Teste genetice necesare în tratamentul hepatitei C

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tratamentul recomandat în hepatita C nu este lipsit de efecte secundare, unele chiar severe. De aceea, oamenii de ştiinţă au creat teste care „prezic“ cum va tolera organismul medicaţia, ce pot fi realizate şi în România.

În prezent, tratarea infecţiei cu virusul hepatitic C se face cu o combinaţie de medicamente care scad viremia (nivelul de virus din sânge) până la un nivel nedetectabil în aproximativ 70% din cazuri (sunt incluse aici şi situaţiile în care, la un timp după încetarea tratamentului, viremia creşte din nou).

Este vorba despre antiviralul ribavirină, în asociere cu interferon, o substanţă care stimulează comunicarea dintre celulele corpului pentru declanşarea unui răspuns puternic din partea sistemului imunitar. Avantajul major al terapiei combinate este că rezultatele favorabile sunt menţinute în 55% din cazuri. Acest lucru înseamnă că, dacă tratamentul este administrat conform schemei terapeutice, timp de 48 de săptămâni fără întrerupere, virusul hepatitic C poate fi eradicat.

Problema cea mai mare este însă că, pentru ca tratamentul să aibă eficienţă maximă, schema terapeutică se începe cu doze de medicamente pe care foarte mulţi bolnavi nu le tolerează. Există un tratament adjuvant, cu eritropoietină, care este însă foarte scump şi nu poate fi administrat tuturor bolnavilor, nefiind decontat de Casa de Asigurări de Sănătate.

În această situaţie, terapia trebuie întreruptă, ceea ce duce nu doar la mai multe costuri şi la scăderea eficienţei tratamentului, ci chiar şi la creşterea rezistenţei virusului la medicamente. Din păcate, pentru bolnavii respectivi nu mai există o altă soluţie terapeutică în prezent.

Genele care dau rezistenţă la anemie

Unele persoane rezistă bine la tratamentul antihepatitic combinat, însă cele mai multe prezintă o reducere drastică a numărului de celule albe şi de tromobocite din sânge, ceea ce impune încetarea terapiei. Acesta este motivul pentru care a fost creat un test genetic pentru detectarea gradului de rezistenţă a organismului la tratament şi a riscului de anemie. În acest mod, medicul curant va putea stabili dozele şi perioada de administrare a tratamentului fără riscul apariţiei unor complicaţii severe.

Mai precis, oamenii de ştiinţă au descoperit ­două variante ale genei ITPA (inosine triphosphatase) care oferă protecţie bolnavilor de hepatită C cronică împotriva anemiei specifice tratamentului combinat cu interferon şi cu ribavirină. Realizarea testului genetic pentru identificarea celor două variante ale genei ITPA înainte de începerea tratamentului îi ajută pe medici să ştie cu precizie care bolnavi vor avea nevoie de doze reduse de medicamente de la început şi care bolnavi suportă bine terapia, cu risc minim de anemie. Astfel de investigaţii se realizează în prezent şi la noi în ţară, la Institutul Clinic Fundeni şi în majoritatea centrelor universitare, iar preţul ajunge până la câteva sute de euro.

Analiză care «prezice» eficienţa

Chiar şi în cazul persoanelor care au toate calităţile genetice pentru a rezista la tratament fără a face anemie, există un număr ridicat de bolnavi care, pur şi simplu, nu răspund la terapia existentă, cea cu ribavirină şi cu interferon. Fiindcă un astfel de tratament costă aproximativ 20.000 de euro, se ajunge la pierderi foarte mari în cazul administrării lui ineficiente. Aşadar, oamenii de ştiinţă au realizat un al doilea test genetic pentru depistarea acelor bolnavi cu un ADN incompatibil cu tratamentul. ­

Este vorba despre anumite variante ale genei IL28B, care asigură un răspuns mai bun al organismului la tratamentul combinat. Potrivit specialiştilor, variantele care asigură eficienţa tratamentului sunt prezente mai ales la populaţia europeană şi lipsesc în cazul majorităţii populaţiei africane. Un astfel de test genetic există în mai multe centre din ţară şi este în curs de introducere şi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş". Costul său estimat va fi de 20-30 de euro.

Specialistul nostru

Prof. dr. Mircea Diculescu
director al Centrului de Gastroenterologie şi Hepatologie Fundeni, Bucureşti

Există în România mai multe tipuri de teste genetice care se pot realiza în cazul bolnavilor de hepatită C, însă nu au utilitate pentru pacienţi. De exemplu, testul pentru depistarea variantelor genei IL28B (responsabilă cu răspunsul organismului la tratament) va fi util cu adevărat doar în viitor, când în schema de tratament va fi introdusă o a treia moleculă pentru bolnavii care nu răspund la dubla terapie. În prezent, nu se poate face o discriminare în funcţie de genotip, aşadar toţi bolnavii trebuie să primească tratamentul (în funcţie de listele de aşteptare şi de fonduri).

Avantaj: Virusul hepatitic B poate rămâne în corp toată viaţa, în timp ce virusul C poate fi eradicat.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite