Uleiul de peşte poate avea efecte adverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un supliment alimentar popular, uleiul de peşte este foarte indicat în perioada de creştere, pentru că ajută la dezvoltarea oaselor şi creierului. El are însă şi câteva contraindicaţii. Află care sunt acestea.

Datorită vitaminei D din compoziţie, uleiul de peşte este foarte util în prevenţia rahitismului. Mai ales în perioada de iarnă, când lumina solară care permite sintetizarea acestei vitamine este redusă, suplimentele alimentare cu ulei de peşte sunt indicate copiilor. Un motiv în plus este acela că acizii graşi Omega 3 pe care îi conţine au un rol deloc de neglijat în dezvoltarea cerebrală. Din aceleaşi motive, uleiul de peşte ar trebui administrat şi la vârsta a treia, când oasele se demineralizează şi se instalează neurodegenerescenţele. Conţinutul de vitamina A recomandă uleiul de peşte şi pentru prevenirea problemelor de vedere, iar cel de Omega 3 pentru reducerea nivelului colesterolului „rău" şi pentru fluidizarea sângelui.

Creşte riscul de hemoragie

Multe persoane consideră că, fiind un produs natural, uleiul de peşte nu poate avea efecte adverse şi nu cer sfatul medicului înainte de administrare. O practică greşită, spun specialiştii. Persoanele care urmează un tratament cu anti­coagulante ar trebui să consulte un medic înainte de a lua ulei de peşte, pentru că şi acest supliment alimentar fluidizează sângele. Prudenţa trebuie să caracterizeze şi gravidele, căci uleiul de peşte conţine vitamina A, iar în doze mari, ea poate provoca malformaţii fetale.

Atenţie la modul de păstrare!

Uleiul de peşte se alterează uşor la temperaturi ridicate şi în contact cu lumina. De aceea, ­este foarte important să se respecte întocmai condiţiile de păstrare menţionate în prospect. Capsulele care au căpătat miros rânced trebuie aruncate, la fel şi cele din care a ieşit uleiul.

Specialistul nostru

Prof. dr.  Ioan Fulga Şeful ­Catedrei de ­Farmacologie UMF „Carol Davila"

Este foarte important de unde procurăm uleiul de peşte, pentru că nu întotdeauna este de calitate. Deşi poate ne bucurăm că am găsit un produs mai ieftin, este mai bine să ne ferim de firmele necunoscute. Există mai multe procedee de extragere, iar unele nu păstrează toate proprietăţile terapeutice ale acestui ulei. De asemenea, există riscul ca peştele din care a fost extras să fi fost contaminat cu mercur şi să suferim intoxicaţii din această cauză. Cei care nu-şi permit un supliment de calitate pot lua uleiul de peşte dintr-o sursă ieftină, naturală şi accesibilă: sardinele integrale (consumate cu oase), de preferat în ulei de măsline.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite