Tomografia cu laser îţi poate salva vederea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparatul foloseşte raze infraroşii pentru examinarea ochilor
Aparatul foloseşte raze infraroşii pentru examinarea ochilor

Un control oftalmologic de rutină te ajută să depistezi de timpuriu glaucomul şi alte afecţiuni oculare ce îţi pot afecta vederea. Una dintre cele mai moderne metode de a face acest lucru este tomografia retiniană Heidelberg.

Printre cele mai recente şi mai performante metode noninvazive de evaluare a nervului optic, a retinei şi a corneei este tomografia retiniană Heidelberg. Aparatul este un sistem de scanare laser cu infraroşu, dotat cu trei module, ce transmite imagini tridimensionale ale segmentului posterior şi anterior al ochiului.

Astfel, se pot analiza starea de sănătate a nervului optic şi modificările pe care acesta le suferă în timp. Rezultatele obţinute sunt ilustrate grafic sub forma unor hărţi topografice, iar sectoarele nervului optic sunt clasificate. Cu ajutorul acestui aparat se poate realiza o bază de date ce conţine examinări pe o perioadă de zece ani din momentul diagnosticării unei afecţiuni.

Depistează glaucomul în stadiu incipient

Glaucomul apare în urma atrofierii nervului optic şi îngustării câmpului vizual, fiind asociat deseori cu o creştere a presiunii intraoculare. Cel puţin în fază incipientă, afecţiunea nu se manifestă prin simptome specifice şi, de aceea, jumătate din persoanele cu glaucom nu ştiu că au această boală.

Cei mai mulţi dintre ei observă că vederea li se deteriorează abia într-un stadiu avansat al bolii. De aceea, specialiştii recomandă o examinare anuală cu tomograful retinian, mai ales după vârsta de 40 de ani, această tehnică permiţând depistarea glaucomului cu cinci ani înainte de apariţia modificărilor de la nivelul câmpului vizual.

În cazul persoanelor deja diagnosticate cu glaucom, testul trebuie făcut o dată la şase luni. Aceasta deoarece, prin repetarea periodică a investigaţiei, este posibilă urmărirea evoluţiei bolii, în acest fel medicul oftalmolog putând stabili cel mai indicat tratament.

Se face în spitalele mari din ţară

Poţi face o examinare cu tomograful retinian Heidelberg apelând la serviciile unuia dintre spitalele dotate cu o astfel de aparatură, printre care şi Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

De asemenea, tehnica este disponibilă şi în centrele medicale private de oftalmologie. Preţul unei tomografii retiniene variază între 100 şi 200 de lei pentru un ochi, unele clinici oferind posibilitatea achitării între 160 şi 300 de lei pentru ambii ochi.



Monitorizează ochii diabeticilor

Tomografia retiniană Heidelberg poate fi utilizată şi pentru a diagnostica retinopatia diabetică şi degenerescenţa maculară. Astfel, cu ajutorul modulului „Retina" al aparatului, se poate face o evaluare a sănătăţii maculei, măsurându-se grosimea retinei şi detectându-se anomaliile acesteia.

De asemenea, tomografia are inclus şi modulul „Corneea", acesta fiind un microscop confocal ce oferă o imagine detaliată a structurii şi a patologiei corneei, limbusului (marginea corneei) şi a conjunctivei. Acest test ajută la diferenţierea infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi fungice care pot fi prezente la nivel ocular.

Specialistul nostru
Dr. Adina Grigorescu
medic specialist oftalmolog


Tomografia retiniană Heidelberg reprezintă un instrument oftalmologic foarte important în diagnosticul, urmărirea şi în tratamentul glaucomului.

Capacitatea tomografiei retiniene Heidelberg de a efectua o analiză foarte precisă a modificărilor survenite de-a lungul timpului la nivelul capului nervului optic (discul optic) şi stratului fibrelor nervoase retiniene permite detectarea precoce a glaucomului, chiar înaintea apariţiei modificărilor de câmp vizual.

Deşi procedura este utilizată cel mai frecvent pentru depistarea şi îngrijirea glaucomului, ea poate fi la fel de eficientă în evaluarea şi în tratarea pacienţilor cu alte anomalii ale nervului optic (edem papilar sau tumori) ori retiniene (în special afecţiuni maculare).

Bine de ştiut

Pentru efectuarea tomografiei cu laser nu este necesară dilatarea pupilei.

Ochi
Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite