Tehnică revoluţionară de refacere a cartilajelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartilajul deteriorat de uzură  poate fi refăcut cu injecţii care conţin grupaje de celule articulare sănătoase, prelevate tot de la pacient. Această inovaţie se datorează ingineriei tisulare, care presupune creşterea de ţesuturi umane în laborator.

Noua tehnică este considerată de specialişti  alternativa mai puţin invazivă la protezarea articulară, procedură necesară în cazurile grave de uzură a articulaţiilor. Cartilajele care îmbracă oasele la nivelul articulaţiilor se erodează în timp, iar acest fenomen poate avea loc în mod natural, odată cu înaintarea în vârstă, dar şi ca efect al unor accidente şi lovituri, al ridicării de greutăţi şi al practicării unor sporturi.

În cele din urmă, fiindcă oasele nu mai sunt separate de cartilaj, se freacă unele de altele şi determină simptomele dureroase specifice osteoartritei, cunoscută şi sub numele de artroză. Această afecţiune degenerativă apare adesea la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale, degetelor de la mână, şoldurilor, genunchilor sau degetelor de la picioare.

Persoanele cu acest tip de suferinţe se tratează cu medicaţie destinată calmării durerii. De asemenea, li se recomandă fizioterapie şi utilizarea unor dispozitive ortopedice precum feşile elastice şi ortezele, pentru a proteja articulaţiile, precum şi evitarea traumatismelor şi leziunilor. În cazurile grave, se recurge la operaţii de protezare a articulaţiilor afectate.
Statisticile arată că, de exemplu, osteoartrita de la nivelul genunchilor se soldează cu invaliditate în 10% din cazurile apărute la persoane cu vârste de peste 55 de ani şi că 25% din ele au invaliditate severă dată de boală.

Folosită pentru osteoartrita  genunchilor

image

Tehnica ce presupune folosirea propriilor celule pentru a reface cartilajul deteriorat a fost dezvoltată de specialiştii de la „Arthritis Research" din Marea Britanie. Studiile clinice se află în desfăşurare la Universitatea „Keele", pe un eşantion de 70 de persoane. Concret, tehnica tisulară de refacere a cartilajelor deteriorate presupune, în prima fază, prelevarea de celule de cartilaj sănătos, numite condrocite, şi amestecarea lor cu celule stem prelevate din măduva osoasă. Timp de trei săptămâni, acest amestec este ţinut în laborator pentru a „creşte" cartilaj.

Ulterior, sferele minuscule de ţesut cartilaginos format de condrocite şi de celulele stem sunt injectate în articulaţiile bolnave, efectul fiind asemănător cu cel al unui transplant de ţesut. Este necesară injectarea a aproximativ 70 de astfel de grupaje tisulare în fiecare centimetru pătrat de cartilaj deteriorat. Mini-ţesuturile transplantate, care conţin celule sănătoase, se leagă de cele afectate şi contribuie la crearea unui nou strat de cartilaj sănătos.

Potrivit specialiştilor, riscul de respingere a ţesutului crescut în laborator nu există, fiindcă este obţinut, în totalitate, din celulele proprii bolnavului. În studiile clinice desfăşurate pe parcursul anului 2010, această metodă a fost aplicată doar pentru refacerea cartilajului de la nivelul genunchilor.

Ar putea deveni tratament de rutină

Potrivit specialiştilor, noua tehnică de refacere a cartilajului cu celule proprii este o soluţie minim invazivă, care aduce mai multe beneficii pacienţilor decât protezarea articulară. „Este o soluţie mai blândă şi mai aproape de biologic decât protezarea", susţine profesorul Sally Roberts de la Universitatea „Keele".

Specialiştii mai spun că, în cazul în care studiile vor dovedi eficienţa metodei şi în alte tipuri de artrită, atunci tinerii vor fi principalii beneficiari . „Pentru persoanele mai tinere, această metodă de refacere a cartilajului va deveni cea mai bună opţiune", mai spune profesorul Sally Roberts.

Specialistul nostru

Dr. Daniela Opriş
medic specialist medicină internă Spitalul Clinic „Sf. Maria"

Deşi refacerea cartilajului lezat, precum şi prevenirea şi stoparea deteriorării progresive reprezintă principalul deziderat în artroze, până în momentul de faţă nu există metode care să realizeze acest lucru în totalitate sau cu rezultate satisfăcătoare. Din grupul de medicamente care pot contribui la atenuarea simptomatologiei date de afectarea degenerativă a articulaţiilor fac parte suplimentele nutritive care conţin glucozaminosulfat, condroitinsulfat, simple sau în combinaţii.

Studiile clinice cu aceste produse arată însă că, pentru ameliorare, este necesară o administrare de lungă durată. Mai nou, există studii clinice care constau în transplant de culturi de celule la nivel articular, efectuate pe loturi mici de pacienţi. Dar, aceste metode nu apar în niciun ghid de tratament, fie el naţional, fie el internaţional.

Ştiaţi că prin inginerie tisulară au fost create şi vase de sânge, şi fragmente de os?

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite