Noi motive să ai grijă la colesterol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Periculos Colesterolul ridicat afectează nu doar inima şi vasele de sânge, ci şi neuronii. Un colesterol crescut dublează riscul bolilor cardiovasculare şi duce la apariţia bolii Alzheimer, arată studiile .

Un studiu american realizat la Universitatea Washington arată că hipercolesterolemia (colesterolul crescut) nu provoacă numai arteroscleroză, ci dăunează şi neuronilor, fiind responsabilă de o serie de tulburări cognitive care pot preceda apariţia bolii Alzheimer. Colesterolul este influenţat negativ de lipsa mişcării şi de alimentaţia bogată în grăsimi saturate de origine animală. Cercetătorii englezi arată că stresul are şi el un rol important, deoarece contribuie la creşterea nivelului lipidelor şi al colesterolului „rău“ (LDL) din sânge.

în limite normale, Necesar pentru digestie

Colesterolul este o substanţă care se găseşte în sânge şi este esenţială pentru digestie, formarea celulelor şi producerea hormonilor feminini şi masculini. La cele mai multe persoane, ficatul secretă cantitatea potrivită de colesterol pentru a asigura nevoile organismului. Dar obiceiurile alimentare nesănătoase, lipsa exerciţiilor fizice şi, în unele cazuri, genele sunt factori care duc la creşterea nivelului de colesterol în sânge.

Acest exces se depune pe artere, provocând ateroscleroză şi infarct. Afecţiunile pot fi prevenite dacă se ţine sub control nivelul colesterolului. “Sunt două tipuri de colesterol care ne interesează şi anume HDL (colesterolul «bun») şi LDL (colesterolul «rău»)”, spune Radu Leon George, medic de familie.

Medicii recomandă o valoare maximă a colesterolului total de 200 mg/dl. În mod ideal, colesterolul „rău“ trebuie să fie sub 100, iar cel „bun“ - peste 50. „HDL este cel care reprezintă un factor de protecţie cardiovasculară, deci este bine să nu fie prea aproape de limita inferioară. Colesterolul LDL trebuie menţinut la o valoare cât mai scăzută, pentru că este responsabil de plăcile de aterom, infarct şi accident vascular cerebral”, adaugă medicul.

Grăsimile bune din sânge ajută memoria

Colesterolul „bun“, cu rol important în meţinerea unei memorii performante în a doua parte a vieţii, poate fi menţinut în limite normale cu ajutorul suplimentelor care conţin 20 de vitamine şi minerale, arată un studiu realizat pe 50 de pacienţi ai unui spital din California.

Suplimentele indicate sunt cele pe bază de niacin, acid folic, coenzima Q10 şi extract de seminţe de strugure şi păducel. “Nivelul colesterolului bun poate fi crescut prin mişcare moderată, consumul unui pahar sau chiar două de vin pe zi, o dietă bogată în acizi graşi omega-3 din peşte şi menţinerea unui nivel scăzut de stres”, afirmă medicul Radu Leon George.

Alte grăsimi nocive

Trigliceridele sunt şi ele o formă de grăsime în sânge la care trebuie să fiţi atenţi. Dacă nivelul acestora depăşeşte valoarea de 150 mg/dl, poate fi redus printr-o dietă săracă în grăsimi saturate, un consum moderat de carbohidraţi, exerciţii fizice regulate şi atingerea unei greutăţi normale a corpului. Trebuie menţionat că alcoolul, chiar şi în cantităţi reduse, poate creşte nivelul trigliceridelor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite