Prea multă sare poate cauza demenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii care consumă o linguriţă de sare pe zi riscă să-şi piardă performanţele cognitive, semnalează cercetătorii canadieni.

Efectele nocive ale consumului prea mare de sare asupra inimii sunt binecunoscute. Se pare însă că persoanele care au obiceiul de a mânca sărat îşi pun în pericol şi sănătatea mintală. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Toronto au monitorizat consumul de sare şi nivelul de activitate fizică în cazul a 1.262 de bărbaţi şi femei cu vârste cuprinse între 67 şi 84 de ani, pe o perioadă de trei ani. De asemenea, ei au urmărit performanţele cognitive ale subiecţilor la începutul studiului şi apoi anual, cu ajutorul unor teste utilizate în mod curent pentru diagnosticarea bolii Alzhemier, o formă de demenţă.
„Rezultatele studiului nostru arată că dieta bogată în sodiu, combinată cu un nivel scăzut de activitate fizică este foarte nocivă pentru performanţele cognitive ale persoanelor de vârsta a treia”, potrivit dr. Alexandra Fiocco, unul dintre autorii studiului. Lipsa de mişcare nu este periculoasă pentru sănătatea creierului atâta vreme cât alimentaţia nu este bogată în sare, au mai observat specialiştii canadieni. Consumul crescut de sare înseamnă, potrivit acestora, 3,090 mg de sodiu pur pe zi, adică 7,7 g de sare, echivalentul a puţin peste o linguriţă de sare. O parte dintre participanţii la studiu consumau de aproape trei ori mai mult sodiu decât această cantitate.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite