Cum ne pregătim înaintea unei intervenţii chirurgicale?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 14 zile înainte de operaţie, ar trebui să renunțăm la aspirină şi la suplimente. Respectarea indicaţiilor medicului chirurg poate grăbi vindecarea și poate preveni apariţia complicaţiilor postoperatorii.

Citiţi şi
Chirurgie cardiacă de ultimă generaţie
Operaţiile estetice chirurgicale care ne întineresc faţa


La prima consultaţie, medicul chirurg trebuie informat asupra istoricului medical, asupra unei eventuale predispoziţii alergice şi asupra tratamentelor medicamentoase urmate de pacient (inclusiv administrarea de vitamine).

Aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene, vitamina E sau suplimentele cu extract de usturoi sau de ginseng cresc fluxul sanguin. Medicul ar putea recomanda ca administrarea lor să fie stopată cu două sau trei săptămâni înainte de operaţie. Fumatul poate încetini vindecarea, de aceea pacientul trebuie să renunţe şi la fumat cu două săptămâni înaintea intervenţiei chirurgicale.

Comunicaţi cu medicul

Medicul trebuie să ştie dacă pacientul are afecţiuni ce pot periclita intervenţia chirurgicală, cum ar fi boli cardiovasculare, probleme de coagulare a sângelui, boli renale sau pulmonare, tulburări tiroidiene sau diabet.

„Anestezistul trebuie informat şi el asupra problemelor de sănătate pe care le are pacientul. Dacă urmează un tratament cu anticoagulante, medicaţia trebuie întreruptă”, spune medicul de familie Radu Leon George de la Clinica Leomedica din
Bucureşti.

Analiza glicemiei, obligatorie

În funcţie de vârstă şi de starea de sănătate a pacientului, medicul îi va recomanda un set de analize înainte de intervenţia chirurgicală.

„Analizele biochimice obligatorii recomandate sunt: hemoleucograma, grupa şi Rh-ul sanguin, glicemia, ureea, creatinina, probele hepatice, ionograma, EKG şi Rx toracic. La acestea se adaugă analize pentru bolile asociate”, menţionează medicul chirurg Bogdan Sandolache de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Repaus alimentar, cu zece ore înainte

Cu o seară înainte de operaţie şi în ziua intervenţiei, pacientul nu trebuie să mănânce şi să bea nimic. Înainte de operaţie, se impune îndepărtarea lentilelor de contact, a bijuteriilor sau a protezei dentare. Măsurile speciale de igienă sunt şi ele obligatorii. „Pregătirea chirurgicală a pacientului implică măsuri uzuale de igienă (duş sau toaletă la pat pentu cei nedeplasabili) şi clismă evacuatorie preoperatorie, în special când se intervine pe tubul digestiv”, mai spune medicul chirurg.

Optimismul grăbeşte vindecarea

Un studiu american recent arată că persoanele optimiste şi cele care au aplicat tehnici de relaxare câte 30 de minute pe zi, timp două săptămâni înainte de operaţie, au avut mai puţine dureri postoperatorii sau efecte adverse şi s-au vindecat mai repede. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite