Cât de indicat este vaccinul HPV ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima parte a campaniei de vaccinare împotriva cancerului de col uterin se va încheia pe 5 decembrie.  Controversatul vaccin HPV a creat nelinişte printre părinţi, în ciuda încercărilor specialiştilor de a calma spiritele.

În ultimele două săptămâni, elevele de clasa a patra au fost vaccina­te gratuit în școli împotriva infecției cu virus pa­­­­pi­­loma uman (HPV). Vaccinarea nu este obligatorie, pă­­­rinții putând refuza în scris vaccinarea copiilor.

Prin această campanie, autoritățile intenționează să reducă numărul cazurilor de cancer de col uterin. Care este legătura dintre cancerul de col și infecția cu HPV, un virus care se întâlnește în peste 100 de forme? Tulpinile 16 şi 18 ale acestui virus sunt responsabile de apariția a 80 la sută din cazurile de cancer de col. Alte două tipuri de HPV (tulpinile 6 și 11) duc la apariția verucilor geni­tale. Restul tipurilor de vi­rus sunt, în mare parte, inofensive, ele ducând la apariția negilor de pe mâini.

Există două vaccinuri gratuite

Unul dintre cele două vaccinuri administrate gratuit fetițelor de 10 ani, tetravalent, este eficient împotriva celor patru tulpini mai periculoase (16, 18, 6 și 11), ceea ce înseamnă că previne cancerul de col și verucile genitale. Cel de-al doilea vaccin oferit, care este bivalent, acoperă doar tulpinile 16 și 18, adică ajută organismul să lupte doar împotriva cancerului de col. 

Reacţii adverse comune

Cele două vaccinuri au creat numeroase dezbateri pe tema reacțiilor adverse pe care le pot avea, mai ales după decesul a două tinere din Europa.  În urma unei analize, EMEA, organizația europeană care se ocupă de reglementarea medicamentelor, a precizat că nu există nicio legătură între aceste decese și administrarea vaccinului.

Specialiștii atenționează că, după vaccinare, este posibil să apară reacții adverse asemănătoare celorlalte vaccinuri: înroșirea zonei unde s-a făcut injecția, febră și un disconfort care dispare după maximum trei zile.

3.000 de femei mor anual de cancer

Vaccinul poate fi administrat la orice vârstă, dar este ideal să se fa­că înainte ca femeia să fi început viața sexuală și să fi contractat virusul HPV. Se estimează că majoritatea cazurilor de infecție cu acest virus au loc în primii doi ani de la începerea vieții sexuale. Se estimează că jumătate din persoanele active sexual vor lua HPV la un moment dat în viață.

În majoritatea cazurilor de infecție, virusul dispare de la sine din organism. În cele mai puține cazuri, acesta produce modificări la nivelul colului. În România, anual sunt depistate cu cancer de col aproximativ 3.000 de femei. Alte 3.000 mor din cauza acestei afecțiuni. Vârsta medie la care este depistat cancerul cervical (cum mai este denumită afecţiunea) este de aproximativ 40 de ani.

Părinţii pot refuza vaccinarea

Vaccinul împotriva HPV se administrează în trei doze, pe parcursul a șase luni. Fetiţele de clasa a patra care au făcut prima doză în aceste săptămâni vor mai fi vaccinate în ianuarie și mai. Părinţii care refuză vaccinarea pot să-și exprime dezacordul în scris. Campania anuală se va prelungi pe încă cel puţin 11 ani.

Contraindicaţii

Dacă fetiţa a avut simptome puternice de sensibilitate după prima doză, specialiștii recomandă să nu se mai administreze și a doua doză. De asemenea, în cazul persoanelor cu boli febrile acute severe ar trebui să se amâne vaccinarea. Infecţiile ușoare ale
tractului respirator nu reprezintă o contraindicaţie.

Statistică

România înregistrează cea mai ridicată rată de  mortalitate din Europa la cancerul cervical.

Specialistul nostru

Prof. Univ. Ion Fulga, medic primar de farmacologie clinică
Şeful catedrei de Farmacologie și Farmacoterapie a Facultăţii de Medicină UMF „Carol Davila”, București

Vaccinul împotriva HPV este un produs bun, dar avem încă multe necunoscute pe care urmează să le aflăm în viitor. OMS apreciază că un medicament este bine cunoscut după cel puţin cinci ani de la introducerea pe piaţă, or, vaccinul împotriva cancerului de col este relativ recent.

Într-adevăr, vaccinul nu pare deloc periculos, dar sunt insuficiente date pentru vaccinarea în masă a populaţiei. Una este să decizi pentru propria persoană și alta pentru o populaţie întreagă. Sfatul meu este ca părinţii să se consulte cu medicul de familie pentru a obţine mai multe informaţii. Medicul cunoaște cel mai bine situaţia şi, în plus, cunoaște foarte bine și particularităţile copilului.

Specialistul nostru

Prof. Univ. Adrian Streinu Cercel, medic primar boli infecţioasepreședintele Comisiei de Boli Infecţioase și de Luptă antiSIDA, MSP

Vaccinul este foarte eficient și oferă protecţie de aproape sută la sută împotriva a două tulpini de virus papiloma uman (HPV), care cauzează aproximativ 80 la sută din cazurile de cancer de col uterin. Acest vaccin, în combinaţie cu screeningul (din momentul în care fetiţa își începe viaţa sexuală), poate elimina peste 90 la sută din cazurile de cancer.

Părinţii ar trebui să știe că vaccinul este sigur și că reacţiile adverse (înroșirea locului injecţiei, mâncărime sau febră) dispar în două-trei zile. Dacă vaccinul este administrat după ce fetiţa a fost deja infectată cu HPV, vaccinul este în continuare util. În unu la sută din cazuri, o femeie este infectată cu ambele tulpini HPV vinovate de apariţia cancerului de col uterin. Astfel, chiar dacă a fost infectată cu una dintre ele, vaccinul îi oferă protecţie împotriva celeilalte tulpini.








Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite