Sub ce formă sunt mai eficiente medicamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comprimatele se administrează uşor, dar au dezavantajul că afectează uneori mucoasa gastrică
Comprimatele se administrează uşor, dar au dezavantajul că afectează uneori mucoasa gastrică

Comprimatele obişnuite îşi fac efectul într-un timp mai îndelungat decât tratamentele sub formă lichidă. Calea de administrare care nu are aproape niciun efect secundar este cea locală: unguente şi creme.

Mucoasa gastrică este specializată în absorbţia diverselor substanţe pe care le ingerăm, aşa încât comprimatele pe care le înghiţim sunt bine asimilate. Pe lângă aceasta, nu există risc de contaminare, ca atunci când tratamentul este injectat, şi este o metodă de administrare care nu creează disconfort, spre deosebire de altele. De asemenea, în cele mai multe cazuri, comprimatele, capsulele (cu un înveliş care le protejează până în intestinul subţire) şi gelulele (cu conţinut lichid) sunt şi mai ieftine decât substanţele administrate în alte moduri.

Cele lichide acţionează mai rapid

„Medicamentele administrate pe cale orală acţionează în aproximativ 30 de minute, iar efectul maxim este atins în două ore, de regulă. Dacă se doreşte o acţiune mai rapidă, o variantă mai bună o reprezin­tă preparatele farmaceutice sub formă lichidă, cum ar fi com­primatele efervescente sau gelulele, dacă există aceste forme ale tratamentului respectiv", spune prof. dr. Ioan Fulga, şeful catedrei de farmacologie a UMF „Carol Davila" din Bucureşti.Efectul medicamentului este resimţit mai rapid şi prin administrarea lui sublinguală, întrucât pe această zonă există o mucoasă subţire, care absoarbe substanţele în doar câteva minute, şi numeroase vase de sânge. Administrarea sublinguală repetată poate produce însă iritaţii sau ulceraţii ale mucoasei bucale.

Variante pentru stomacul sensibil

Administrarea pe cale orală a medicamentelor poate afecta stomacul şi duodenul (porţiunea de început a intestinului subţire), cauzându-ne arsuri gastrice şi dureri. În asemenea cazuri, trebuie găsită o altă cale de administrare a tratamentelor: injectabil, rectal, pe cale inhalatorie sau local. Medicamentele injectabile au avantajul că se absorb cel mai rapid. Tratamentele intravenoase acţionează în cel mai scurt timp, urmând cele intramusculare, apoi cele subcutanate.

Substanţele medicamentoase administrate rectal se absorb mai lent decât cele orale, dar aceasta este calea cea mai bună în cazul bebeluşilor şi copiilor mici, până la vârsta la care cooperează cu părinţii sau cu medicii şi pot înghiţi capsule. Tratamentele care se iau pe cale inhalatorie sunt cele antiastmatice, care ajung exact în zona pe care trebuie să o trateze: plămânii. Acestea acţionează într-un timp foarte scurt din momentul în care ajung în bronhii. Un alt avantaj este că dozele de medicament administrate pe cale inhalatorie sunt mai mici decât în cazul în care s-ar recurge la comprimate, aşa încât şi efectele adverse sunt mai reduse.

Tratamentele locale au efecte adverse reduse

Unguentele, soluţiile şi cremele sunt de preferat comprimatelor şi capsulelor, dacă există posibilitatea de a alege, pentru că au cele mai puţine efecte secundare. Ele se pot administra pe piele, ocular, vaginal sau auricular. Unguentele antiinflamatoare, de exemplu, nu au efecte adverse digestive, aşa cum au pastilele cu acţiune antiinflamatoare. „Unele studii susţin chiar că antiinflamatoarele aplicate sub formă de spray-uri  sau de unguente sunt mai eficiente din punct de vedere terapeutic decât pastilele. După administrare, trebuie evitată expunerea la soare, deoarece poate apărea, ca efect advers, fotodermatita, o problemă cutanată care se manifestă prin apariţia unor pete roşii ce produc mâncărime", atrage atenţia prof. dr. Ioan Fulga.

Calciu efervescent sau pastile?

Comprimatele efervescente se absorb într-un timp mai scurt decât cele solide. De aceea, în cazul unei hipocalcemii care nu necesită intervenţie de urgenţă (criză de spasmofilie, care impune administrarea de calciu intravenos), este de preferat calciul efervescent celui sub formă de pastile.

Medicul răspunde: „Mama mea suferă de fibroză pulmonară"

Dr. Magda Ciobanu
medic specialist pneumolog

„Mama mea are 76 de ani şi în anul 1974 a fost diagnosticată cu bronşiectazie cu hemoptizii. În anul 2001 a fost operată de cancer mamar şi a urmat un tratament cu citostatice, cu radiaţii şi cu Tamoxifen. Un an mai târziu, a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară postiradiere, iar hemoptiziile apar instantaneu. Pentru aceste boli i-a fost recomandat un tratament cu vitamina K, Clorocalcin şi Tavegyl. Acest tratament trebuie luat permanent sau în timpul hemoptiziei? Menţionez că a întrerupt tratamentul cu Trental indicat pentru insuficienţă venoasă. Este bine sau nu? De asemenea, mamei mele i se pare inutil şi riscant să facă orice vaccin antigripal. Ce ne sfătuiţi să facem?" Întrebare de la Cătălin Dirzu din Bucureşti

Deoarece cazul mamei dvs. nu este unul simplu, adică are patologii (boli) asociate, cel mai indicat este să ceară mai multe lămuriri medicului curant, întrucât acesta cunoaşte cazul în toată complexitatea sa. Sub rezerva că îmi lipsesc multe informaţii necesare pentru a vă da un răspuns categoric, vă spun că tratamentul menţionat trebuie urmat doar în timpul hemoptiziei. În ceea ce priveşte întreruperea terapiei cu Trental, teoretic nu este nicio problemă, însă practic trebuie evaluat cazul în complexitatea sa. Referitor la vaccinul antigripal, dacă mama dvs. nu are contact cu multe persoane, atunci probabilitatea să contracteze un virus este destul de mică. Pe de altă parte, având în vedere imunitatea scăzută, orice infecţie se poate manifesta mult mai sever la dumneaei. În concluzie, părerea mea este că ar fi mai protejată dacă s-ar vaccina, însă decizia îi aparţine.

Medicul răspunde: „Nu reuşesc să elimin celulita"

Prof. dr. Anca Zbranca
medic primar dermatolog

„Până nu demult, aveam probleme cu greutatea. Am ţinut o dietă şi am reuşit să scap de kilogramele în plus. Cu toate acestea, celulita nu dispare şi, în plus, pe coapse şi pe fese am foarte multe vergeturi. Am folosit creme destinate special acestor două probleme, însă efectele întârzie să apară. La ce metode aş mai putea apela pentru a atenua aceste semne inestetice?" Întrebare de la Alina din Săcele

Celulita şi vergeturile pot fi ţinute sub control doar printr-o dietă echilibrată asociată cu kinetoterapie (exerciţii fizice şi masaj) prescrise de fiziokinetoterapeut. Produsele antivergeturi şi cele anticelulitice trebuie folosite în funcţie de situaţia fiecăruia şi la indicaţia medicului dermatolog. Acesta vă poate îndruma, dacă este nevoie, şi către o terapie laser sau cu ultrasunete. În multe situaţii, depozitele celulitice sunt rezistente la orice tratament dermatologic sau kinetoterapic şi necesită liposucţie. Aceasta este o metodă terapeutică ce se aplică doar în clinici de dermatologie şi de chirurgie plastică echipate cu bloc operator.

Aşteptăm întrebările voastre la adresa de e-mail: sanatate@adevarul.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite