Zâmbetul frumos se formează în copilărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Contrar opiniei generale, îngrijirea orală a copilului începe încă de dinaintea apariţiei primilor dinţi de lapte. Stomatologii susţin că sănătatea orală a micuţilor poate fi asigurată încă din viaţa intrauterină.

Dinţii se formează în a doua lună de sarcină

Dinţii fătului încep să se dezvolte în oasele maxilarului şi ale mandibulei în jurul săptămânilor 5-6 de sarcină. La naştere, cei 20 de dinţi primari sunt formaţi şi continuă să crească până când vor ajunge să străpungă gingia. De asemenea, în momentul în care bebeluşul vine pe lume, în maxilar şi în mandibulă sunt formaţi şi o parte din dinţii permanenţi. Pentru a se dezvolta normal, dinţii copilului au nevoie de substanţele nutritive din alimentaţia mamei.

De aceea, este important ca gravida să aibă o dietă echilibrată, cu un conţinut bogat în vitamine (în special vitamina D) şi minerale. În plus, mama trebuie să aibă o igienă orală riguroasă în timpul sarcinii, deoarece s-a dovedit că femeile cu carii vor naşte copii ai căror dinţi se vor strica până în jurul vârstei de cinci ani.

Nici gingiile nu trebuie neglijate

După ce bebeluşul a venit pe lume, mama trebuie să acorde o atenţie specială gingiilor micuţului, chiar dacă mai sunt câteva luni până când îşi vor face apariţia primii dinţi. Specialiştii spun că igienizarea gurii copilului trebuie să se facă la câteva zile de la naştere, cu ajutorul unor comprese sterile umezite cu apă sau cu ser fiziologic.

Ideal ar fi ca această igienizare să se repete după fiecare masă a bebeluşului însă, dacă nu este posibil, curăţarea gingiilor ar trebui realizată măcar de două-trei ori pe zi. În caz contrar, este posibil ca dinţii copilului să se carieze imediat ce au ieşit din gingie.

Foloseşte produse speciale pentru copii

După apariţia primilor dinţi, la patru-şase luni, poate începe igienizarea cu ajutorul unei periuţe speciale, mică şi cu perii foarte moi şi cu puţină pastă de dinţi care nu conţine fluor, pentru că există pericolul ca cel mic să o înghită. Se pot administra suplimente cu fluor după şase luni, numai cu acordul unui medic. Continuă să speli copilul pe dinţi până când acesta reuşeşte să o facă singur, în jurul vârstei de patru-cinci ani.

De ce sunt valoroşi dinţii de lapte?

Asigură spaţiul necesar creşterii dinţilor permanenţi. Este esenţial ca micuţul să nu-şi piardă dinţii de lapte din cauza igienei precare, deoarece spaţiul astfel creat va duce la probleme în momentul în care îşi vor face apariţia dinţii permanenţi.

Îl ajută pe cel mic să îşi dezvolte normal vorbirea.

Dacă dinţii de lapte sunt cariaţi şi dureroşi, copilul poate dezvolta probleme de nutriţie.

Ereditate

Copiii moştenesc de la părinţi structura maxilarului, a mandibulei, dar şi dinţii şi tiparul de carie.

Specialistul nostru

Dr. Cristina Răduţoiu, medic specialist medicină dentară

Până la şase ani, copiii nu au dexteritatea necesară să se spele singuri pe dinţi, de aceea trebuie să-i ajutaţi. Copilul trebuie să fie iniţiat în igiena orală prin intermediul jocului, astfel încât să nu i se pară o impunere din partea părintelui. Încercaţi trucuri de genul: se spală întâi părintele, apoi păpuşa şi, la final, se spală copilul.

Acest joc trebuie să fie cât mai distractiv, pentru ca această practică să fie cât mai plăcută pentru micuţ. Prezentarea la medicul stomatolog ar trebui să se facă în jurul vârstei de unu-doi ani, pentru ca acesta să observe dacă dinţii se dezvoltă normal şi să recomande produsele potrivite pentru igiena orală a copilului.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite