Urinările dese, semnal de alarmă al prostatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul bărbaţilor, tulburările urinare sunt de obicei primele care anunţă probleme precum adenomul de prostată. După 40 de ani, medicii recomandă ca analizele de prostată să fie făcute anual.

Incidenţa problemelor prostatei creşte odată cu vârsta. Astfel, adenomul de prostată, tumoare benignă, afectează 30 la sută din bărbaţii cu vârste de peste 60 de ani. Existenţa acestei afecţiuni este semnalată de obicei prin micţiuni frecvente mai ales în timpul nopţii, disconfort la urinare, senzaţie urgentă de micţiune şi urinare cu sânge.

Cancerul de prostată, pe lângă tulburările urinare, mai poate fi anunţat, în fazele avansate, prin astenie, scădere în greutate, insomnii şi dureri vertebrale, confundate cu crizele de lombosciatică.

Analizele specifice, o rutină după 40 de ani

Pentru prevenirea afecţiunilor prostatei este important ca, după 40 de ani, orice bărbat să meargă anual la medic pentru analize specifice. Pe lângă examenul clinic (anamneză medicală, palpare şi tuşeu rectal), este nevoie de o analiză de sânge, numită PSA (antigenul specific prostatic), şi de o ecografie. În cazul suspiciunilor de cancer, medicul recomandă puncţia biopsie prostatică.

În fazele incipiente, adenomul de prostată se tratează medicamentos, iar în fazele avansate se apelează la intervenţie chirurgicală, la tratament endoscopic (secţionarea electrică a adenomului cu o ansă, procedeu numit rezecţie transuretrală). În schimb, cancerul de prostată beneficiază de un tratament complex, ce include chimioterapia, radioterapia şi intervenţia chirurgicală.

Senzaţia de golire incompletă a vezicii urinare poate fi simptom al adenomului de prostată.

Specialistul nostru
Prof. dr. Petrişor Geavlete
medic primar urologie Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan", Bucureşti

Prof. Dr. Petrişor Geavlete

În funcţie de simptomatologie şi de mărimea adenomului de prostată, se poate recurge la una sau la mai multe soluţii terapeutice. Tratamentul medical pentru adenomul de prostată cuprinde alfa-blocantele şi inhibitorii de 5 alfa reductază. În general, pentru prostatele de peste 40 cm cubi se recomandă asocierea alfa-blocantului cu inhibitorul de 5 alfa reductază, reducându-se astfel semnificativ riscul de complicaţii şi eliminându-se necesitatea unei intervenţii chirurgicale.

Pacientul se va prezenta la urolog periodic, la trei sau la şase luni, în funcţie de evoluţie. În ceea ce priveşte stilul de viaţă, se recomandă în general evitarea condimentelor, băuturilor alcoolice şi expunerii la frig.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite