De ce e bine să-ţi ştii grupa de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De ce e bine să-ţi ştii grupa de sânge
De ce e bine să-ţi ştii grupa de sânge

Cunoaşterea grupei sanguine este esenţială în eventualitatea unei intervenţii chirurgicale, care necesită transfuzii de sânge.

Recoltarea sângelui se face doar în laboratoarele de hematologie sau în centrele de transfuzii. Nu este necesar ca pacientul să fie nemâncat înaintea recoltării. Asistenta medicală va lua o probă de sânge şi va aplica un mic pansament pe locul puncţiei, pentru a opri sângerarea. Pentru mai multă siguranţă, se impune recoltarea a două probe de sânge. De asemenea, se recomandă ca prelucrarea probelor să se realizeze de către doi biologi, pentru a exclude eroarea umană. Ulterior, se va elibera certificatul prin care este atestată grupa sanguină.

Se repetă înaintea transfuziilor

Indiferent dacă o persoană ştie sau nu ce grupă de sânge are, medicul este obligat să o verifice
din nou înaintea unei operaţii care necesită transfuzie. De asemenea, în momentul în care pacientul este pregătit pentru transfuzie, medicul trebuie să se asigure că grupa de sânge a acestuia corespunde cu cea înscrisă pe flacon. În caz contrar, incompatibilitatea dintre grupele de sânge poate fi letală.

Tipuri de grupe sanguine

Persoanele care au grupa sanguină 0 sunt denumite donatori universali, deoarece pot da sânge celorlalte grupe. Însă primesc doar de la grupa lor. Persoanele cu grupa AB pot primi sânge de la toate grupele, motiv pentru care sunt denumite primitori universali. Însă nu pot dona sânge decât persoanelor care au aceeaşi grupă sanguină. Grupa A donează grupelor A şi AB şi primeşte sânge de la grupa A sau de la 0. Grupa B donează grupelor B şi AB şi primeşte numai de la grupele B şi 0.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite