Sunt sigure farmaciile virtuale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele cumpărate de pe internet nu sunt verificate de organizaţiile de profil din ţară. Deoarece nu trec prin acelaşi sistem de control precum medicamentele distribuite în farmacii, pastilele comercializate pe internet pot prezenta mai multe riscuri.

Magazinele virtuale care comercializează produse farmaceutice fără prescripţie medicală sunt avantajoase pentru cei care nu au timp sau nu se pot deplasa la farmacie. Însă, dincolo de acest aspect, rămân o serie de incoveniente, care apar ulterior achiziţionării produsului.

„Medicamentele sau depozitele în care sunt păstrate nu sunt controlate de nimeni. S-au depistat falsuri, medicamente contrafăcute. În aceste situaţii, nu ai cui să te adresezi pentru a face o reclamaţie, pe când, în cazul unei farmacii obişnuite, te poţi adresa Ministerului Sănătăţii, Protecţiei Consumatorului sau Colegiului Farmaciştilor (legat de modul de comportament al unui farmacist)”, subliniază Aurora Toma, secretar general al Patronatului Farmaciştilor din România.

Pe de altă parte, aceste magazine virtuale nu pot fi verificate de consumatori, aşa cum se întâmplă în Statele Unite ale Americii, deoarece niciun organism nu le certifică activitatea. „Astfel de magazine online care se numesc farmacii nu au autorizaţie pentru a funcţiona ca farmacie, astfel încât distribuie produse farmaceutice contra legii. Situaţia este asemănătoare în toată Europa”, mai spune Aurora Toma.

Medicamente prin telefon

Românii care nu au timp sau nu se pot deplasa au posibilitatea de a-şi procura fără riscuri medicamentele prin telefon (fie cu prescripţie, fie fără) direct de la farmacie, fără a mai apela la magazinele virtuale. „Anumiţi farmacişti livrează la domiciliu medicamente persoanelor pe care le cunosc sau au observat că sunt singure şi nu se pot deplasa. E un act de caritate, pentru care nu se aplică nicio taxă”, adaugă Aurora Toma.

În aceeaşi ordine de idei, lanţul de farmacii Centrofarm oferă posibilitatea comandării online contra cost de produse farmaceutice fără prescripţie medicală (aspirină, algocalmin, suplimente alimentare, produse dermato-cosmetice).

Lansat în urmă cu aproape doi ani în Bucureşti, serviciul, singurul de acest gen din ţară, este valabil în prezent în toată ţara. Înainte de a achiziţiona produsul, clientul se poate informa de pe site-ul farmaciei cu privire la indicaţiile şi contraindicaţiile acestuia. Produsele comandate se livrează gratuit în Capitală, indiferent de valoare. În ţară, livrarea este gratuită pentru comenzile care depăşesc 300 de lei. Sub această valoare, se plăteşte o taxă de 21 de lei.

Cum este în SUA

În Statele Unite, Asociaţia Naţională a Farmaciilor (NABP) reglementează activitatea farmaciilor virtuale. Pe site-ul acestei instituţii se pot verifica listele cu farmaciile recomandate şi nerecomandate. NABP oferă şi sfaturi pentru a verifica dacă produsul obţinut de pe internet este original. Dacă medicamentele cumpărate au o etichetă sau o culoare diferită de cea a produsului din farmacii (sau au aceeaşi culoare, dar o altă nuanţă)  înseamnă că sunt contrafăcute.

Majoritatea medicamentelor contrafăcute sunt produse în China şi în India şi au în compoziţie de la praf de cretă şi zahăr până la substanţe care le imită pe cele originale.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite