Ce indicaţii are Ekg-ul de efort

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testul se recomandă atunci când EKG-ul în repaus nu arată nicio modificare la nivelul inimii, deşi bolnavul acuză dureri.

În urma realizării electrocardiogramei de efort se poate depista dacă arterele reuşesc să aducă suficient sânge la inimă.

Electrocardiograma de efort se poate face și cu ajutorul unei biciclete ergonomice, dar, cel mai adesea, este folosită banda rulantă.

Mai întâi, pacientul se dezbracă de la brâu în jos, iar pe piele i se aplică un gel special, pentru o mai bună aderență a electrozilor. Aceștia se vor așeza pe torace, pe braţe, pe gambe şi în dreptul inimii.

După aceea, se vor fixa cu o bandă elastică, pentru a nu se desprinde în timpul alergării. Ulterior, firele electrozilor vor fi conectate prin intermediul unui cablu la un aparat.

Banda de alergare este prevăzută cu o bară transversală, de care pacientul se poate prinde, pentru a nu-şi pierde echilibrul.

Cum se desfăşoară?

image

La început, banda rulantă este pusă în mişcare la o viteză foarte mică, pentru ca pacientul să se poată obişnui cu efortul. Ulterior, viteza se va mări treptat, însă doar până la nivelul de efort dorit.

Aparatul este prevăzut cu un buton de urgenţă, care permite oprirea în orice moment, mai ales atunci când pacientul obosește sau acuză dureri puternice în dreptul inimii. Dacă nu apare nicio problemă, testarea durează maximum 30 de minute.

Bine de știut

Disconfortul acestui examen este dat doar de febra musculară, de altfel normală la pacienţii care nu sunt obişnuiţi cu efortul fizic.

Aceasta dispare însă în două-trei zile, dacă se administrează o aspirină imediat după efortul fizic.



Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite