15 secunde, clătiţi-vă mâinile, ştergeţi mâinile cu un prosop de unică folosinţă, opriţi robinetul şi deschideţi uşa de la baie folosind prosopul de hârtie. În plus, evitaţi spaţiile aglomerate.

Evoluţia gripei

Primele simptome (cefalee cu febră mare și alterarea stării generale de sănătate) apar la trei zile după ce aţi intrat în contact cu o persoană bolnavă.

După alte două zile apar semnele așa-zise ”respiratorii”, cum este tusea seacă. Dacă bolnavii nu se tratează la medic, pot apărea complicaţii, iar după aproximativ șapte zile pot apărea suprainfecţii. Persoanele cu boli cronice sunt cele mai predispuse la complicaţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite