Ciuboţica-cucului, eficientă în bolile respiratorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datorită substanţelor din compoziţie, saponine, acid salicilic, săruri minerale şi un compus aromatic asemănător camforului, ciuboţica-cucului este indicată într-o varietate de afecţiuni.

Această plantă reglează metabolismul, grăbeşte vindecarea virozele şi afecţiunilor pulmonare, contribuind la eliminarea secreţiilor din alveole. Planta s-a dovedit şi un protector al inimii, cu efect benefic în inflamaţia miocardului şi în tendinţa spre apoplexie.

„Ceaiul din flori are proprietăţi sedative, diuretice, cicatrizante, hemostatice, antispastice şi sudorifice“, arată Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.

Tratamentul este contraindicat persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, femeilor însărcinate şi celor alergice la aspirină.

Mod de administrare

Infuzie: Se prepară din flori şi din tulpini (o lingură de plantă la o cană cu 250 ml de apă). Ceaiul trebuie să clocotească timp de trei minute. După alte trei minute de infuzare, ceaiul se strecoară. În funcţie de afecţiune, se beau zilnic 2-3 căni.

Sirop: Se prepară un decoct din trei linguri de plantă care se fierbe într-un litru de apă, timp de 10 minute. Apoi se strecoară lichidul, se adaugă 1 kg de zahăr şi amestecul se pune din nou la fiert, la foc potrivit, până ce se îngroaşă.

Se adaugă sucul unei lămâi şi se lasă să mai clocotească două minute.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite