S-a descoperit cauza pierderilor de memorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a descoperit cauza pierderilor de memorie
S-a descoperit cauza pierderilor de memorie

În viitor, procesul de pierdere a memoriei specific vârstei înaintate ar putea fi împiedicat prin suprimarea activităţii unei proteine de la nivelul creierului, susţin cercetătorii francezi de la laboratorul de Neurobiologie din cadrul Universităţii „Pierre şi Marie Curie“.

Aceştia au descoperit că proteina presenilină 1, care împiedică stocarea amintirilor se regăseşte în cantităţi din ce în ce mai mari în creier pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Posibil tratament pentru boala Alzheimer

În cadrul studiului efectuat de oamenii de ştiinţă francezi au fost analizate creierele unor şoareci sănătoşi, dar şi cele ale unora care sufereau de boala Alzheimer.

Specialiştii au observat astfel că, în cazul şoarecilor vârstnici sănătoşi, proteina presenilină 1 se regăsea în cantităţi foarte mari, ceea ce a afectat calitatea sinapselor (conexiunile dintre neuroni) şi, implicit, memoria.

În cazul şoarecilor cu leziuni cerebrale specifice bolii Alz­heimer, cercetătorii au observat că presenilina 1 a suferit mutaţii.

Concluziile oamenilor de ştiinţă francezi, publicate în „Journal of Neurosciences, au arătat că presenilina are efecte neurotoxice, iar tratamentele împotriva bolii Alzheimer ar trebui să vizeze inhibarea acesteia.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite