Terapiile estetice ale viitorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgia frumuseţii va pierde teren în faţa tehnicilor estetice minim invazive
Chirurgia frumuseţii va pierde teren în faţa tehnicilor estetice minim invazive

Medicina regenerativă este o tendinţă din ce în ce mai pronunţată în medicina estetică. În acest sens, sângele şi celulele stem sunt alternative deja explorate de către specialişti.

Pentru multă vreme, substanţele care se injectează în piele pentru a umple ridurile sau pentru a hrăni tegumentul şi a întârzia efectele îmbătrânirii au fost considerate revoluţionare.

Dar toate aceste geluri injectabile folosite pentru atenuarea ridurilor, inclusiv a celor profunde dintre nas şi gură, vor deveni depăşite. Şi colagenul, şi acidul hialuronic, folosite în cadrul acestor proceduri, pot da reacţii adverse şi sunt mai puţin eficiente pe termen lung decât substanţele sintetizate de propriul corp.

Acestea din urmă pot fi prelevate şi injectate apoi acolo unde este nevoie fără niciun risc, deoarece sunt naturale şi perfect compatibile.

Plasma, panaceul antiaging

În acest moment, în lume se pot face două tipuri de tratamente estetice pe bază de sânge. Cea mai veche dintre proceduri implică prelevarea sângelui, apoi separarea plasmei şi injectarea acesteia în ţesutul ce are nevoie de rejuvenare.

Secretul plasmei constă în bogăţia de trombocite, care conţin diferiţi factori de creştere şi substanţe care stimulează înmulţirea celulelor stem reparatoare care se află în orice ţesut al corpului.

De aici survin o serie de reacţii în lanţ care au drept efect vindecarea rapidă a rănilor şi ştergerea cicatricelor, dar, mai ales, îmbunătăţirea sintezei de colagen, care dă tonicitate pielii şi corectează, implicit, semnele vizibile de îmbătrânire. În scop estetic, injectarea cu componente plasmatice atenuează şi vergeturile.

Mezoterapia este punctul de plecare

Noile metode de întinerire se bazează pe un concept deja testat şi folosit la scară largă în clinicile de înfrumuseţare: mezoterapia. Aceasta este un tratament nechirurgical, ce constă în injectarea unor cantităţi mici de substanţe homeopatice, de medicamente, de vitamine, de aminoacizi sau de enzime în mezoderm (stratul mijlociu al pielii).

Injectarea se face cu un ac foarte fin, de 4 milimetri lungime, sau cu un pistol special. În mezoterapie, compoziţia serului depinde de nevoile tale şi de efectul aşteptat, iar numărul de injectări necesare pentru un efect vizibil variază între 4 şi 10 şedinţe la intervale de maximum 14 zile.

Unele substanţe folosite în mezoterapie dau alergii, de aceea este necesară testarea prealabilă a pacientului. În cazul terapiilor cu plasmă din sânge şi cu ser din globule roşii, aceste riscuri sunt excluse, substanţele ­fiind proprii organismului.

Tratament cu ser stimulant

O terapie de ultimă oră este S3 Stimulated Self Serum, denumită „terapia Dracula", pentru că redă tinereţea bazându-se pe injectarea unui ser obţinut din sânge. Imediat după prelevare, sângele este centrifugat timp de cinci minute, apoi este extras serul din globulele roşii şi tratat cu aminoacizi pentru un efect stimulant sporit.

Serul este injectat în pielea feţei sau acolo unde este nevoie de tratament. Efectul constă în reîntinerirea tegumentului, în atenuarea ridurilor, în hidratare şi în creşterea elasticităţii pielii.

În plus, metoda este eficientă şi în prevenirea căderii părului. Injectat acolo unde este nevoie, serul, bogat în nutrienţi, hrăneşte rădăcinile părului şi favorizează regenerarea firelor.

Celulele stem dau timpul înapoi

În propria grăsime există celule stem care pot fi folosite pentru procedurile de mărire a sânilor şi pentru rejuvenarea facială. Prelevat prin lipoaspiraţie, ţesutul adipos este introdus într-un aparat care separă celulele stem de grăsimea simplă.

Ulterior, celulele stem sunt injectate în pielea feţei pentru a reîntineri în mod natural tenul. În România, procedura costă aproximativ 3.000 de euro.

Specialistul nostru
Dr. Constantin Stan

medic primar
medicină estetică


Pe viitor, se va face o translaţie de la chirurgia estetică prin bisturiu la cea realizată cu acul şi la terapiile regenerative ce vor folosi capacităţile regenerative ale propriului organism. Accentul se va pune, cu siguranţă, pe prevenirea îmbătrânirii.

Acest lucru înseamnă că medicii plasticieni vor avea şi cunoştinţe de genetică şi de microbiologie. Primul pas este deja făcut odată cu tratamentele pe bază de plasmă din sânge. După ce sângele este extras din vena pacientului, este centrifugat şi amestecat cu o substanţă care declanşează procesul de producere a factorilor de creştere şi a factorilor de regenerare.

Apoi este injectat acolo unde este nevoie pentru a întineri tegumentul. Tratamentul se poate asocia cu radio­frecvenţa, iar preţul aproximativ, pe şedinţă, este de 200 de euro.\

Extrapolare

Injectarea cu plasmă proprie a fost folosită iniţial în stomatologie la refacerea gingiilor.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite