Cum vă puteţi spori fertilitatea?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O dietă echilibrată şi stilul sănătos de viaţă al partenerilor sporesc şansele de concepţie. Fumatul, alcoolul, stresul, deficienţele de nutriţie şi problemele de greutate sunt inamicii fertilităţii.

Statisticile arată că, în România, 18 la sută din cuplurile aflate la vârsta fertilităţii nu pot avea copii. Specialiştii susţin că, în jumătate din cazuri, bărbaţii sunt de vină.

Dacă o sarcină dorită nu apare după şase luni de încercări, este necesar un consult. Relaţiile sexuale zilnice, în perioada fertilă, ar trebui să ducă la apariţia unui copil, deoarece sperma rămâne vie în organismul femeii până la trei zile de la consumarea actului.

Zincul stimulează dezvoltarea fătului

O greutate normală înseamnă şi fertilitate normală, pentru că supraponderalitatea şi subponderalitatea afectează hormonii ce controlează reproducerea.

În privinţa alimentaţiei, nutriţioniştii recomandă alimentele bogate în zinc. Acest mineral stimulează diviziunea celulară, proces important în concepţia şi dezvoltarea fetală.

La bărbaţi, zincul asigură un nivel optim de testosteron şi mobilitatea spermatozoizilor. Stridiile, carnea de pui, carnea de vacă şi crabii sunt surse importante de zinc.

Deşi are efect dezinhibator asupra sexualităţii, un studiu recent a dezvăluit că patru pahare de alcool pe săptămână scad fertilitatea feminină.

Nu este recomandată abstinenţa de la alcool,  ci consumul moderat. Medicul ginecolog Nicolae Paris de la clinica Ginec din Bucureşti spune că, pentru sporirea fertilităţii, mai sunt utile acidul folic şi vitamina E, asociate cu tratamentele hormonale care stimulează ovulaţia.

Potrivit medicului, în cazurile scăzute de fertilitate există patru variante medicale: corectarea hormonală a tulburărilor menstruale, corectarea spermogramei partenerului, corectarea chirurgicală a posibilelor afecţiuni ale femeii şi fertilizarea in vitro.

Fumatul afectează ireversibil virilitatea


Fumatul deteriorează în egală măsură fertilitatea femeilor şi pe cea a bărbaţilor. În cazul femeilor, un studiu al British Medical Association arată că fumatul reduce cu 40 la sută şansele de a rămâne însărcinată. Prejudiciul produs de fumat este ireversibil la bărbaţi, cărora le afectează calitatea spermei.

Pe de altă parte, şi bolile cu transmitere sexuală pot afecta concepţia. Persoanele care au cea mai mică suspiciune în privinţa unei infecţii venerice ar trebui să consulte medicul specialist şi, dacă o boală este confirmată, să urmeze tratamentul prescris.

Stresul intens inhibă ovulaţia

Perioadele de stres intens pot întrerupe ovulaţia la femei pentru perioade  de la trei până la patru luni, în timp ce  stresul zilnic scade apetitul sexual. Pentru compensarea scăderii libidoului, sunt necesare perioade de relaxare şi romantism în cuplu.

image

Pentru sporirea fertilităţii, sunt utile acidul folic şi vitamina E, asociate cu tratamentele hormonale

image


Nicolae Paris
medic ginecolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite