Totul despre bloca jele traficului sanguin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a furniza oxigenul necesar tuturor organelor corpului, inima trebuie să bată de mai mult de 100.000 de ori şi să pompeze aproximativ 8.000 de litri de sânge într-o singură zi, printr-o reţea de vase de care depinde sănătatea întregului organism.

Când vasele se îngustează sau se dilată prea mult, circulaţia sângelui este îngreunată şi încep să apară problemele: de la cele uşoare, cum sunt varicele, la cele complicate şi cu un risc crescut pentru viaţa pacientului, cum sunt hipertensiunea şi infarctul miocardic.

Cum funcţionează sistemul circulator

Circulaţia sângelui are loc în două direcţii: dinspre inimă spre toate ţesuturile organismului, prin artere, şi, apoi, dinspre ţesuturi spre inimă, prin sistemul venos. Rolul arterelor este de a transporta către toate organele sânge cu oxigen, iar venele au menirea de a duce sângele încărcat cu dioxidul de carbon rezultat în urma arderilor celulare la inimă. De aici, sângele trece prin artera pulmonară şi ajunge la plămâni, unde lasă dioxidul de carbon. Iar oxigenul ajunge în vena pulmonară, care duce la inimă sângele oxigenat.

Când arterele se blochează

Fumatul şi alimentaţia bogată în grăsimi animale şi în dulciuri (care cresc nivelul colesterolului) sunt factorii principali care perturbă circulaţia normală a sângelui prin artere, deoarece favorizează îngustarea, până la blocarea acestora (ateroscleroză).

-Dacă se îngustează arterele de la nivelul membrelor inferioare, ia naştere arterita (arteriopatia cronică obliterantă). Aceasta este o afecţiune care determină oboseală sau crampe la nivelul gambelor sau coapselor, chiar şi la cele mai mici eforturi, iar, în forme avansate, pot apărea dureri permanente sau necroze ale piciorului, deoarece sângele oxigenat nu mai ajunge la toate ţesuturile.

-Dacă ateroscleroza este localizată la nivelul arterelor coronare care hrănesc inima, se instalează o afecţiune numită cardio­patie ischemică, ce poate culmina (dacă arterele coronare se blochează de tot) cu un infarct miocardic.

-O altă afecţiune gravă este boala ocluzivă carotidiană, caracterizată prin îngustarea arterelor carotide care vascularizează creierul. Odată blocate aceste artere, se produce un fenomen similar infarctului, numit accident ischemic tranzitor sau, în formele mai grave, accident vascular cerebral (AVC).

-Pentru tratarea afecţiunilor ischemice grave, se impune, în cele mai multe cazuri, intervenţia chirurgicală: by-pass (crearea unor noi conducte arteriale), îndepărtarea plăcii de aterom care blochează trecerea sângelui, angioplastie percutană (introducerea unui balonaş pe arteră), cu sau fără implantarea unui stent. Toate acestea trebuie asociate cu un tratament medicamentos.

De ce apar varicele

În timp ce proasta funcţionare a arterelor este cauzată de blocarea lor, în cazul venelor, lucrurile sunt puţin mai complicate. Deoarece venele sunt cele care transportă sângele în sens invers, de la ţesuturi la inimă, împotriva gravitaţiei, acestea sunt „dotate” cu un sistem de valve care împiedică scurgerea sângelui înapoi şi favorizează, deci, circulaţia unidirecţională a sângelui.

În unele cazuri, din cauza moştenirii genetice sau a statului prelungit în picioare, aceste valve se pot defecta şi, prin urmare, sângele neoxigenat se întoarce în vene, producând insuficienţa venoasă cronică. La nivelul picioarelor există vene profunde şi vene superficiale. Când refluxul sanguin se produce la nivelul venelor superficiale, apar varicele.

O altă problemă a venelor este tromboza, adică blocarea cu un cheag de sânge. Aceasta apare cel mai frecvent la membrele inferioare, dar poate apărea şi la braţe sau în alte zone ale corpului.

Tratament inovator

În cazul arteritei (insuficienţa circulatorie la nivelul arterelor de la picioare), cercetătorii americani au descoperit o nouă metodă de tratament: formarea de vase de sânge din celule provenind din sânge menstrual. Potrivit specialiştilor de la Universitatea din Indiana, în sângele menstrual se găsesc celule regeneratoare, denumite de aceştia „celule regeneratoare endometriale”. Acestea au fost testate de oamenii de ştiinţă pe şoareci, pentru crearea a noi artere în tratamentul arteritei.

Specialistul nostru

Dr. Valentin Ciubotaru, medic primar chirurg specialist flebologie Clinica Medicală Flebestet

Frecvenţa bolii venoase a membrelor inferioare în România este de 32-34 la sută din populaţie. Cu alte cuvinte, un român din trei suferă de o afecţiune a venelor membrelor inferioare. În etiologia bolii varicoase sunt implicaţi factori determinanţi (în absenţa cărora boala nu se produce) şi factori favorizanţi.

Factorul determinant principal al bolii varicoase este, în 95-96 la sută din cazuri, cel genetic. În 4-5 la sută din cazurile de boală varicoasă factorul determinant al producerii afecţiunii îl reprezintă traumatismele sau arsurile grave ale membrelor inferioare. Dintre factorii favorizanţi care pot agrava boala varicoasă menţionăm: profesiile care presupun statul prelungit în picioare, ridicarea de greutăţi sau lucrul la temperaturi ridicate, obezitatea, sarcina, folosirea anticoncepţionalelor orale, practicarea sporturilor care solicită detenta (volei, baschet, handbal), băile fierbinţi, sauna, masajul.




Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite