6 trucuri pentru a preveni infecţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Microbii sunt prezenţi în tot ceea ce ne înconjoară. De exemplu, în vasul de toaletă se găsesc trei milioane de bacterii, doar câteva dintre ele fiind suficiente să ne îmbolnăvească atunci când avem sistemul imunitar slăbit.

1Spală-te pe mâini 20 de secunde!

Microbii pot trăi chiar luni pe orice obiect cu care ai contact în mod frecvent, precum tastatura calculatorului sau întrerupătorul de lumină. Poate părea banal, dar cea mai bună metodă de a preveni contractarea lor este să te speli cât mai des pe mâini.

Specialiştii îţi recomandă să te speli minuţios pe mâini, folosind apă şi săpun, timp de 20 de secunde, după care să le usuci cu un prosop de hârtie. Dacă nu ai această posibilitate, poţi apela la gelurile sau la şerveţelele umede pe bază de alcool.

2Nu împrumuta lucrurile personale!

Periuţa de dinţi, prosopul, lama de ras, batista şi unghiera sunt toate surse prin care agenţii infecţioşi se transmit cu uşurinţă. De aceea, este indicat să nu foloseşti aceste obiecte la comun şi să le înlocuieşti cu altele noi la intervale regulate de timp.

3Nu face sex neprotejat!

Infecţiile cu transmitere sexuală pot fi prevenite dacă vei folosi singura metodă sigură, prezervativul. Foloseşte acest tip de contracepţie dacă nu ai siguranţa că partenerul tău nu este purtător al unei astfel de boli sau dacă ai parteneri sexuali multipli.

4Acoperă-ţi gura atunci când tuşeşti sau când strănuţi!

Chiar dacă nu eşti bolnav, este important să foloseşti un şerveţel sau o batistă atunci când strănuţi sau când tuşeşti. Virusurile se răspândesc rapid în aer odată cu micile particule de salivă. De exemplu, virusul gripal călătoreşte cu 90 m/s. Astfel, inconştient, poţi transmite germenii şi altor persoane. Atenţie însă, nu este recomandat să pui palma la gură atunci când tuşeşti, deoarece rişti să îi contaminezi pe cei cu care dai mâna sau pe care îi atingi accidental ulterior.

5Vaccinează-te la timp!

Sistemul tău imunitar are o „memorie” a agenţilor infecţioşi. Atunci când în organism pătrunde un microb care fost anterior cauza unei boli infecţioase, sistemul imunitar îl recunoaşte, iar producţia de celule albe şi de anticorpi creşte, fiind prevenită o nouă îmbolnăvire. Prin vaccinare, practic „păcăleşti” organismul că a mai fost infectat cu un anumit microb.

6Fii atent la animalele de companie!

Infecţiile care pot fi transmise de la animal la om, numite zoonoze, sunt mai frecvente decât credem, toxoplasmoza, micozele sau chistul hidatic fiind doar câteva dintre ele. Dacă ai un animal de companie, asigură-te că îi faci toate vaccinurile şi că este deparazitat cu regularitate. Curăţă locul în care acesta doarme şi mănâncă şi spală-te pe mâini ori de câte ori ai atins animalul.

Spală cu atenţie fructele şi legumele şi păstrează mâncarea la 4 grade Celsius!

image


Infecţiile alimentare sunt cauzate în mod frecvent de modul inadecvat în care sunt preparate şi păstrate alimentele. Riscul este cu atât mai crescut în cazul alimentelor păstrate la temperatura camerei. Refrigerarea la 4 grade Celsius încetineşte şi împiedică dezvoltarea celor mai mulţi microbi.

De aceea, mâncarea trebuie pusă la rece la cel mult două ore după preparare. Atunci când găteşti foloseşte tocătoare din lemn diferite pentru a tăia carnea crudă şi vegetalele. Spală bine toate ustensilele de gătit şi procedează în acelaşi fel şi cu fructele şi cu legumele înainte de a le prepara sau consuma.

Specialistul nostru

image

Dr. Filip Ariciu Drăgulescu, medic specialist epidemiologie MedLife, Bucureşti



Pentru prevenirea apariţiei bolilor infecţioase este foarte important să se respecte igiena personală şi cea alimentară. Spălarea pe mâini cu apă şi cu săpun trebuie să devină o obişnuinţă, la fel şi dezinfectarea periodică, în special a băii şi a bucătăriei. Alimentele trebuie şi ele păstrate în condiţii corespunzătoare de igienă.

De asemenea, dacă apare o problemă de sănătate, este indicat să se evite automedicaţia şi să fie urmate cu stricteţe recomandărilor medicului. Atunci când vine vorba de expunerea la virusuri şi la bacterii este estenţial să fie respectate vaccinările recomandate de Ministerul Sănătăţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite