Aşa recunoşti sindromul de intestin iritabil!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa recunoşti sindromul de intestin iritabil!
Aşa recunoşti sindromul de intestin iritabil!

Circa 20 la sută din adulţi suferă de sindromul intestinului iritabil, boala manifestându-se deseori în perioadele de stres. Fiecare persoană poate avea simptome diferite, însă sunt câteva semne care te ajută să o recunoşti mai uşor.

Sindromul de intestin iritabil (SII) apare de obicei brusc, iar mulţi specialişti îl consideră o boală indusă de stres, apărând în perioade de schimbări majore.

Pe de altă parte, şi sensibilitatea la anumite alimente poate fi o cauză a afecţiunii, mai ales dacă eşti trecut de prima tinereţe.

Cert este că excesul alimentar, o dietă bogată în grăsimi şi utilizarea frecventă a îndulcitorilor artificiali sau a unor medicamente, cum ar fi antibioticele, favorizează apariţia bolii. Iar cum sindromul de intestin iritabil nu are o cau­ză de fond specifică, tratamentul se adresează mai ales simptomelor.

Durerile abdominale, accentuate de fumat

Fumatul, consumul excesiv de alcool sau de cofeină, dar şi stresul stimulează eliberarea în exces de adrenalină, ceea ce
duce la contracţia regulată a intestinelor.

Aceşti factori, dar şi alimentaţia neadecvată, bogată în grăsimi sunt responsabili deseori de apariţia crampelor abdominale asociate sindromului de intestin iritabil. Astfel, eliminarea acestor cauze, alături de exerciţiile fizice moderate făcute zilnic contribuie la ameliorarea simptomelor.

Tulburările de scaun, asociate cu stresul

image

Cel mai frecvent simptom al sindromului de intestin iritabil sunt tulburările de scaun, mai exact apariţia constipaţiei sau diareei la puţin timp după masă. De asemenea, scaunele diferă ca frecvenţă sau ca şi consistenţă comparativ cu cele normale şi uneori pot fi observate mucozităţi în scaun.

Senzaţia că intestinele nu se golesc niciodată poate fi şi ea prezentă. Astfel de manifestări apar uneori în urma unui stres puternic. De aceea, pentru a diagnostica boala, medicul te poate întreba şi despre istoricul personal şi despre factorii care pot provoca probleme emoţionale sau psihice.

Sindromul de intestin iritabil nu trebuie privit ca o boală psihosomatică (o tulburare care se manifestă la nivel fizic în urma unei tulburări psihice). Totuşi, în cazul unor tensiuni nervoase persistente, care agravează simptomele bolii, psihoterapia te poate ajuta. 

Balonarea şi flatulenţa apar după masă

Alături de tulburările de scaun pot apărea şi balonarea, eliminarea excesivă de gaze, însoţite de zgomote stomacale. Pentru a înlătura disconfortul trebuie să faci câteva modificări în stilul tău de alimentaţie. Astfel, este bine să încerci să mănânci relaxat, încet, savurând mâncarea şi să nu te forţezi să mănânci dacă nu îţi mai este foame.

De asemenea, trebuie să reduci consumul de grăsimi şi de prăjeli şi să creşti aportul alimentelor bogate în fibre. Este bine să elimini din alimentaţie şi lactatele, ouăle, porumbul, alimentele procesate şi conservate, zaharurile, margarina, carnea roşie, alcoolul şi cafeaua, deoarece îngreunează tranzitul intestinal.

image


Surse de fibre

Creşte treptat consumul zilnic de fructe, delegume şi de cereale integrale.

Ia zilnic o linguriţă de tărâţe de grâu amestecate într-un pahar cu suc natural de fructe sau cu puţină apă.

La recomandarea medicului, poţi lua un supliment alimentar cu fibre, de tipul psyllium.

image

Specialistul nostru
Prof. dr. Carol Stanciu


medic primar gastroenterolog
preşedintele Societăţii Române
de Gastroenterologie


Sindromul de intestin iritabil nu are niciun substrat organic (nicio leziune evidenţiabilă prin metodele cele mai sofisticate de investigaţie), ci doar simptome supărătoare, care alterează calitatea vieţii pacientului. De aceea, afecţiunea nu poate fi prevenită.

Tot ce se poate face pentru a combate simptomele este să se urmeze un regim alimentar echilibrat şi să se evite, pe cât posibil, situaţiile conflictuale (un factor declanşator important). De asemenea, medicul trebuie să reasigure pacientul că afecţiunea nu-i va pune niciodată viaţa în pericol. Însă este esenţial ca diagnosticul bolii să fie stabilit cu certitudine. De aceea, orice persoană cu vârsta de peste 50 de ani trebuie să facă o colonoscopie, pentru a confirma un eventual diagnostic de sindrom de intestin iritabil.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite