Paracetamolul, administrat regulat, creşte riscul de cancer de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele care au obiceiul să ia Paracetamol în mod regulat au un risc ridicat de a se îmbolnăvi de anumite forme de cancer de sânge, a descoperit o echipă de cercetătorii americani din Seattle. Potrivit unui studiul efectuat la Centrul de Cercetare împotriva Cancerului Fred Hutchinson, acetaminofenul, substanţă existentă în Paracetamol, are legatură directă cu apariţia cancerului de sânge.

Paracetamolul, consumat regulat, creşte riscul de îmbolnăvire de anumite forme ale cancerului de sânge (limfom şi sindrom mielodisplazic), la persoanele trecute de 50 de ani.

Citeşte şi:
O româncă din Ibiza riscă puşcăria pentru „trafic" de paracetamol

Farmacistul care face pastile ca acum un secol

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul Centrul de Cercetare împotriva Cancerului Fred Hutchinson din Seattle (SUA). Ei au demonstrat cauzalitatea dintre administrarea Paracetamolului şi apariţia formelor de leucemie, în urma unui studiu efectuat pe 65.000 de persoane din statul federal Washington, care au fost monitorizate timp de zece ani. Oamenii de ştiinţă au întrebat participanţii cât de des iau Paracetamol şi s-au asigurat că nicio persoană nu era bolnavă de cancer.

La şase ani de la începerea monitorizării, 577 dintre subiecţi au dezvoltat o formă de cancer de sânge, iar peste 9% din ei îşi administraseră acetaminofen în cantităţi mari, informează Daily Mail.

După ce s-au luat în considerare factori precum vârstă, istoricul în ceea ce priveşte artrita sau leucemia în familie, cercetătorii din Seattle au ajuns la concluzia că cei care folosesc Paracetamolul în exces, au un risc mărit de a se îmbolnavi de această formă de cancer.

"O persoană normală, la vârsta de 50 ani are un risc de 1% de a face cancer", a afirmat coordonatoare analizei, Emily White. "Studiile noastre arată că persoana care ia mai mult de patru pastile pe săptămână pentru cel puţin patru ani are un risc mai mare cu două procente", a adăugat White.

image

Potrivit Daily Mail, existau presupuneri ca acetaminofenul este nociv pentru sânge, dar nu şi dovezi certe în acest sens. În trecut, s-a demonstrat că substanţa respectivă provoacă astm şi eczeme.

Paracetamolul este unul dintre analgezicele cel mai des folosite la nivel global. Medicamentul a fost comercializat, prima oară, în SUA, în 1953, sub numele de "Tyelnol". Abia dupa 1970, când siguranţa privind administrarea paracetamolului a fost confirmată, au crescut masiv vânzările medicamentului, care, în anii '80, le-a depăşit chiar şi pe cele ale aspirinei, în multe state din lume.

În prezent, doar în Marea Britanie, peste 960 de milioane de tablete de Paracetamol sunt prescrise anual de medici, scrie Daily Mail. Publicaţia atrage atenţia că această cifră nu include şi pastilele cumpărate fără prescripţie medicală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite