Statinele, efect advers: slăbesc imunitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă te numeri printre persoanele care iau statine pentru prevenirea aterosclerozei, este bine ca în paralel să-ţi stimulezi imunitatea. Unele studii au arătat că statinele pot slăbi sistemul imunitar.

Statinele joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă, deoarece împiedică formarea plăcilor de aterom (ateromatoase) pe vasele de sânge prin controlarea nivelului colesterolului şi a raportului HDL (colesterol „bun")-LDL (colesterol „rău") în favoarea HDL-ului. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, statinele s-au aflat în mijlocul mai multor controverse. Pe de o parte, sunt voci care susțin că nu au efectul scontat, iar pe de altă parte că administrarea lor este însoţită de o serie de efecte adverse, precum grețuri, dureri de stomac și musculare. În plus, deși se bănuia de mai mulți ani că statinele slăbesc sistemul imunitar, cercetătorii au reușit să demonstreze acest lucru abia anul trecut.

Ne fac vulnerabili în faţa bolilor

Oamenii de știință italieni de la Universitatea din Siena au constatat că unele tipuri de statine vulnerabilizează sistemul imunitar. Pe de o parte, tratamentul cu statine afectează capacitatea de reacție a macrofagelor, unele dintre cele mai importante celule ale sistemului imunitar. Prin urmare, devenim mai expuși în faţa agenților patogeni (virusuri și bacterii). Pe de altă parte, statinele sunt substanțe care modulează producția de citokine, molecule care controlează apariția inflamației. Descoperirea cercetătorilor italieni va sta la baza îmbunătă­țirii statinelor ­care, la nivel mondial, salvează milioane de vieți.

Se iau doar cu prescripţie

Doza de medicamente se corelează cu valoarea lipidelor sangvine (colesterolul total și gliceridele). De asemenea, pe durata administrării statinelor, este indicat un regim alimentar din care să lipsească alimentele bogate în grăsimi saturate, precum prăjelile, carnea de porc, untul, produsele de patiserie etc.

Specialistul nostru

Radu Albulescu biochimist, CS1 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică

HMG-CoA reductaza este o enzimă care joacă un rol esenţial în sinteza colesterolului şi, în acelaşi timp, a unor compuşi importanţi pentru funcţiile celulare. Blocarea sintezei acestor compuşi conduce la alterarea localizării subcelulare a unor proteine reglatoare esenţiale pentru corecta funcţionare a celulelor sistemului imunitar. Prin urmare, statinele îşi vor pune amprenta negativ asupra celulelor sistemului imunitar, din cauză că acestea se multiplică mai rapid decât alte celule şi, totodată, trebuie să-şi schimbe fiziologia ca răspuns la diverse „agresiuni".


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite