Vaccinul care protejează de HIV, la un pas de realizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Mai sunt doze disponibile de vaccin doar în cabinetele medicilor de familie.
Mai sunt doze disponibile de vaccin doar în cabinetele medicilor de familie.

Încercările oamenilor de ştiinţă de a crea un vaccin care să pună capăt epidemiei HIV par să aducă, în sfârşit, rezultate. După ce au fost descoperiţi anticorpii care atenuează majoritatea tulpinilor virusului, vaccinul este cu un pas mai aproape.

În 1984, când s-a confirmat existenţa virusului imunodeficienţei umane (HIV), oamenii de ştiinţă anunţau că vor crea un vaccin contra acestuia în aproximativ doi ani. În ciuda eforturilor şi fondurilor generoase alocate studiului acestui virus, vaccinul nu a putut fi creat în toţi aceşti ani şi mulţi dintre oamenii de ştiinţă au abandonat cercetările, convinşi fiind că imunizarea nu va fi posibilă niciodată.

Anticorpi care distrug 91 la sută din tulpini

În septembrie 2009, după un studiu clinic realizat în Thailanda, cercetătorii au anunţat cu entuziasm crearea primului vaccin HIV. Problema a fost că el putea reduce rata de infectare cu doar 31 la sută. Mai mult, s-a dovedit că rezultatele uneia dintre analizele efectuate ulterior nu erau relevante din punct de vedere statistic. Din nou, încercările de a crea un vaccin care să protejeze de HIV păreau să nu ducă la niciun rezultat. Aceasta până în urmă cu puţină vreme, când specialiştii americani de la Institutul de Alergologie şi Boli Infecţioase au descoperit la un afro-american în vârstă de 60 de ani (cunoscut în literatura de specialitate ca „Donatorul 45") trei anticorpi foarte puternici, care neutralizează 91 la sută din tulpinile HIV. Anticorpii cu o eficienţă redusă, care neutralizează doar una sau două tulpini de virus, sunt cunoscuţi cercetătorilor de mai multă vreme.
 
Cum se poate stimula imunitatea

Analizând profilul genetic al „Donatorului 45", cercetătorii nu au găsit nimic ieşit din comun. Nicio caracteristică genetică nu pare să se fi aflat la originea existenţei anticorpilor „speciali". Pornind de la această constatare, ei au tras concluzia că orice individ poate produce respectivele substanţe prin stimularea sistemului imunitar. Administrarea lor ca atare, sub forma unui medicament sau a unui vaccin, în scopul prevenirii infectării cu HIV, ar fi costisitoare şi ar avea eficienţă doar pe termen scurt, probabil de ordinul săptămânilor. Formula ar fi utilă numai în anumite cazuri, cum ar fi prevenirea, la naştere, a infectării fătului cu HIV de la mamă. Cercetătorii au observat însă că organismului „Donatorului 45" i-a luat mai multe luni sau chiar ani să producă anticorpii. Aceasta înseamnă că ei ar trebui administraţi în doze repetate până când corpul va fi stimulat să-i producă singur. O altă variantă ar fi să se dezvolte o metodă prin care se poate accelera dobândirea imunităţii.

Gelul care previne infectarea, încă în studii

Un gel vaginal care conţine un medicament antiretroviral este pe cale de a primi autorizaţie de comercializare ­după ce studiile clinice preliminare au dovedit că poate preveni infectarea cu HIV. Potrivit unui studiu realizat în Africa de Sud (unde prevalenţa virusului ­este foarte mare), pe un eşantion de peste 800 de femei, gelul ­poate ­reduce cu aproximativ 50 la sută riscul de infectare după un an de utilizare şi cu 39 la sută după doi ani şi jumătate. El trebuie aplicat atât înainte, cât şi după contactul sexual neprotejat. Gelul reduce totodată şi riscul de contractare a virusului care produce herpesul genital.

De ce este imunizarea o misiune dificilă

Anumite caracteristici ale virusului imunodeficienţei umane au blocat până acum eforturile cercetătorilor de a crea un vaccin. El „atacă" sistemul imunitar şi creează rapid mutaţii foarte varia­te. Profesorul David Baltimore, preşedintele Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei şi câştigător al Premiului Nobel pentru Medicină, declara în urmă cu ceva vreme: „Aceasta este o mare provocare, căci pentru a controla HIV din punct de vedere imunologic, cercetătorii trebuie să «întreacă» natura - să creeze ceva ce natura nu a reuşit timp de 4 miliarde de ani".

Sistemul imunitar poate ţine sub control uneori replicarea virusului. O persoană din 300 infectate cu HIV nu dezvoltă boala.

Specialistul nostru

Dr. Dan Oţelea medic primar medicină de laborator
Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş", Bucureşti

 Descoperirea anticorpilor HIV este extrem de utilă, însă nu şi suficientă pentru elaborarea unui vaccin. Este o primă etapă a unui drum cu mai multe opriri. Până în prezent, nu se identificase o ţintă la suprafaţa virusului pe care anticorpii să o poată recunoaşte şi folosi pentru neutralizare. Dificultatea este următoarea: dacă organismul poate să producă anumiţi anticorpi nu înseamnă că îi va şi produce. Este necesară găsirea unei formule de administrare care să stimuleze producerea acelor anticorpi în cantitate suficientă. Elaborarea unui vaccin ar deveni apoi doar o chestiune de timp.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite