La oftalmolog, înainte de doi ani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La oftalmolog, înainte de doi ani!
La oftalmolog, înainte de doi ani!

Culoarea anormală a ochilor şi lăcrimarea continuă pot ascunde un defect ocular.Fiecare copil trebuie să facă primul consult oftalmologic înainte de vârsta de doi ani, deoarece există boli care nu se manifestă şi, nedepistate, pot afecta ireversibil vederea.

Copiii născuţi înainte de 28 de săptămâni şi care au greutatea sub 1.500 de grame sunt în pericol de a face retinopatie de prematuritate, afecţiune determinată de dezvoltarea anormală a vaselor de sânge de la nivelul retinei.

„Pentru a depista această afecţiune, care poate duce la pierderea ireversibilă a vederii, copiilor născuţi prematur ar trebui să li se facă obligatoriu un consult oftalmologic în primele patru-şase săptămâni de la naştere“, explică medicul oftalmolog Andreea Ciubotaru de la Centrul Medical Infosan din Bucureşti.

O altă cauză a orbirii în cazul copiilor nou-născuţi este glaucomul. Copiii care se nasc cu glaucom trebuie operaţi de urgenţă, spun specialiştii. În astfel de cazuri, vederea copilului poate fi salvată doar dacă se intervine chirurgical încă din primele zile de la naştere.

De asemenea, în primele săptămâni de viaţă poate fi depistată cataracta congenitală (opacifierea cristalinului), care, de asemenea, necesită intervenţie chirugicală de urgenţă, deoarece este răspunzătoare de zece la sută din cazurile de orbire la copii. Aceasta se recunoaşte uşor, deoarece pupila, care în mod normal este neagră, devine albă sau gri.

Canalul lacrimonazal poate fi înfundat

Până la vârsta de un an, părinţii trebuie să urmărească atent câteva semne care ar putea ascunde o problemă a ochilor. De exemplu, atunci când ochii lăcrimează încontinuu şi prezintă secreţii mucopurulente poate fi un semn de obstrucţie a canalui lacrimonazal.

Afecţiunea este întâlnită frecvent la nou-născuţi şi poate fi tratată doar chirurgical, spun specialiştii. Însă operaţia de perforare a membranei înfundate nu se poate face până la trei luni.

„Până la această vârstă, părinţii trebuie să facă toaleta ochiului afectat cu ser fiziologic. Iar între trei şi şase luni este obligatoriu să se intervină chirurgical, pentru a dezobtura canalul lacrimonazal. Operaţia nu durează mai mult de cinci minute şi se face sub anestezie generală“, spune profesor doctor Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice din Bucureşti.
Strabismul, normal până la şase luni

Potrivit specialiştilor, până la şase luni, existenţa strabismului (lipsa de paralelism a ochilor) este normală la copii, deoarece creierul încă nu a învăţat să coordoneze  mişcarea globilor oculari, spun specialiştii.

Însă, dacă deviaţiile oculare persistă şi după această vârstă, este recomandat un consult oftalmologic. „Strabismul ascunde, de fapt, lipsa vederii binoculare, care se manifestă prin incapacitatea de a privi simultan cu ambii ochi. Dacă viciul de refracţie este mare, ochelarii trebuie prescrişi cât mai devreme. În caz contrar, deviaţia oculară creşte, iar pe viitor va fi necesară intervenţia chirurgicală de corecţie a strabismului“, mai spune medicul Andreea Ciubotaru.

De asemenea, există situaţii în care strabismul poate ascunde existenţa unui „ochi leneş“ (ambliopia). Mai exact, atunci când ochii nu se mişcă simultan, acesta este un semn că unul dintre ochi este „leneş“. Ambliopia poate fi tratată doar dacă este depistată până la vârsta de şapte ani.

image

Strabismul trebuie depistat cel mai târziu în jurul vârstei de patru ani. Aceasta pentru că există situaţii când strabismul ascunde ceva mai grav, precum existenţa unor tumori intraoculare.

image


Monica Pop
directorul Spitalului Clinic
de Urgenţe Oftalmologice

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite