Cum tratezi corect conjunctivita ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai ochii roşii, lăcrimezi des şi te deranjează lumina? Pot fi simptomele conjunctivitei. Chiar dacă este o afecţiune care în mod normal se vindecă uşor, netratată, produce complicaţii ce necesită un timp mai lung de refacere.

Infecţia cu virusuri sau cu bacterii şi contactul cu factori iritanţi (folosirea unor şampoane sau poluarea din mediu, clorul folosit la tratarea apei din piscine, fumul de ţigară) sunt cauzele conjunctivitelor. Doar formele infecţioase, produse de virusuri sau de bacterii, se pot transmite de la o persoană la alta.

În general, ele nu determină complicaţii dacă sunt diagnosticate precoce. Simptomele bolii sunt diferite în funcţie de gradul de inflamaţie a ţesutului conjunctiv şi pot include înroşirea mucoasei, lăcrimarea în exces, secreţiile alb-gălbui care se depozitează la rădăcina genelor şi în colţul ochilor, pruritul (mâncărimea apărută la nivelul mucoasei), arsurile oculare, vederea înceţoşată şi fotofobia (sensibilitatea crescută la lumină).

Virusul gripal, o posibilă cauză

Conjunctivita virală este una dintre cele mai frecvente infecţii oculare şi este de obicei determinată de virusurile gripale şi paragripale. În plus, această afecţiune este şi una dintre primele manifestări ale răcelilor sezoniere şi, în cazurile comune, dispare fără tratament după cinci sau maximum şapte zile de la debut.

Complicaţiile corneene pot apărea însă, iar atunci sunt necesare chiar şi luni întregi de tratament. Pe de altă parte, conjunctivitele bacteriene se tratează cu soluţii antibiotice şi cu antiseptice, iar vindecarea se produce în doar câteva zile. În cazul conjunctivitelor alergice sunt necesare tratamentele cu antihistaminice, cu antiinflamatoare nesteroidiene sau chiar cu cortizon.

Măsuri preventive

Menţinerea igienei mâinilor şi a ochilor şi precauţia dacă aveţi infecţii în zonele vecine (sinusuri, infecţii dentare), precum şi respectarea indicaţiilor de folosire şi de manevrare a lentilelor de contact pot preveni aceste afecţiuni. În cazul persoanelor care  lucrează într-un mediu cu grad mare de risc este recomandată purtarea unor ochelari care să protejeze împotriva prafului şi iritanţilor externi.

Keratita, complicaţie a conjunctivitei

Netratată, conjunctivita favorizează keratita, blefarita şi alte inflamaţii ale zonei din spatele ochiului. Keratita rezultă din inflamarea stratului epitelial al corneei, o continuare a ţesutului conjunctival. Boala poate duce, în cazuri extreme, la pierderea vederii. Blefarita, o altă complicaţie a conjunctivitei, reprezintă inflamaţia pleoapelor. Studiile au indicat faptul că această afecţiune apare mai frecvent la persoanele care au şi mătreaţă, alergii sau eczeme.

Ca să previi infectarea, nu folosi în comun prosoape, batiste şi cosmetice.

Conjunctivita alergică, necontagioasă

Inflamaţia de la nivelul mucoasei conjunctivale oculare produsă de  reacţia imună a organismului la un agent alergen se numeşte conjunc­tivită alergică. Această afecţiune nu este contagioasă, spre deosebire de conjunctivitele virale şi bacteriene. Acuitatea vizuală nu este afectată decât în cazul în care apar complicaţii. Odată depistaţi factorii care determină alergia, trebuie evitaţi.

Atenţie!
Praful, fardurile, polenul, lentilele de contact şi alţi alergeni pot genera conjunctivită alergică.

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog
Clinica Endocenter

Tratamentul tuturor formelor de conjunctivită constă, în primul rând,  în menţinerea igienei: îndepărtarea permanentă a secreţiilor acumulate (prin irigarea ochiului cu ser fiziologic, dacă este vorba despre copii mici, şi cu apă şi săpun la copiii mari şi la adulţi), spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, evitarea contactului cu secreţiile infectate. De obicei, tratamentul este local, sub formă de picături sau de unguent.

În cazurile de oftalmie neonatală, când canalul lacrimal al bebeluşilor este blocat, se suprainfectează şi conduce la conjunctivită, tratamentul constă în masarea blândă a zonei sacului lacrimal şi administrarea picăturilor cu antibiotic prescrise de către medic. Dacă oftalmia nu se rezolvă cu ajutorul masajului, se recomandă dezobturarea chirurgicală.

image
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite