Descoperire medicală: Un virus artificial atacă doar celulele canceroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul artificial denumit JX-594 funcţionează ca un vaccin împotriva celulelor canceroase
Virusul artificial denumit JX-594 funcţionează ca un vaccin împotriva celulelor canceroase

O inovaţie medicală oferă noi perspective în lupta împotriva cancerului. Un virus creat artificial alege selectiv celulele, astfel încât atacă doar formaţiunile canceroase, fără să distrugă şi celulele sănătoase din organism.

Potrivit unui studiu publicat în publicaţia "Nature", citat de BBC News, cercetătorii au conceput un virus care, odată injectat în sânge, atacă celulele canceroase.

Descoperirea a fost făcut în urma unor experimente desfăşurate pe doar 23 de pacienţi bolnavi de cancer, dar a avut rezultate remarcabile.

Virusul artificial denumit JX-594 funcţionează ca un vaccin în lupta cu afecţiunea, specialiştii din domeniul medical fiind foarte încrezători în acest tratament nou. Virusul injectat în organism pătrunde în celulele canceroase, se multiplică şi le distruge, fără a afecta formaţiunile sănătoase.

"Suntem foarte entuziasmaţi pentru că este o premieră în istoria medicinii ca un virus să se multiplice în ţesutul canceros după ce a fost injectat intravenos în pacient", a declarat profesorul John Bell, cercetătorul-şef al Universităţii din Ottawa, Canada. "Introducerea pe cale intravenoasă este esenţială în tratamentul împotriva cancerului pentru că permite virusului să aleagă tumorile din organism", a continuat Bell.

Acest tratament a prevenit, totodată, dezvoltarea altor tumori la mai mulţi pacienţi testaţi. Totuşi, virusul nu a vindecat cancerul, bolnavii fiind injectaţi cu o singură doză pentru că tratamentul este încă în stadiu experimental, fiind necesare şi alte teste privind siguranţa virală.

"Virusurile care se multiplică doar în celulele tumorale, evitându-le pe cele sănătoare, oferă noi speranţe în tratarea formelor de cancer greu vindecabile", a adăugat profesorul Nick Lemoine, cercetător britanic în cadrul "Barts Cancer Institute".

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite