Cum putem trata osteoporoza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârsta înaintată, dieta săracă în calciu, fumatul şi lipsa activităţii fizice se numără printre factorii care duc la apariţia bolii. Persoanele cu osteoporoză au coloana vertebrală, şoldul şi încheietura mâinii vulnerabile la fracturi. După vârsta de 50 de ani, o femeie din trei suferă de osteoporoză.


Osteoporoza este o afecţiune osoasă care afectează un număr tot mai mare de femei şi bărbaţi aflaţi în jurul vârstei de 40 de ani. “După vârsta de 35 de ani, distrugerea osoasă începe să depăşească formarea osoasă. Acest dezechilibru este cauzat de factorii care ne predispun la osteoporoză, precum: sexul femeiesc, vârsta înaintată şi istoricul familial, dar şi de factori modificabili, precum dieta săracă în calciu, deficienţa de vitamina D, fumatul, consumul de alcool şi lipsa activităţii fizice”, a explicat dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.

Evoluţie asimptomatică

Din păcate, pierderea de os este progresivă şi fără simptome. Astfel, mulţi pacienţi nu sunt conştienţi de existenţa acestei boli până la apariţia primei fracturi. Persoanele cu osteoporoză prezintă zone foarte vulnerabile la fracturi, precum coloana vertebrală, şoldul şi încheietura mâinii. Frecvenţa fracturilor în aceste zone creşte odată cu vârsta.

După vârsta de 50 de ani, o femeie din trei şi un bărbat din şapte riscă să sufere o fractură cauzată de osteoporoză. Un tratament eficient ar trebui să prevină atât fracturile de la nivelul coloanei vertebrale cât şi pe cele nevertebrale, în principal de la nivelul şoldurilor.

Apar “fracturi în cascadă”

Fracturile cauzate de osteoporoză duc la suferinţă, la dizabilitate şi deces la populaţia vârstnică, iar costurile medicale le depăşesc pe cele ale multor boli cronice majore. Aceste tipuri de fracturi pot duce la pierderea capacităţii de autoîngrijire. De exemplu, fracturile coloanei vertebrale pot avea drept consecinţe deformarea coloanei, tulburări respiratorii şi scăderea în înălţime. De asemenea, boala trebuie tratată cu foarte mare atenţie: în primele şase luni după apariţia unei fracturi, pacientul poate suferi “fracturi în cascadă”.

Cu toate acestea, osteoporoza poate fi tratată şi fracturile pot fi prevenite prin modificarea stilului de viaţă şi prin apelarea la un tratament medicamentos adecvat.

Alimentaţie bogată în calciu

Lactatele, vegetalele, nucile şi sucul de portocale sunt importante surse de calciu, un component major al ţesutului osos. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca aportul de calciu să fie de 500-700mg/zi în copilărie, 1.300mg/zi între 10 şi 18 ani şi 1.000mg/zi între 19 şi 65 de ani.

După vârsta de 65 de ani se revine la doza de 1.300mg/zi de calciu. Vitamina D, cu rol în dezvoltarea şi refacerea osului, poate fi obţinută din peştele gras (somon, sardine, macrou) şi din lactate.

Campanie de informare


Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei, sărbătorite ieri, s-a lansat o campanie de conştientizare şi de mobilizare a opiniei publice, ce se va desfăşura pe o perioadă de doi ani, referitoare la importanţa depistării precoce şi a tratării eficiente a osteoporozei. Pentru depistarea riscul de osteoporoză se poate realiza un test de măsurare a densităţii minerale osoase.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite