Soluţii inovatoare în tratamentul cancerului la copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu ajutorul unor terapii de stimulare a imunităţii, tratamentul anticancer pentru copii va fi mai eficient
Cu ajutorul unor terapii de stimulare a imunităţii, tratamentul anticancer pentru copii va fi mai eficient

Tratamentele anticancer existente în prezent pentru copiii cu afecţiuni oncologice au anumite limite atât în ceea ce priveşte eficienţa, cât şi efectele nocive asupra organismului fragil al celor mici. În studiu se află o serie de terapii care să atace cancerul fără prea multe riscuri pe termen lung.

Schemele standard de tratament în cancer (radioterapie, chimioterapie sau o combinaţie între cele două) acţionează prin distrugerea acelor celule din corp care se divid într-un ritm alert, ştiut fiind faptul că aceasta este o proprietate a celulelor canceroase. Însă problema în cazul copiilor este că organismul lor este alcătuit din foarte multe celule sănătoase care se divid rapid, proces specific dezvoltării şi creşterii. Iar prin administrarea tratamentelor convenţionale sunt distruse şi acestea. Astfel că un copil care supravieţuieşte cancerului datorită administrării precoce a tratamentului poate prezenta pe termen lung probleme la mai multe niveluri: de la afecţiuni osoase şi infertilitate la dificultăţi de învăţare şi de memorare.

Speranţă în leucemia recidivantă

Forma de cancer care afectează cel mai adesea copiii şi adolescenţii este leucemia acută limfoidă, boală ce reprezintă aproximativ 28% din totalul cazurilor de cancer pediatric. În multe situaţii, tratamentul standard cu citostatice pentru acest tip de cancer este eficient. Dar există şi multe cazuri în ­care, după ce, iniţial, numărul de celule canceroase scade aproape de zero, cancerul recidivează. Pentru copiii cu recăderi, speranţa de succes al tratamentului, dar şi speranţa de viaţă scad dramatic.

Pentru aceste situaţii, oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Copii cu Cancer şi Boli de Sânge, împreună cu cei de la Institutul pentru Cercetare „Saban", ambele din Los Angeles, au pus bazele unui viitor tratament cu eficienţă maximă. Aceştia au identificat o proteină, CD19-ligand (CD19-L), localizată pe suprafaţa unor celule albe din sânge, care facilitează recunoaşterea şi distrugerea celulelor canceroase de către sistemul imunitar.

Plecând de la această descoperire, specialiştii americani au pus la punct în laborator o variantă mai puternică a proteinei ­CD19-L, cu rolul de a ţinti celulele canceroase atunci când sistemul imunitar nu reuşeşte să o facă. Cel mai important este însă că formula lichidă a tratamentului inovator, aflat în faza de testare, s-a dovedit eficientă în distrugerea celor mai rezistente celule canceroase într-un interval de doar 24 de ore.

Imunoterapia, în curând

O altă formă de cancer întâlnită la copii este neuroblastomul, ­care răspunde la tratamentul standard într-un număr limitat de cazuri şi care este responsabil pentru aproximativ 12% din decesele prin cancer în rândul copiilor cu vârste mai mici de 15 ani. În ultimii ani s-a testat intens eficienţa imunoterapiei împotriva acestui tip de cancer la copii, iar rezultatele au fost încurajatoare. Cel mai recent studiu în acest sens a fost realizat, la finalul anului trecut, de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California şi de la Facultatea de Medicină din San ­Diego şi a fost publicat în „New England Journal of Medicine". Procentul copiilor care au supravieţuit mai mult de cinci ani fără risc de recidivă a fost mai mare în cazul celor care au fost trataţi prin imunoterapie (66%) comparativ cu cei care au primit chimioterapie (46%). Imunoterapia testată de cercetătorii americani constă în administrarea unei combinaţii de anticorpi monoclonali şi de citokine.

Limitele terapiilor standard

- Îndepărtarea chirurgicală a tumorilor solide nu poate asigura eliminarea tuturor celulelor canceroase, mai ales ­dacă există metastaze.
- Radioterapia are efecte secundare severe şi nu este eficientă în toate cazurile de metastază.
- De multe ori, chimioterapia elimină doar temporar tumorile solide, cancerul reapărând la câteva luni sau la câţiva ani de la încheierea tratamentului. O a ­doua ­cură de chimioterapie ­este, adesea, mai puţin eficientă, ­tumorile putând dezvolta rezistenţă la tratament.

Specialistul nostru

Conf. dr. Monica Dragomir
şef secţie Oncopediatrie Institutul Oncologic Bucureşti

Din păcate, în România nu au pătruns încă noutăţi în ceea ce priveşte tratamentul cancerului la copii. De altfel, ţara noastră se confruntă de câţiva ani cu o situaţie foarte dificilă, nerezolvată de autorităţile în domeniu: lipsa unor medicamente ­citostastatice utilizate în cancerele copilului. De asemenea, desfiinţarea specializării de oncopediatrie (de şase ani), specializare recunoscută în Europa şi în toată lumea, va face ca, în curând, să nu mai existe niciun doctor care să trateze copiii cu cancer în România.

Statistică

Anual, în lume, sunt diagnosticaţi 250.000 de copii cu cancer.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite