O pastilă de doar 25 de eurocenţi previne infectarea cu HIV de la un partener seropozitiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O pastilă care costă doar 25 de eurocenţi, adică puţin peste un leu, poate ajuta la prevenirea contractării virusului HIV de la un partener sexual deja infectat. Cercetării au descoperit noi căi de evitare a dobândirii Virusului Imunodeficienței Umane (HIV) în urma efectuării a două studii asupra a mii de persoane din Africa.

Două cercetări realizate pe continentul negru, care au mobilizat mii de subiecţi, arată că un medicament utilizat în tratamentul împotriva HIV este eficientă şi în cazul celor care nu au contractat încă virusul de la partenerul sexual infectat.

Tratamentul presupune administrarea unei singure pastile pe zi, care costă doar 25 de eurocenţi, adică 1,07 ron, relatează "New Scientist".

Primul studiu efectuat cercetătorii Universităţii Washington din Seattle (SUA) a presupus recrutarea a peste 4.750 de cupluri din Kenya şi Uganda, în care unul dintre parteneri dobândise deja Virusului Imunodeficienței Umane. O parte din partenerii neinfectaţi a luat, zilnic, o tabletă cu Tenofovir, medicament folosit în tratamentul infecţiei cu HIV, înainte ca virusul să devină activ şi persoana îmbolnăvită să dezvolte SIDA. O altă parte a luat o pastilă placebo. Cercetătorii au constatat că riscul de infectare cu HIV a scăzut cu 68% în rândul subiecţilor cărora li s-a administra Tenofovir, cunoscut şi ca Truvada.

Rezultatele studiului sunt similare cu cele ale cercetării desfăşurate de Centrul de Prevenire a Bolilor din SUA, care a urmărit evoluţia a 1.200 de bărbaţi şi femei seronegative din Botswana. Şi aceştia au fost împărţiţi în două grupuri, unuia fiindu-i administrat Tenofovir, iar celuilalt pilule placebo. Oamenii de ştiinţă au constatat că riscul contractării virusului HIV a fost diminuat cu 63% în rândul celor care au luat Tenofovir.

Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a precizat că studiilor pot avea un "impact enorm" în prevenirea transmiterii HIV, informează BBC News. "Este ceva extraordinar", a adăugat Cate Hankins, cercetător-coodonator în cadrul organizaţiei internaţionale UNAIDS. Descoperirile vor fi dezbătute la viitoarea Conferinţă internaţională privind HIV/SIDA, desfăşurată la Roma.

Faptul că o pastilă de Truvada, care conţine substanţa Tenofovir, costă doar 25 de eurocenţi face ca prevenirea şi tratamentul infecţiei cu Virusul Imunodeficienţei Umane să fie accesibil unei mari părţi din populaţia globului expusă la pericolul contractării HIV.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite