Blestemul sau binecuvântarea organismelor modificate genetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organismele Modificate Genetic, pe scurt OMG-urile se ascund într-o sumedenie de produse şi, iată că, în curând, s-ar putea infiltra până şi în medicamente.

De cel puţin 20 de ani, mai multe institute de cercetare din lume se ocupă de producerea de medicamente cu ajutorul plantelor modificate genetic, impulsionate de perspectiva unei economii de miliarde de euro. În ele investeste şi UE, care a alocat 12 milioane de euro pentru PharmaPlanta, un consorţiu public-privat din care fac parte 12 ţări şi care, în 2009, a intrat în faza experimentelor clinice.

"Până în anii '90 s-a studiat posibilitatea de a produce banane, roşii sau cartofi, modificate astfel încât să conţină vaccinuri. În timp, ne-am dat seama că această idee era mai degraba naivă, pentru că, de exemplu, este aproape imposibil să hrăneşti copiii cu o doză terapeutica standard dintr-un vaccin sau o substanţă activă. Astfel că ne-am concentrat asupra posibilităţilor oferite de cultivarea de substanţe purificabile, şi am ajuns la o mare varietate de posibile aplicaţii, dintre care unele se află de-acum în fazele testării clinice", a declarat Mario Pezzotti, profesor de genetică agrară.

Potenţialul acestei alternative a fost demonstrat şi de vaccinul experimental împotriva mai multor tipuri de cancer, realizat în 2008 pe baza plantelor de tutun, de o echipă de cercetători americani.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au prelevat anticorpi de la 16 bolnavi de limfom, i-au transferat în virusul tutunului, utilizându-l pe acesta din urmă pentru a infecta plantele de tutun care, la randul lor, au produs anticorpi personalizaţi în cantitate mare. Apoi, respectivii anticorpi au fost purificaţi şi administraţi bolnavilor, obţinându-se astfel stimularea unei reacţii a sistemului imunitar extrem de puternică la circa 70% dintre pacienţi, potrivit Descoperă.ro.

Totuşi, chiar dacă în ultima vreme au început să apară primele confirmări clinice, pentru moment, niciun astfel de medicament produs într-o plantă nu este încă la dispoziţia bolnavilor. Înainte de a se ajunge la introducerea în comerţ a medicamentelor de uz uman, există încă multe etape de parcurs.

"Dacă vom reuşi să demonstrăm că vaccinurile şi medicamentele veterinare obţinute prin biopharming nu sunt cu nimic mai prejos decât cele clasice ci, dimpotrivă, sunt şi mai sigure întrucât nu conţin contaminări de la virusuri animale, fiind în plus extrem de ieftine, probabil elaborarea normelor pentru uz uman va înregistra o accelerare", a explicat Luca Santi, profesor de virusologie vegetală.

Cum era de aşteptat, avantajele producerii de medicamente şi molecule terapeutice din vegetale se lovesc de protestele şi îndoielile tuturor acelora care se opun modificării genetice a organismelor vii. Cultivarea plantelor OMG ridică o problemă spinoasă: cea a posibilelor contaminări ale mediului şi ale lanţului alimentar, care de altfel deja au survenit în decursul ultimilor ani, în imensele culturi de porumb din Statele Unite şi din unele ţări în curs de dezvoltare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite