S-a deschis registrul de celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a deschis registrul de celule stem
S-a deschis registrul de celule stem

Ion Bazac, Ministrul Sănătăţii a inaugurat registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem, el fiind totodată şi primul donator înregistrat.

Rolul instituţiei este acela de a populariza ideea de donare, de a înscrie şi tipiza donatorii voluntari, precum şi de a găsi donatori compatibili pentru pacienţii care au nevoie de transplant mădular. Pentru a atrage cât mai mulţi donatori, Ministerul Sănătăţii a creat pe site-ul propriu, www.ms.ro, un formular medical şi unul de liber consinţământ, înregistrarea efectivă urmând a avea loc după realizarea testelor medicale specifice, donarea urmând să aibă loc în momentul în care există o solicitare şi este confirmată compatibilitatea.

Potrivit Ministrului Sănătăţii, niciunul dintre cei implicaţi nu vor cunoaşte identitatea celuilalt, iar donatorii nu vor primi remuneraţii sau alte avanataje. Ministrul a precizat şi că în România cei care erau diagnosticaţi cu boli hematologice maligne şi care nu aveau un donatot înrudit aveau şanse mici să găsească un donator compatibil: "pacienţii care suferă de boli hematologice maligne vor putea fi trataţi  de acum în ţară în timp util, după aceleaşi scheme terapeutice ca în Europa".

Ion Balazac a spus că la nivel teritorial, activitatea registrului va fi asigurată de trei centre de transplant de celule stem: Bucureşti, Timişoara, Târgu Mureş şi opt centre de recrutarea şi testare primară. Testul de histocompatibilitate se va efectua în trei laboratoare, două dintre ele fiind acreditate la nivel european de Federaţia Europeană de Imunogenetică, iar cel de-al treilea se află în curs de acreditare.

Odată cu acest registru de celule stem se vor realiza economii semnificative în sistemul medical: "Registrul presupune donarea de celule stem din măduva osoasă sau sânge periferic şi va funcţiona ca instituţie publică în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu personalitate juridică, şi va fi finanţat atât de bugetul de stat, cât şi din sponsorizări şi alte surse, conform legii. Existenţa unui Registru de Celule va conduce la realizarea unor economii semnificative în sistemul medical. În străinătate, costurile unui transplant este de peste 120.000 de euro, iar la noi în ţară, de doar 40.000", a declarat Ministrul Sănătaţii, Ion Bazac.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite