Cele mai noi tehnologii anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scanarea embrionilor pentru depistarea genelor responsabile de instalarea cancerului este una dintre cele mai noi realizări în domeniul oncologiei. Alte descoperiri oferă speranţe pentru cei cu risc de cancer, dar şi pentru cei bolnavi.

La începutul lunii ianuarie a acestui an s-a născut în Marea Britanie prima fetiţă care, cu siguranţă, nu va dezvolta cancer mamar. Aproape toate rudele de sex feminin ale tatălui fetiţei au avut sau aveau cancer la sân. De aceea, copiii lui prezentau un risc de 80 la sută de a dezvolta la rândul lor acest tip de cancer.

Pentru a evita un asemenea risc, părinţii au ales să conceapă prin fertilizare in vitro, iar embrionii să fie testaţi pentru depistarea genei BRCA1, care determină apariţia tumorilor. Doar embrionii care nu prezentau această genă au fost implantaţi. Cu un an înainte, aceleaşi proceduri au fost utilizate pentru selectarea embrionilor care nu aveau gena ce creşte riscul de cancer colorectal, iar în 2006, testul a fost folosit pentru a aduce pe lume un copil ferit de riscul de a face cancer de retină.

Protecţie împotriva cancerului de col

O altă realizare în domeniul cercetării cancerului a scos la iveală faptul că femeile cu o anumită variantă a unei gene sunt protejate de cancerul de col uterin, o formă de cancer ce afectează anual o jumătate de milion de femei. Oamenii de ştiinţă de la Colegiul de Medicină „Albert Einstein” din Statele Unite au descoperit că motivul pentru care doar o parte din femeile infectate cu HPV (virus papiloma uman) dezvoltă cancer este că acestora le lipseşte o anumită variantă a genei TAP, responsabilă cu recunoaşterea virusurilor şi eliminarea lor din organism.

În urma unui studiu, specialiştii americani au constatat că şi femeile cu o formă foarte virulentă a infecţiei cu HPV sunt protejate de cancer dacă prezintă varianta genei TAP. Această descoperire deschide calea către noi tratamente de protecţie împotriva cancerului de col uterin.

O nouă formă de radioterapie

Cercetătorii au făcut progrese şi în ceea ce priveşte identificarea de noi tratamente ale unor forme de cancer cu o rată mai

image

mică de supravieţuire, cum sunt cancerul pulmonar şi melanomul malign (cancer de piele). Astfel, în cadrul Secţiei de Oncologie a Universităţii Temple din SUA, se utilizează o metodă de tratament a cancerului pulmonar care dublează şansele de supravieţuire comparativ cu radioterapia clasică.

Este vorba tot despre o tehnică de radioterapie, însă mult mai modernă, numită radioterapie stereotaxică. Aceasta era utilizată în special pentru tratarea tumorilor benigne şi maligne de la nivelul creierului, dar s-a dovedit utilă şi pentru tratarea cancerului pulmonar. Acest tip de terapie durează mai puţin decât radioterapia clasică şi elimină necesitatea operaţiei.

Aur pentru melanomul malign

În urma unui alt studiu, oamenii de ştiinţă promovează nanoparticulele de aur drept metodă revoluţionară de tratament împotriva celei mai virulente forme de cancer de piele, melanomul malign. Nanoparticulele au dimensiuni mai mici decât o particulă de praf şi au capacitatea de a urmări, de a identifica şi de a „arde” celulele canceroase.

image

Odată introduse în corp, ele găsesc celulele canceroase şi se acumulează în interiorul tumorilor. Iar în momentul expunerii la radiaţii ultraviolete, aurul se încălzeşte şi arde celulele tumorale. Deocamdată, această metodă de tratament a avut rezultate promiţătoare doar pe animale, în urma testelor de laborator, dar specialiştii susţin că este nevoie de teste suplimentare înainte de a fi aplicată pe oameni.    

Vitamina C, controversată

Un studiu publicat recent arată că folosirea unor cantităţi mari de vitamina C pentru diminuarea efectelor adverse ale chimioterapiei şi pentru potenţarea eficienţei acesteia face mai mult rău decât bine. De fapt, specialiştii de la Centrul de Cercetare în Domeniul Cancerului „Memorial Sloan-Kettering” susţin că vitamina C ar diminua efectul chimioterapiei.

Însă nutriţionistul american Jack Challem contrazice această ipoteză, afirmând că studiul iniţial a avut foarte multe greşeli. De fapt, în cadrul studiului nu a fost vorba despre vitamina C (acid ascorbic), ci despre forma oxidată a acesteia, acid dehidroascorbic, care este toxică atât pentru animale, cât şi pentru oameni.

Specialistul nostru

Dr. Dana Lucia Stănculeanu,medic primar oncologie Institutul Oncologic Bucureşti

În România sunt înregistrate anual aproximativ 2.000 de cazuri noi de cancer. Dacă în ţările europene dezvoltate mortalitatea din cauza cancerului este constantă, în România, aceasta este în permanentă creştere. Diferenţa majoră dintre România şi restul ţărilor dezvoltate este data de diagnosticare a bolii, pentru că în stadii avansate tratamentul este foarte costisitor şi rezultatele acestuia sunt mediocre.

Principala cauză a diagnosticării bolii oncologice în stadii avansate este lipsa educaţiei sanitare, percepţia greşită a diagnosticului de cancer (cancer înseamnă deces), absenţa unor programe naţionale sau regionale de screening.

Previziune

În următorii 50 de ani, cancerul va fi considerat o boală tratabilă, datorită metodelor noi de screening.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite