Totul despre strategiile sistemului imunitar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răceli repetate, cancer și diabet… Toate au drept cauză o imunitate slăbită. Pentru oprirea valului de afecțiuni, specialiștii caută noi informații, care să ducă la crearea mecanismului perfect de apărare.

Sistemul imunitar este un mecanism complex, prin care organismul se apără de tot ceea ce înseamnă agenți patogeni (bacterii, virusuri, paraziți).

În lipsa lui, până și cea mai mică răceală ne‑ar doborî în câteva zile. În primii doi ani de viață, acest mecanism, format dintr-o serie de celule și de reacții chimice, este „împrumutat” de la mamă, ca, încetul cu încetul, an după an, organismul nostru să-și formeze propriile mecanisme de apărare.

Un obicei alimentar sănătos (binecunoscutele cinci porții zilnice de legume și de fructe) nu înseamnă decât o nouă cărămidă adăugată zidului care se dorește a fi de nepătruns.

Soluţii împotriva efectelor vieţii moderne

Fumatul, sedentarismul, un program neregulat de somn și mâncatul mult și prost lasă spărturi de nereparat în aceste mecanisme de apărare.

Tocmai în ideea că stilul modern de viață implică o serie de obiceiuri dăunătoare, iar sistemul imunitar slăbit este cauza declanșării unui număr mare de afecțiuni din prezent (cum ar fi cancerul), cercetătorii caută să descopere informații noi despre cum funcţionează sistemul de apărare uman şi cum poate fi stimulat.

Recent, cercetătorii de la Școala Universitară de Medicină Washing­ton au descoperit că acest mecanism de apărare are propria memorie.

Sistemul de apărare ține minte!

Odată intrate în contact cu un agent patogen, celulele sistemului imunitar care luptă împotriva microbilor îl vor recunoaște a doua oară și vor ști cum să-l anihileze mai eficient și într-un timp mai scurt decât la primul contact.

La ce ajută această descoperire? Specialiştii spun că va fi un punct de plecare pentru dezvoltarea unor tratamente anticancer. În tumorile maligne, preocuparea medicilor este de a deter­mina sistemul imunitar să recunoască faptul că organismul are o problemă și să caute metode pentru a o rezolva.

Noaptea suntem mai bine apărați

Sistemul imunitar este mai vigilent noaptea, acesta fiind direct legat de ritmul circadian (ciclul de 24 de ore la care se raportează procesele fiziologice). Proteinele eliberate în timpul somnului reglează funcțiile cu rol în declanșarea răspunsului imun, arată un studiu realizat deocamdată în laborator.

Un organism cu un mecanism de apărare slăbit este receptiv la fiecare bacterie din aer. Urmarea: infecţii sau răceli repetate.

Ajutor de sinteză
Vârstnicii, bolnavii cronici și persoanele suprasolicitate au un sistem imunitar slăbit. De aceea, acestora li se recomandă scurte cure anuale cu diverși antioxidanţi de sinteză (vitamine și minerale) pentru „impulsionarea” imunităţii. În special vitamina C s-a dovedit a avea un efect benefic asupra imunităţii.

Eroare
În scleroza multiplă sau în artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă propriul organism.

Cum funcţionează?

- Corpul uman este ca o cetate fortificată: prima linie de apărare este pielea. La porţile de acces în organism (nas), sunt postate santinele (cilii), care au rol în îndepărtarea microorganismelor înainte de a pătrunde în organism.
- Acidul gastric și saliva reu­șesc să distrugă majoritatea patogenilor care au pătruns pe cale orală.
- A doua linie de apărare este formată din sistemul limfatic. Acesta este un sistem circulator care transportă limfa - un lichid care conţine celule albe (limfocite).
- Pentru „anihilarea” microbilor, celulele albe se împart în două tabere: limfocitele B, care produc anticorpi odată ce bacteriile au pătruns în organism și limfocitele T, care sunt și cele mai „bătăioase“. Acestea din urmă identifică „dușmanii” și îi atacă.

image



Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie,
competenţă în fiziokinetoterapie
Clinica Leomedica

image
image

Este greu de spus foarte exact ce procent din calitatea sistemului imunitar ţine de moștenirea genetică și cât de o igienă de viaţă adecvată. Procentele pot varia de la persoană la persoană. Ceea ce este moștenit genetic nu se poate schimba.

Dar un procent destul de mare ţine de igiena psiho-fizică și înseamnă o dietă adecvată, un stil de viaţă cât mai sănătos, cu cât mai puţin stres fizic și psihic și cu o doză adecvată de exerciţii fizice, precum și cu o bună gestionare a mijloacelor de prevenire (vizite anuale pentru analizele de minimă necesitate și la medicul stomatolog).

Beneficiile suplimentelor nutritive de modelare a sistemului imunitar sunt controversate, mai ales atunci când nu există o afecţiune. Chiar și în cazul unei afecţiuni, se recomandă iniţial, înainte de administrarea suplimentelor nutritive, o analiză, gen tipaj genetic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite