Vrei să scapi de varice? Aşa o poţi face!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dincolo de motivele de ordin estetic, varicele reprezintă o problemă care nu trebuie ignorată, deoarece, în timp, ele pot pune sănătatea în pericol. Iată ce metode de tratament există.

Atunci când venele superficiale de la nivelul picioarelor suferă dilatări permanente, apar varicele. Dilataţiile se formează atunci când sângele stagnează în vene, întrucât nu poate fi drenat corespunzător. Acest lucru este favorizat de faptul că valvele unidirecţionale cu care este prevăzut sistemul venos se defectează şi, prin urmare, refluxul sângelui nu mai poate fi împiedicat. În fazele de început ale bolii, venele la risc încep să se umfle, devin tot mai proeminente, capătă o culoare vineţie.

Aceste modificări se traduc printr-o serie de simptome, precum: senzaţie de greutate în picioare, fierbinţeală şi durere, umflarea gambelor etc. Principalii factori favorizanţi ai varicelor sunt factorul genetic (persoana în cauză moşteneşte un ţesut mai puţin elastic în interiorul venelor superficiale), statul prelungit în picioare şi sarcinile multiple. În ultimii ani însă, acestor factori li s-a adăugat şi obezitatea. Persoanele cu exces ponderal prezintă riscul formării unui cheag de sânge, care se poate deplasa sau poate perturba circulaţia, producând accidente vasculare. Pentru a evita astfel de situaţii, se recomandă „repararea" venelor afectate. În prezent, există terapii care nu sunt traumatizante şi sunt urmate de o convalescenţă scurtă.

Scleroterapia ghidată ultrasonic, preferată

În prezent, una dintre cele mai bune metode de tratament este scleroterapia ghidată ultrasonic (UGS). Această terapie prezintă avantajul că se realizează fără anestezie, este minim invazivă, iar persoana în cauză îşi poate relua activitatea în aceeaşi zi.

Procedura constă în injectarea sub control ecografic a unei substanţe sclerozante sub formă de spumă la intersecţia venei afectate cu cea femurală. Substanţa sclerozantă acţionează cel mult cinci săptămâni, timp în care bolnavul îşi poate desfăşura activităţile obişnuite. Totuşi, pentru a grăbi vindecarea, se recomandă ca, în primele săptămâni, să se evite efortul fizic. Preţul unei şedinţe de tratament este de circa 500 de euro la un picior. În general, problema se remediază în cel mult trei şedinţe. Ba, mai mult, potrivit medicilor, la o treime din bolnavi este suficientă o singură injectare.

Laserul, risc minim de recidivă

Atunci când venele superficiale de la nivelul picioarelor suferă dilatări permanente, apar varicele



Alte metode eficiente de tratament şi, în acelaşi timp, minim invazive sunt laserul şi radiofrecvenţa. Acest tip de intervenţii se desfăşoară sub anestezie locală. Ulterior, printr-o puncţie venoasă, în venă se introduce o sondă specială care, sub control ecografic, este împinsă până la segmentul venos care trebuie închis. De acolo, sonda va fi retrasă uşor prin venă. Simultan, prin acţiunea radiofrecvenţei sau a laserului din vârful sondei, vena afectată va fi distrusă din interior. De asemenea, de puţin timp, radiofrecvenţa a fost înlocuită cu vaporii fierbinţi.

Ciorapii elastici, o metodă la îndemână

Persoanele care nu-şi pot permite tratamente scumpe pentru varice pot opta pentru tehnica ciorapilor suprapuşi. În ultimul timp, aceşti ciorapi au suferit îmbunătăţiri ale  structurii fibrelor şi, prin urmare, presiunea care se exercită asupra zonei afectate este mai mare. Ciorapii trebuie purtaţi numai la recomandarea medicilor. Această formă de terapie dă rezultate bune şi în ulcerul venos de gambă sau în tromboza venoasă.

Specialistul nostru

Dr. Horia Roman
medic primar chirurgie generală

Indiferent de metodele de tratament folosite, obiectivul comun al acestora este de a elimina/distruge venele safene mari, unde sângele este prizonier, din cauza incompetenţei valvelor din interior. Prin urmare, sângele nu mai este oxigenat corespunzător şi astfel intoxică şi asfixiază ţesuturile, ducând într-un final la ulcer varicos nevindecabil. Soluţiile de ultimă oră de tratament sunt cele considerate minim invazive.

În ultimii ani, s-au conturat două astfel de metode care, în lume, se practică şi ambulatoriu. Acestea sunt tratamentul cu laser sau cu radiofrecvenţă şi scleroterapia ghidată ultrasonic. Avantajul acestor metode este că pacientul poate pleca acasă imediat după operaţie. De asemenea, şi chirurgia îşi are locul printre metodele de tratament al varicelor, însă se aplică în cazul unor varice extrem de mari.

Costisitor: unei terapii moderne se poate ridica la câteva sute de euro pentru un picior.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite